Κορονοϊός
Να σώσουμε τα Γηροκομεία

Εκτός ελέγχου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η εξάπλωση του κορονοϊού σε γηροκομεία και άλλες προνοιακές δομές της χώρας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει σφοδρά και αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να τους έχουν αφήσει στην τύχη τους.

Τα περιστατικά σκάνε το ένα μετά το άλλο. Τα δυο τελευταία, την προηγούμενη βδομάδα, είχαν διαφορά μιας ημέρας μεταξύ τους. Πρόκειται για 30 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο Άγιος Νικόλαος στη Θέρμη, εκ των οποίων πέντε είναι εργαζόμενοι και εικοσιπέντε φιλοξενούμενοι. Και για ακόμα 30 κρούσματα στο Προκόπειο Γηροκομείο στην Καβάλα, όλοι τρόφιμοι της δομής. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όπως έγινε γνωστό, τρεις διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και ο ένας, ηλικίας 86 ετών, κατέληξε ήδη. Το συγκεκριμένο γηροκομείο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες τα εκατοντάδες κρούσματα σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΠΟΕΔΗΝ μιλά για τουλάχιστον 183 περιθαλπόμενους και εργαζόμενους θετικούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της: Στην μονάδα Αγίου Παντελεήμονα, όπου φιλοξενούνται 280 περιθαλπόμενοι και εργάζονται 200 άτομα, βρέθηκαν θετικοί 100 περιθαλπόμενοι και 27 εργαζόμενοι. Στο πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, όπου φιλοξενούνται 50 παιδιά με αναπηρία και εργάζονται 35 υπάλληλοι, θετικοί βρέθηκαν 10 περιθαλπόμενοι και 10 υπάλληλοι. Στο ΚΕΠΕΠ Αγίου Δημητρίου, όπου φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 45 υπάλληλοι, θετικοί βρέθηκαν 5 περιθαλπόμενοι και 4 υπάλληλοι. Στη Δομή Σιδηροκάστρου, όπου φιλοξενούνται 38 άτομα με αναπηρία και εργάζονται 30 υπάλληλοι, θετικοί ήταν 12 περιθαλπόμενοι και 8 εργαζόμενοι. Ενώ και στην έδρα της διοίκησης, από τους 16 εργαζόμενους οι 7 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. 

Διασπορά

Όπως ανέφερε η Ομοσπονδία, οι δομές του Κέντρου «είναι δημόσιες και εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας. Δεν επιτρέπεται τέτοια διασπορά όταν πριν ένα μήνα είχε κτυπήσει καμπανάκι με τους θετικούς περιθαλπόμενους στη δομή του Αγίου Δημητρίου. Έως τέλος Οκτωβρίου δεν γινόταν τεστ στους εργαζόμενους παρά μόνο όσοι γύριζαν από άδεια. Ούτε στους περιθαλπόμενους γίνονταν τεστ. Ο ΕΟΔΥ που είχαν ανακοινώσει ότι θα διενεργεί ελέγχους δεν εμφανίσθηκε. Τα rapid τεστ ακόμη δεν έφθασαν στη μονάδα παρ’ ότι έχουν ανακοινωθεί εδώ και 20 ημέρες. Όταν ξεκίνησαν να γίνονται τεστ η διασπορά ήταν ήδη ανεξέλεγκτη. Χάσαμε μία νοσηλεύτρια. Συλλυπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους της. Δύο ακόμη εργαζόμενοι νοσηλεύονται και 10 περιθαλπόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ανακοινώθηκε χθες».

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας ήταν γνωστό ότι οι δομές αυτές που αφορούν σε ευπαθείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας. Το μόνο που έκανε όμως μήνες τώρα η κυβέρνηση -και συνεχίζει- είναι η επίκληση στην ατομική ευθύνη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους νέους, στους εργαζόμενους, σε όλους εκτός από αυτούς που έπρεπε να εξασφαλίσουν την προστασία τους με μαζικά τεστ, μέσα ατομικής προστασίας, προσλήψεις.