Κορονοϊός
Το δράμα της Δράμας είναι έργο κυβερνητικό

26/11, Πανεργατική απεργία στην Ξάνθη. Φωτό: ΣΕΚ Ξάνθης

Την ώρα που 1 στους 4 κατοίκους της Δράμας βρίσκεται με κορονοϊό, η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης λόγω των ελλείψεων κλινών, ΜΕΘ και προσωπικού κάνει την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για τους κατοίκους του νομού. 25 γιατροί και πάνω από 80 εργαζόμενοι από το υπόλοιπο προσωπικό έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα. 54χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου κατέληξε από κορονοϊό και η διακομιδή ασθενών σε άλλες πόλεις είναι συνεχής. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα, η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα», τόλμησε να δηλώσει ο Κικίλιας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του προσωπικού του νοσοκομείου, της ΟΕΝΓΕ, αλλά και των Δραμινών. 

Ο Σύλλογος Ιατρών, το Σωματείο Εργαζομένων και το Σωματείο Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλουν τον Υπουργό Υγείας ότι “προσέβαλλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες, ζητάμε δημόσια την άμεση ανάκληση αυτής της προσβλητικής δήλωσης. Είναι τουλάχιστον προκλητικό τη στιγμή που η Δράμα πλήγηκε τόσο βαριά από την πανδημία χάνοντας μέχρι στιγμής 70 συνανθρώπους μας στο Νοσοκομείο Δράμας (και άλλους 15 περίπου σε γειτονικά νοσοκομεία), ο Υπουργός Υγείας να μεταθέτει τις ευθύνες της πολιτείας στους πολίτες και να απαξιώνει την υπερπροσπάθεια, που κάνει το λιγοστό προσωπικό που έχει παραμείνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Δραμινό λαό.  

Ως απόδειξη της αναγνώρισης του τραγικού ψέματος που είπε και αντί συγνώμης προς τους Δραμινούς, ζητάμε να προκηρύξει ΣΗΜΕΡΑ τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας, να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 14 επικουρικούς γιατρούς, να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 68 νοσηλευτές, που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις εργασίας, να προσλάβει ΣΗΜΕΡΑ 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, όσους δηλαδή απέχουν από την εργασία τους γιατί νοσούν με κορωνοϊό, μέσω της λίστας επικουρικού προσωπικού. Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα, είναι τα θύματα της τραγικής ανεπάρκειας όλων όσων κυβέρνησαν αυτή τη χώρα. Οι εργαζόμενοι δεν ψεύδονται, είναι οι μόνοι που με κραυγές αγωνίας λένε την αλήθεια. Αν θέλετε να δείτε ποιος ψεύδεται, κοιταχτείτε απλά στον καθρέφτη σας”. Στο ίδιο μηκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ. 

Ελλείψεις

Την εικόνα των εγκληματικών ελλείψεων στο νοσοκομείο, αλλά και στα μέτρα προστασίας στους εργατικούς χώρους δίνει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμπορ/λων Ν. Δράμας: “Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις που αυξάνονται, αφού δεκάδες υγειονομικοί νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα. Το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό δουλεύει ακατάπαυστα, φτάνοντας στα όρια του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από κλινική σε κλινική, από τα Κέντρα Υγείας προς το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζουν τη σοβαρή κατάσταση. Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου, αφού έχουν κλείσει τα εξωτερικά και τακτικά ιατρεία, περικόπηκε το 80% των χειρουργείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία να αναβληθούν. Η μετατροπή των υπαρχόντων κλινικών σε κλινικές covid-19, χωρίς το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό είναι αντιεπιστημονικό έως και επικίνδυνο όπως καταγγέλλουν τα σωματεία του νοσοκομείου. Οι όποιες κλίνες δημιουργήθηκαν για την νοσηλεία ασθενών με covid-19 έχουν γεμίσει και πλέον γίνονται μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Οι εργασιακοί χώροι αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα στις βιομηχανίες, στα μαρμαράδικα, στα super market της περιοχής. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες από εργαζόμενους για ελλιπή μέτρα προστασίας, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν μπαίνουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον ίδιο χώρο με συνάδελφο που εντοπίστηκε θετικός. Τα τεστ, όπου γίνονται, δεν είναι καθολικά και επαναλαμβανόμενα. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» και η εφαρμογή τους επαφίεται στην καλή θέληση των εργοδοτών. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους”.


Να ρωτήσει ο Κικίλιας κάποιον έξω από τον κύκλο του για τα προβλήματα του νοσοκομείου της Δράμας, που δεν είναι σημερινά ή χθεσινά. Η διαδικασία απαξίωσης του νοσοκομείου ξεκινάει πολλά χρόνια πριν και φαινόντουσαν από τότε που πρωτοήρθα στη Δράμα, πριν 31 χρόνια. 

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε περισσότερο σαν διαγνωστικό κέντρο. Τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονταν στη Θεσσαλονίκη ή στο Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Και μιλάμε για μία περιοχή που η δεκαετής οικονομική κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της πάρα πολύ έντονα με αποβιομηχάνιση της περιοχής και ανεργία στα ύψη και τώρα είναι ακόμα χειρότερα. Στο ταχυδρομείο που δουλεύω, που μπαίνουν την ημέρα 300 άτομα, δεν έχω δει κάποιον αρμόδιο οργανισμό να κάνει ελέγχους ή τεστ ανίχνευσης. Τώρα για πρώτη φορά θα γίνουν τεστ στους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ. Οι περισσότεροι τοπικοί φορείς έχω την αίσθηση δεν έχουν πάρει τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται για τα μέτρα προστασίας ή για ανίχνευση“.

Παναγιώτης Παναγιωτίδης 
εργαζόμενος, κάτοικος Δράμας