Εργατικό κίνημα
Πάτρα: Όχι στην τροποποίηση σύμβασης των επικουρικών στο νοσοκομείο Ρίου

4/6, Απεργιακή κινητοποίηση συμβασιούχων στο νοσοκομείο του Ρίου

Τις τελευταίες μέρες το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, συνολικά 94 εργαζόμενοι διαφορετικών ειδικοτήτων, καλούμασταν προφορικά, ένας ένας, μυστικά, στο γραφείο προσωπικού να υπογράψουμε τροποποίηση της σύμβασής μας. Με ψέματα ότι πρόκειται για συμπληρωματικά χαρτιά στην υπάρχουσα σύμβαση που είναι για δυο χρόνια, συνάδελφοι και συναδέλφισσες υπέγραφαν χωρίς να το γνωρίζουν μια άλλη συμφωνία, με όρους πολύ διαφορετικούς από την πρώτη.

Συγκεκριμένα, υπέγραφαν μια σύμβαση έργου που χρηματοδοτείται από ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κι όχι από κρατικές δαπάνες και που η ολοκλήρωση του “έργου”, δηλαδή το τέλος των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, μπορεί να σημάνει αυτόματα και τη διακοπή της. Με απλά λόγια, είναι μια σύμβαση που μας κάνει εργολάβους και που ο χρονικός της ορίζοντας δεν είναι τα δυο χρόνια της αρχικής μας σύμβασης αλλά το πότε θα κρίνει η κυβέρνηση ότι οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας έχουν τελειώσει.

Το νέο αυτό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο εντάχτηκε στο συνολικό των ετών 2014-20, είναι έκτακτο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δίνεται στις περιφέρειες και αυτές το κατευθύνουν, εκτός άλλων, και στις μονάδες Υγείας, δηλαδή νοσοκομεία, κέντρα Υγείας, ΥΠΕ, για τη χρηματοδότηση νέων κλινών covid κλπ, αλλά και προσλήψεων νέου επικουρικού προσωπικού, νοσηλευτών, μαγείρων, βοηθών θαλάμου, τραυματιοφορέων κα. Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο τόσο το υπουργείο όσο και όλες οι περιφέρειες υπερηφανεύονταν γιατί δήθεν θα σήμαινε νέο εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία. Η δική μας περιφέρεια διαφήμιζε ότι το μερτικό της ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Το “νέο προσωπικό” είναι τελικά οι ίδιοι εργαζόμενοι που προσληφθήκαμε την άνοιξη και τους επόμενους μήνες. Αλλά αυτοί προβάλλουν νέες προσλήψεις. Για να μην μιλήσουμε για τις ψεύτικες υποσχέσεις της μονιμοποίησης.

Οι εξηγήσεις που μας έδωσαν από το γραφείο προσωπικού και τη διοίκηση (αφού καταφέραμε να πάρουμε στα χέρια μας τη νέα σύμβαση, κάτι που παράνομα μας το αρνούνταν, και να ζητήσουμε τη γνώμη των νομικών) ήταν πως τα λεφτά του νοσοκομείου για τη μισθοδοσία μας έχουν τελειώσει. Και πως είμαστε υποχρεωμένοι, για να συνεχίσουμε να πληρωνόμαστε, να μπούμε σε αυτό το ΕΣΠΑ. Διαφορετικά απείλησαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα καταγγελθεί η σύμβασή του και θα αντικατασταθεί από άλλον εργαζόμενο. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι ένα ακόμα ψέμα για να μας πιέσουν να υπογράψουμε. Καταλαβαίνουμε ότι τα ίδια κάνουν σε άλλα νοσοκομεία και υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει η επίθεση. Όσοι δεν έχουμε υπογράψει και όσοι παραπλανήθηκαν και τώρα θέλουν να αποσύρουν την υπογραφή τους, οργανώνουμε την απάντησή μας. Την Τρίτη 1 Δεκέμβρη προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση και, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουμε, θα αποφασίσουμε τη συνέχεια.