Διεθνή
Iνδία: 250.000.000 απεργοί!

Εργαζόμενοι στην υφαντουργία στην πόλη Κοϊμπατόρ της Πολιτείας Ταμίλ Νάντου.

Διακόσια πενήντα εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες στην Ινδία αναφέρεται ότι απήργησαν στη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης. Το κάλεσμα έγινε από δεκάδες ομοσπονδίες και εκατοντάδες συνδικάτα σε ολόκληρη τη χώρα, ενάντια στη λιτότητα της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι. Ο Μόντι κυβερνάει με ένα συνδυασμό σκληρής ρατσιστικής επίθεσης ενάντια στους μουσουλμάνους και νεοφιλελεύθερης επίθεσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι αντεργατικές του μεταρρυθμίσεις έχουν σημάνει ελευθερία για τα αφεντικά να πληρώνουν κάτω από το κατώτατο, ενώ έχουν πλέον πολύ μεγάλη άνεση να καταγγέλλουν τα συνδικάτα και να επιβάλλονται πρόστιμα στους συνδικαλιστές για διατάραξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Όλο και περισσότεροι αγωνιστές μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών με διάφορες δικαιολογίες, και καταλήγουν με υπέρογκα πρόστιμα ή και στη φυλακή. Η απεργία ήταν μια επίδειξη δύναμης από την πλευρά των πιο οργανωμένων κομματιών της εργατικής τάξης και είχε επιτυχία, ιδιαίτερα εκεί που η Αριστερά έχει μεγαλύτερη παρουσία και στηρίζει τα συνδικάτα, στο Νότο αλλά και στα Ανατολικά της χώρας. Η πανδημία έγινε ακόμη μια ευκαιρία για τους αδίστακτους καπιταλιστές της χώρας να πλουτίσουν. Πέταξαν το “πλεονάζον προσωπικό” στους δρόμους. Εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες αφέθηκαν να γυρνάνε με τα πόδια, τα ποδήλατα ή στοιβάχτηκαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για βδομάδες περιμένοντας κάποιο τρένο. Και όταν ο Μόντι κήρυξε την “επανεκκίνηση” της οικονομίας θέλησαν να χτυπήσουν ακόμη περισσότερο τα μεροκάματα και τα δικαιώματα.

Κι ενώ οι ζωές των απλών ανθρώπων χτυπιούνταν από την κρίση και την ασθένεια, η συμμαχία του Μόντι με τους φασίστες συνέχισε να προωθεί το μίσος. Μετά τους νόμους που αφήνουν εκατομμύρια μουσουλμάνους χωρίς πολιτικά δικαιώματα, πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία ενάντια στη “τζιχάντ του έρωτα”, όπως την αποκαλούν οι φασίστες αλλά και η κυβέρνηση επίσημα. Ήδη τοπικές κυβερνήσεις περνάνε νόμους που εμποδίζουν το γάμο ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ινδουιστές, ιδιαίτερα αν ο άντρας είναι μουσουλμάνος και η γυναίκα ινδουΐστρια. Επιστρατεύοντας ολόκληρο το ρατσιστικό οπλοστάσιο παρεμβαίνει στα πιο προσωπικά ζητήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων για να κατηγορήσει τα ζευγάρια ότι πέφτουν θύματα του “ισλαμικού επεκτατισμού”.

Η απεργία της περασμένης βδομάδας είναι το μεγαλύτερο μάθημα που δείχνει ότι η εργατική τάξη είναι η δύναμη που ενώνεται και παλεύει ενάντια σε όλες τις μορφές διαχωρισμού που προσπαθεί να στήσει η κυρίαρχη τάξη. Πάνω από διαχωρισμους φύλων, φυλών, θρησκειών και καστών.

Λίγες μέρες μετά την απεργία ο Μόντι δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα από εκεί που δεν το περίμενε. Χιλιάδες αγρότες από το Παντζάμπ και την Χαριάνα ξεκίνησαν ένα τεράστιο καραβάνι για να φτάσουν να διαδηλώσουν στο Δελχί. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Παντζάμπ εξελίσσονται εδώ και μήνες. Οι αγρότες αγωνίζονται ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών, μία από τις πρωτοβουλίες “φιλελευθεροποίησης” του Μόντι. Ο Μόντι θέλει να διαλύσει το σύστημα προστασίας που ισχύει σε επίπεδο κρατιδίου και λέει ότι οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι αφού πλέον δεν θα πωλούν υποχρεωτικά τη σοδειά τους στις μεγάλες λαχαναγορές υπό κρατικό έλεγχο, αλλά ελεύθερα στην αγορά και έτσι θα μπορούν να εξασφαλίζουν ψηλότερες τιμές. 

Αγρότες

Οι αγρότες ξέρουν ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει ότι θα βρεθούν χωρίς καμιά προστασία να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον μπροστά στα καπιταλιστικά μεγαθήρια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις υπεραγορές. Στο Μπιχάρ, ένα από τα φτωχότερα κρατίδια της Ινδίας όπου έχει ήδη εφαρμοστέι η απελευθέρωση, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το εισόδημα των πιο φτωχών αγροτών.

Αυτό που δεν περίμενε ο Μόντι δεν ήταν η αντίδραση των αγροτών, αλλά η απόφασή τους να κινηθούν προς το Δελχί, την πρωτεύουσα. Νόμιζαν ότι οι διαμαρτυρίες θα έμεναν σε επίπεδο Παντζάμπ. Όμως οι αγρότες πέρασαν από την Χαριάνα, ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους απο εκεί και έφτασαν στα σύνορα της περιφέρειας της πρωτεύουσας, όπου η κυβέρνηση τους περίμενε με την αστυνομία να έχει στήσει οδοφράγματα, να έχει ανοίξει ακόμη και τάφρους, ενώ είχε στημένες τις αύρες. Μέσα στον σκληρό χειμώνα του ινδικού Βορρά άρχισαν να καταβρέχουν τους αγρότες. 

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερη οργή. Τα μπλόκα της αστυνομίας έσπασαν. Οι υπουργοί του Μόντι αναγκάστηκαν να ψάχνουν χώρο για να φιλοξενηθεί η διαδήλωση στην πρωτεύουσα αλλά μακριά από το κέντρο. Οι αγρότες έχουν μαζί τους προμήθειες για μήνες. Εκτός των άλλων, χάλασαν και τη φιέστα στο κυβερνών κόμμα το οποίο είχε αναδείξει σε βασικό θέμα της επικαιρότητας όχι την απεργία, ούτε τον αγώνα των αγροτών, αλλά τις δημοτικές εκλογές στο Χαϊντεραμπάντ. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των φασιστών έπιασε δουλειά. Οι απεργίες είναι οργανωμένες από τους κομμουνιστές που είναι οι φίλοι των μουσουλμάνων. Οι αγρότες είναι πράκτορες των αποσχιστών Σιχ του Παντζάμπ. Μέχρι πρόσφατα οι Σιχ του Παντζάμπ δέχονταν τις φιλοφρονήσεις κομματιών του φασιστικού μπλοκ σαν “σύμμαχοι” ενάντια στους μουσουλμάνους.

Απέναντι σε όλο αυτό το βούρκο του μίσους, οι αγώνες των εργατών και των φτωχών δείχνουν το δρόμο της ελπίδας σε ολόκληρη την ινδική χερσόνησο.