Εργατικό κίνημα
Κομπίνες Μητσοτάκη αντί για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις

Άλλη μια κούφια εξαγγελία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση των γιατρών που υπηρετούν με συμβάσεις στις ΜΕΘ. «Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», είπε.

Το ότι δεν τόλμησε ούτε ο ίδιος ούτε κανένας από το υπουργείο να αναφέρει τον αριθμό τους -καθώς πρόκειται για ελάχιστους γιατρούς που ούτε για αστείο δεν καλύπτουν τα τεράστια οργανικά κενά των νοσοκομείων και των ΜΕΘ- θα αρκούσε για να μιλήσει κανείς για πυροτέχνημα και όχι για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Το χειρότερο όμως είναι ότι η μονιμοποίηση ακόμα και αυτού του μικρού αριθμού εντατικολόγων είναι ένα τεράστιο ψέμα.

Η καταγγελία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στις παρακάτω στήλες δείχνει τι πραγματικά ισχύει με τους νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους που προσλήφτηκαν για δυο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την υπόσχεση της μονιμοποίησης. Όχι μόνο τους ανακοινώνουν ότι τα λεφτά της μισθοδοσίας τους τελείωσαν. Όχι μόνο τους ζητάνε ατομικά, με ψέματα και απειλές, να υπογράψουν νέα σύμβαση μέσω ΕΣΠΑ που μπορεί να λήξει πολύ πριν τα δυο χρόνια, ακόμα και σε μερικούς μήνες. Αλλά και παρουσιάζουν στα στοιχεία τους τις νέες αυτές συμβάσεις ήδη υπηρετούντων ως... νέες προσλήψεις!

Αυτή είναι η «δέσμευση» της μονιμοποίησης του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Η απογείωση των ψεμάτων και της κομπίνας. Η αλήθεια είναι πως η πολιτική της ΝΔ δεν είναι η στήριξη του ΕΣΥ αλλά της ιδιωτικής Υγείας. Είναι δεσμευμένη από τις μνημνονιακές απαγορεύσεις των προσλήψεων στο δημόσιο. Ακόμα κι αν αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

“Τί εννοεί ο ποιητής;”

Στην ίδια την εξαγγελία του άλλωστε για τις μονιμοποιήσεις των γιατρών, ο Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι αυτές θα γίνουν «μετά από κρίση». Με το δίκιο της αναρωτιέται η ΕΝΙΘ: 

«Μετά από κρίση; Τι εννοεί ο ποιητής; Ότι θα γίνει κάποια διαδικασία κρίσης, η οποία θα κρίνει τι; Κάποιους κατάλληλους για μονιμοποίηση και κάποιους ακατάλληλους; Τι άλλο μπορεί να κριθεί σε μία διαδικασία κρίσης; Τελικά δεν θα μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί που προσέτρεξαν στις πολύπαθες και άδειες από γιατρούς εντατικές στη διάρκεια της πανδημίας; Πάλι άδειες θα μείνουν οι εντατικές από γιατρούς; Όλην αυτήν την περίοδο δεν μας έλεγαν ότι δεν έγιναν αρκετές προκηρύξεις γιατρών στις εντατικές επειδή δεν υπάρχουν εν γένει αρκετοί διαθέσιμοι εντατικολόγοι; Αυτούς τους λίγους, όπως μας λένε, εντατικολόγους θα τους κρίνουμε τελικά, για να κρατήσουμε κάποιους και να διώξουμε κάποιους άλλους;

Τελικά λείπουν ή περισσεύουν εντατικολόγοι; (...) Ή μήπως οι επικουρικοί εντατικολόγοι είναι αρκετά καλοί, για να μας σώσουν στη διάρκεια της πανδημίας αλλά δεν είναι αρκετά καλοί, για να καταλάβουν μόνιμες θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες υγείας της κοινωνίας; Μήπως τελικά μας δουλεύουν ψιλό γαζί;».