Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές: Οργανώνουμε τη δράση και τη συζήτηση

Με αφορμή την πανεργατική απεργία της 26ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου εξόρμηση των φοιτητριών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην περιοχή Ζωγράφου. 

Οι οικότροφοι των Εστιών ενημερώθηκαν καταρχήν σχετικά με την επερχόμενη πανεργατική απεργία και την σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, καθώς και για τον τρόπο που προσεγγίζει τόσο ιδεολογικά όσο και πρακτικά το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και θα συνεχίζουν να ανακύπτουν τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και σε αυτόν της Παιδείας, και για τις επόμενες κινήσεις μας για την αντιμετώπιση και τηνεξάλειψή τους. Μέσα από τις εποικοδομητικές συζητήσεις με τους φοιτητές/οικοτρόφους, ανταλλάχθηκαν απόψεις, προβληματισμοί και αναδύθηκε μια νέα ισχυρή συμμαχία σημαντική για τον αγώνα μας ενάντια στις απαγορεύσεις, ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής, την σωματική και πνευματική εξαθλίωση και εν τέλει εξόντωση των πολιτών. Η Υγεία και η Παιδεία είναι υπόθεση όλων μας. 

Μαθητες-Φοιτητές-Εργατιά ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε: 

• Ανοιχτές σχολές με επαρκείς προσλήψεις καθηγητών και καθαριστών και παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας 

• Ενα αξιοπρεπές σύστημα Υγείας με περισσότερους γιατρούς και ΜΕΘ. Η απάντηση στην πανδημία είναι λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία και όχι πολεμικοί εξοπλισμοί, απαγορεύσεις, πρόστιμα και καταστολή.

Λειρύα Μπέκα 
φοιτήτρια Φιλοσοφικής, οικότροφος στις εστίες ΕΚΠΑ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση των φοιτητών/τριών του ΣΕΚ στις σχολές για τις επαναστατικές ιδέες του Τρότσκι. Η εκδήλωση έγινε με δια ζώσης συμμετοχή στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και με διαδικτυακή συμμετοχή πανελλαδικά. Πάνω απο 50 άτομα συμμετείχαν, στην πλειοψηφία τους φοιτητές και όχι μόνο. 

Την εισήγηση από πλευράς του ΣΕΚ στις σχολές έκανε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης φοιτητής στο ΠΑΔΑ. Από τις πιο πολυσυζητημένες και παρεξηγημένες μορφές της πολιτικής ιστορίας αποτελεί ο μεγάλος επαναστάτης Λέων Τρότσκι. Μια από τις πρώτες σπουδαίες συνεισφορές του είναι η θεωρία της Διαρκούς Επανάστασης. Ο νόμος της συνδυασμένης και ανισομερούς ανάπτυξης του καπιταλισμού και η κεντρικότητα του ρόλου της εργατικής τάξης είναι φάρος και στις εξεγέρσεις του σήμερα. Σε μια περίοδο που οι εξεγέρσεις απλώνονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μέχρι τις αραβικές χώρες και τις εξεγέρσεις στην Ασία, μέχρι τα καπιταλιστικά κέντρα την Γαλλία ή τις ΗΠΑ. Η Tρίτη Διεθνής το 1919 δημιουργήθηκε για να στηρίξει αυτή την διεθνιστική πολιτική και να εκπαιδεύσει τα νεαρά επαναστατικά κόμματα που έμπαιναν στη μάχη με την έμπνευση της πρώτης νικηφόρας εργατικής επανάστασης στον κόσμο. Κέντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε η πολιτική του Ενιαίου Μετώπου. Η κοινή δράση και ενότητα στην πράξη της εργατικής τάξης είναι κομβική τακτική για να νικήσουν οι αγώνες αλλά και για να δυναμώνει το επαναστατικό κόμμα ταυτόχρονα. 

Σε αυτό το θέμα έγιναν πολλές τοποθετήσεις συνδεδεμένες με τις μάχες του σήμερα όπως οι απεργίες ή το αντιφασιστικό κίνημα και ο ρόλος της ΚΕΕΡΦΑ. Οι μάχες όλης της τελευταίας περιόδου από τις 7 Οκτώβρη και την μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, οι συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, το Πολυτεχνείο και η απεργία στις 26/11 δείχνουν οτι οι αγώνες συνεχίζονται και η επαναστατική δράση δεν σταματά από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία. Αποτελούν παραδείγματα κοινής δράσης και πρωτοβουλίας των επαναστατών. Οι αγώνες σε όλες τις χώρες διατυπώνουν κοινά αιτήματα και δείχνουν οτι η εργατική τάξη δεν έχει χρώματα και δεν μπορεί να παλεύει για τον σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα με εθνικά χρώματα αλλά διεθνώς. Το μεταβατικό πρόγραμμα στο σήμερα και το πως μπολιάζει τους αγώνες είναι σημείο κλειδί για να δυναμώνει η αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης που είναι και η μοναδική που μπορεί να το επιβάλλει. 

Αιτήματα

Πάνω σε αυτή την παράδοση του Τρότσκι το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απλώνουν αιτήματα που γίνονται κτήμα του συνόλου της εργατικής τάξης. Από την διαγραφή του χρέους και την κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά και με εργατικό έλεγχο και την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ μέχρι την συγκεκριμενοποίηση τους τώρα μέσα στην πανδημία για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τις προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Για να μπορέσουμε να παίξουμε αυτό τον ρόλο, χρειαζόμαστε το επαναστατικό κόμμα. Ο Τρότσκι είχε πει πως αν άλλαζε κάτι σε όλη του την ζωή ήταν να είχε οργανωθεί πιο νωρίς στο μπολσεβίκικο κόμμα. Από το 1917 που οργανώθηκε και μετά δεν σταμάτησε την προσπάθεια ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες να παλεύει για το χτίσιμο επαναστατικών κομμάτων. Στο ερώτημα γιατί κόμμα, η απάντηση είναι απλή. Για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Το επαναστατικό κόμμα αποφασίζει δημοκρατικά και εκτελεί συγκεντρωτικά. Η εργατική τάξη δεν είναι ενιαία, επηρεάζεται από μια σειρά ιδέες και για αυτό τον λόγο οι πρωτοβουλίες και η θεωρία ενος επαναστατικού κόμματος για να τραβάει μπροστά και να συναντιέται με τα πιο προχωρημένα κομματια της τάξης είναι μονόδρομος για να κερδηθεί η πλειοψηφία στις επαναστατικές ιδέες. Η εκδήλωση, μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, έγιναν ερωτήσεις, ήταν μια πραγματικά εμπνευστική συζήτηση που μας γέμισε με ενθουσιασμό για να συνεχίσουμε. Η εργατική τάξη θα νικήσει και θα καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο. 

Πελαγία Κατέλη 
φοιτήτρια ΕΚΠΑ τουρκικών σπουδών 

Την Παρασκευή 4/12, στις 4μμ, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ στις Σχολές οργανώνουν συζήτηση με θέμα “Αναρχισμός – μια μαρξιστική κριτική”, με ομιλητή το Γιάννη Σουμπάση, φοιτητή ΗΜΜΥ. Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ (Αιόλου 47, πέμπτος όροφος) και διαδικτυακά μέσω zoom (tinyurl.com/seksxoles).


Το Σάββατο 5/12, στις 2.30μμ οι μαθητές/τριες Anticapitalista, οργανώνουν συζήτηση στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα “12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου”, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Κοροβέση. Διαδικτυακή συμμετοχή στο σύνδεσμο join.skype.com/lx9lrXseOKd1.