Εργατικό κίνημα
Αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις

Από τις 23 Νοέμβρη και για 3 βδομάδες, έξι μεγάλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου έχουμε ξεκινήσει απεργία - αποχή από πλήθος Επιτροπών στις οποίες μετέχουν τα μέλη μας. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Εργαζόμενοι στους Δήμους), η ΟΣΕΑΔΕ (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), η ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ (Υπάλληλου του Υπ. Υποδομών και του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος), η ΠΟΜΙΤΕΔΥ (Τεχνολόγοι Μηχανικοί), η ΠΟΓΕΔΥ (Γεωτεχνικοί) και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Διπλωματούχοι Μηχανικοί) προκηρύξαμε από κοινού τη μορφή αυτή αγώνα μαζί με μια κοινή στάση εργασίας την 8/12 για να αντισταθούμε από κοινού στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών και να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις επιπτώσεις τους. Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΟΣΥΑΠΕ (Εργαζόμενοι στις Περιφέρειες).

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιλέγοντας - με πρόσχημα την εσκεμμένη υποστελέχωση - να δώσει αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας και Πολεοδομίας σε ιδιώτες (μέσω αναπτυξιακών οργανισμών στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), να αφήσει τους εργολάβους να ελέγχουν μόνοι τους τα δημόσια έργα, να υποκαταστήσει τις προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας με προσλήψεις ορισμένου χρόνου εκτός ΑΣΕΠ. Το αποτέλεσμα είναι στους δημοσίους υπαλλήλους να μείνουν μόνο οι ποινικές ευθύνες, στην κοινωνία το κόστος των δημοσίων έργων που θα φορτωθούν με "ανταποδοτικά" τέλη (βλέπε διόδια), στο περιβάλλον προβληματικά έργα και έλλειψη ελέγχων και στο κεφάλαιο τα κέρδη μια που ανεξέλεγκτο θα επιλέγει ποια έργα συμφέρουν και θα αυξάνει τα ποσοστά κερδοφορίας του.

Κερδοφορία

Η ίδια η πανδημία απέδειξε ότι χωρίς την ύπαρξη στελεχωμένου σε προσωπικό και επαρκούς σε μέσα Δημοσίου, ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αντίστοιχες προκλήσεις βλέποντας μόνο την κερδοφορία του. Το ίδιο θα γίνει και εδώ.

Οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται την επίθεση που δέχονται και ξεκινούν να αντιδρούν. Γι’ αυτό και η πρώτη βδομάδα της απεργίας - αποχής είχε επιτυχία, παρά τις δυσκολίες των περιοριστικών μέτρων (αδυναμία συνελεύσεων, περιοδειών κλπ). Εφόσον η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας επιλέγει να συνεχίζει να νομοθετεί (βλέπε πολεοδομικό - χωροταξικό νομοσχέδιο και νομοσχέδιο για αλλαγές στα Δημόσια Έργα) είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε αγωνιστικά.

Είναι σημαντικό για το κίνημα των εργαζομένων να μη μένουμε σε απλές διαπιστώσεις αλλά να επιλέγουμε από κοινού να αγωνιστούμε, ξεπερνώντας συντεχνιακές ή άλλες διαφορές και στέλνοντας μήνυμα ότι το κίνημα των εργαζομένων είναι εδώ και δε θα επιτρέψει την εκχώρηση των πάντων στους ιδιώτες από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.

Δημήτρης Πετρόπουλος 
πρόεδρος ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ