Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 26 Νοέμβρη: Απεργία-­εφαλτήριο

26/11, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση έσπασε τα μούτρα της. Με την μαζική τους συμμετοχή στην απεργία, οι εργαζόμενοι/ες των νοσοκομείων, των σχολείων, των δήμων και πολλών άλλων εργασιακών χώρων έδωσε μια καθαρή απάντηση στην έως τώρα δολοφονική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αλλά και στην όποια επιθυμία της να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση. 

Μετά την γελοιοποίηση των απαγορεύσεων της στις 17 Νοέμβρη από τους διαδηλωτές, η μαζική χθεσινή απεργία και οι συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις και δεκάδες χώρους δουλειάς ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το μόνο που της έχει απομείνει απέναντι στη δύναμη της εργατικής τάξης είναι τα πρόστιμα, η καταστολή, ο εκφοβισμός και τα κανόνια νερού. 

Από νωρίς το πρωί, με τις συγκεντρώσεις τους στις πύλες, τα σωματεία των απεργών υγειονομικών σε δεκάδες νοσοκομεία από την Αθήνα στην Μυτιλήνη και από την Θεσσαλονίκη ως τη Κρήτη πιάνοντας το νήμα των πετυχημένων κινητοποιήσεων της 12ης Νοέμβρη, έδωσαν τον τόνο.

Σε δεκάδες άλλους εργατικούς χώρους οργανώθηκαν περιφρουρήσεις και εξορμήσεις που εξασφάλισαν την επιτυχία της απεργίας. Οι εργαζόμενοι στους προβλήτες της COSCO παρά τις απειλές των αφεντικών παρέλυσαν τη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά ενώ οι ναυτεργάτες κράτησαν δεμένα τα καράβια σε όλα τα λιμάνια. Την ίδια στιγμή η απεργία των σωματείων της ΣΤΑΣΥ παρέλυε το κέντρο της Αθήνας.


Παρόλο που η κυβέρνηση δεν τόλμησε να καταθέσει ακόμα το αντεργατικό νομοσχέδιο η αποφασιστικότητα της βάσης των συνδικάτων ξεπέρασε τον συντηρητισμό της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων που επέλεξαν συμβολικές αντιπροσωπευτικές δράσεις. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε, “Για τις ζωές, τις δουλειές και τις δημοκρατικές ελευθερίες μας” όπως έλεγε και το κεντρικό πανό.

Από τις 10:30 το πρωί στη πλατεία Κοραή, έναντι της αποκλεισμένης από την αστυνομία πλ.Κλαυθμώνος βρίσκονταν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, οι Παρεμβάσεις του Δημοσίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η παράταξη Αγωνιστική Ταξική Ενότητα του ΕΚΑ. Εκεί ήταν και οι απεργοί από τα νοσοκομεία και την εκπαίδευση, πίσω από τα πανό του νοσοκομείου Αγ.Σάββας και του Α' ΣΕΠΕ. Δίπλα τους βρίσκονταν με τα πανό τους οι εργαζόμενοι στα Public, το σωματείο εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus καθώς και εργαζόμενοι από τις συγκοινωνίες και από το Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων. 

 Απέναντι στο συγχρωτισμό της αστυνομίας και στον περιορισμό του χώρου που επέβαλε στους συγκεντρωμένους, οι τελευταίοι απάντησαν με συνθήματα αλλά και με απόλυτο σεβασμό των υγειονομικών μέτρων προστασίας. Όπως είπε ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης, “διαδηλώνουμε με μάσκες και αποστάσεις για την προστασία τη δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε και όχι για τα πρόστιμα. Η κυβέρνηση μειώνει το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, χαρίζει εκατομμύρια στους ιδιώτες κλινικάρχες, 120 εκατομμύρια στο Βασιλάκη της AEGEAN, ενώ μειώνει κατά 500 εκατομμύρια τις δαπάνες για την Υγεία σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, για να τονίσει πως “διαδηλώνουμε γιατί είναι η μόνη εναλλακτική απέναντι σε μια κυβέρνηση που σπέρνει το θάνατο, που στηρίζει τα αφεντικά και όχι τον απλό κόσμο.” Μιλώντας για την απεργία στα νοσοκομεία είπε πως “έχουμε οργανωθεί και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Ζητάμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση. Δεν περιμένουμε τις εκλογές. Με επιτροπές αγώνα παλεύουμε τώρα γιατί οι εργαζόμενοι στην Υγεία ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα για να σταματήσουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Χρειάζεται η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής του θανάτου.”

Με τη σειρά του ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ.Σάββας μετέφερε την εικόνα που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία. “οι εργαζόμενοι είναι οργισμένοι για την εγκληματική και δολοφονική πολιτική του Μητσοτάκη και του Κικίλια. Απεργούμε σήμερα μαζικά ενάντια στη πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζεται ακόμα και τη στιγμή που έχουμε πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα. Οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης έχουν ακυρωθεί στη πράξη. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτή τη κατρακύλα.”

Νέα απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό

Ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, υπενθύμισε ότι “οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία ξέρουμε καλά τι σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, απλήρωτη δουλειά, καθυστέρηση πληρωμών και έλλειψη συλλογικών συμβάσεων. Στις κλινικές που ‘επιτάχθηκαν’ στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι όλο το 2020. Αυτό είναι το αίσχος που θέλουν να περάσουν και στο Δημόσιο. Διεκδικούμε και νέα απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό για το 2021”.

“Η σημερινή συγκέντρωση είναι μια μεγάλη απάντηση ιστορικής σημασίας στην τριπλή επίθεση της κυβέρνησης” φώναξε από τη ντουντούκα ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός στο νοσοκομείο Αττικό και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. “Απάντηση, γιατί μας αφήνει στο έλεος της πανδημίας καθώς δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα και δεν παίρνει μέτρα προφύλαξης, απάντηση γιατί εξαπολύει επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, απάντηση και απέναντι στην καταστολή και τη βία”. Τελειώνοντας τόνισε πως “κάτω από τις μάσκες μας και με όλα τα μέτρα προφύλαξης συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε”.

Το λόγο πήρε έπειτα ο Γιάννης Αναγνωσταράς από το ΔΣ της Δ.Ο.Ε. για να θυμίσει ότι “στη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Εφετείο, η κυβέρνηση χτύπησε τους χιλιάδες διαδηλωτές. Στο Υπουργείο Παιδείας συνέλαβε μαθητές που διεκδικούν ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης”. Δεν θα τους αφήσουμε, συνέχισε “να καταστρέψουν τις ζωές μας. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν προτείνει οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών και οι ομοσπονδίες.”

Τελευταίος μίλησε ο Δημήτρης Μαριόλης από τον Α΄ ΣΕΠΕ Αθηνών. “ Η κυβέρνηση δείχνει πάλι σήμερα το αληθινό της πρόσωπο, αυτό της καταστολής απέναντι στους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και νεολαίους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Τα σωματεία δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τα νοσοκομεία για την υγεία του λαού.” είπε μεταξύ άλλων, με υψωμένη τη γροθιά κλείνοντας τις ομιλίες. 

 Ο Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα” που ήταν παρών στη συγκέντρωση δήλωσε στην ΕΑ πως “είμαστε εδώ γιατί είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης και είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, η κυβέρνηση να απαγορεύει τη φωνή των εργατών. Είμαστε εδώ, απλοί εργάτες, δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι, για να παλέψουμε ενάντια σε αυτή τη κυβέρνηση και στο νέο νόμο που καταργεί τα δικαιώματα μας”. Από τη μεριά του σωματείου εργαζομένων στα Public ο Μάνθος Ταβουλάρης δήλωσε στην ΕΑ πως “η κυβέρνηση δεν έχει τον κοινό καθωσπρεπισμό να περιμένει να τελειώσει η πανδημία για να αναμετρηθεί με τους εργαζόμενους στα ίσα. Την αξιοποιούν για να χτυπήσουν την εργατική τάξη και τα συνδικάτα. Τα σωματεία όμως και μπορούν και έχουν το θάρρος να αντισταθούν όσο χρειαστεί”.

Με τη λήξη της συγκέντρωσης ο κόσμος ξεχύθηκε στη Σταδίου όπου και πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη διαδήλωση ανάμεσα στα αυτοκίνητα και στα πεζοδρόμια ως την Ομόνοια.


Πανελλαδικά

Θεσσαλονίκη

Δεκάδες απεργοί πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες των νοσοκομείων μετά από κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ και τις ΕΝΙΘ για την 24ώρη απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Στο ΨΝΘ το παρόν έδωσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και η ΕΝΙΘ. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε όμως και στο ΑΧΕΠΑ. 

Στη συγκέντρωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου συμμετείχαν εργαζόμενοι καθώς και αρκετοί αλληλέγγυοι. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, συλλογικότητες καθώς και πολιτικές οργανώσεις έδωσαν μια δυνατή απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης, αψηφώντας την τρομοκρατία των προηγούμενων ημερών. 

Αργότερα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο Γιάννης Κούτρας μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΘ “ προσπαθούν με πρόσχημα τον κορονοϊό να καταργήσουν όλα τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, να καταργήσουν το δικαίωμα στη διαδήλωση. Όμως, όπως και στο Πολυτεχνείο, δεν θα τους περάσει. Θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγει αυτή η κυβέρνηση των δολοφόνων.”

Ευκλείδης Μακρόγλου

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Δήμητρα Κομνιανού


Πάτρα

Σε απεργιακή συγκέντρωση προχώρησαν το πρωί οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο ίδιο το νοσοκομείο.  

Την ίδια στιγμή η αστυνομία με ισχυρότατη αστυνομική παρουσία απέτρεψε την προγραμματισμένη συγκέντρωση στη πόλη. Σε ανακοίνωση του το ΣΕΚ Πάτρας αναφέρει πως “Στην προσπάθεια να υπάρξει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας μετά από κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, η απάντηση ήταν δρόμοι πλημμυρισμένοι από μπάτσους, οι οποίοι κύριο μέλημα είχαν να σταματούν τον κόσμο και να μοιράζουν πρόστιμα. Είναι προκλητικό την ίδια στιγμή που το 1/4 των αστυνομικών (33 κρούσματα), στα τμήματα Δυτικής Ελλάδας νοσεί, να υποκρίνονται ότι προστατεύουν την υγεία μας κόβοντας εξοντωτικά πρόστιμα. ... Οι δρόμοι και η πόλη ανήκουν στους εργαζομένους και την νεολαία . Θα είμαστε εκεί σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση τσακίζοντας στην πράξη την πολιτική τους.”

Δημήτρης Μπελιάς 
εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
 

Γιάννενα

Με εφτά προσαγωγές συνδικαλιστών και με δεκάδες πρόστιμα προσπάθησε η αστυνομία να καταστείλει την Πανεργατική απεργία στα Γιάννενα την ίδια στιγμή που είχε περικυκλώσει με ΜΑΤ και ΟΠΚΕ το κτίριο του Εργατικού Κέντρου. 

Η προσπάθεια για συγκέντρωση ανακόπηκε από την αρχή αφού οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν καν να πλησιάσουν το προκαθορισμένο σημείο. Το που βρίσκονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν εμφανές από τους αστυνομοκρατούμενους δρόμους της πόλης. 

Αργότερα, απεργοί υγειονομικοί, μέλη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και άλλοι κατευθυνθήκαμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου και πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση ενάντια στις δολοφονικές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Λουίζα Γκίκα

Γιάννενα. Φωτό: Πάνος Χριστοδούλου


Χανιά

Πάνω απο 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά την Πέμπτη, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. 

Με πανό συμμετείχαν ο ΣΕΠΕ Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και η Ταξική Πορεία - Αγωνιστικές Κινήσεις, ενάντια στις δολοφονικές πολιτικές της κυβέρνησης, που στοιχίζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε και μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι δεν περιορίζονται στις συμβολικές κινήσεις, όπως αυτές που καλούσαν η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά ομοσπονδίες. Μόνο η απεργιακή κλιμάκωση μπορεί να δώσει τη δύναμη στην εργατική τάξη να επιβάλλει τα αιτήματα της. 

Μαργαρίτα Παπαμηνά
δασκάλα

Χανιά. Φωτό: Σεραφείμ Ρίζος


Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο όπου είχαν γίνει 140 προσαγωγές κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στις 17 Νοέμβρη, δεκάδες απεργοί από πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Ελευθερίας παρά τις πιέσεις της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης. 

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΠΑΓΝΗ και κατάθεση ψηφίσματος από την ΕΛΜΕ στα γραφεία της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Πάνος Λουκίσας 

Ηράκλειο. Φωτό: ΣΕΚ Ηρακλείου


Ξάνθη

Δεκάδες μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου, Συνδικάτων, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης, αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αυτονομίας, που λίγο νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και  σε πορεία, παρά το ασφυκτικό καθεστώς αστυνομοκρατίας. 

Η πορεία κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία με συνθήματα καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θυσιάζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας στο βωμό του κέρδους μιας χούφτας καπιταλιστών.

Παντελής Αποστολίδης

Βόλος. Φωτό: Τάσος Τσιούνης


 

Λέσβος. Φωτό: Παρασκευάς Ψάνης


Σε συνδικαλιστικές διώξεις προχώρησε η COSCO θέτοντας εκτός παραγωγής τα μέλη του ΔΣ και άλλους λιμενεργάτες της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων (ΕΝΕΔΕΠ), επειδή συμμετείχαν στην απεργιακή φρουρά στις 26/11, με τη δικαιολογία του “συγχρωτισμού” και την προστασία των υπόλοιπων εργαζόμενων. Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλουν την εργοδοσία της COSCO για προσπάθεια στοχοποίησης του σωματείου και των εργαζόμενων που διεκδικούν.

Η φωτό του ΕΝΕΔΕΠ από τις 26/11 και την απεργιακή φρουρά στην COSCO