Εργατικό κίνημα
Τσακίζουν τα ΕΛΤΑ

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ δρομολογεί η κυβέρνηση και το συνοδεύει με μείωση μισθών στους εναπομείναντες. Σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται για “ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε τα ΕΛΤΑ να γυρίσουν οριστικά σελίδα, να εκσυγχρονισθούν και να συνεχίσουν αποτελεσματικά να επιτελούν το έργο τους”. 

Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει, πόσο μάλλον να εκσυγχρονιστεί, μια εταιρία που χάνει πάνω από το 1/3 του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της και προφανώς θα αναγκαστεί να κλείσει καταστήματα σε όλη την Ελλάδα; “Η λύση που επιλέχθηκε επιφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους”, γράφουν παρακάτω. Αυτές οι πολύ ωραίες εκφράσεις περί εκσυγχρονισμού και “όφελος για όλους” συνοδεύουν πάντα τη διάλυση των υπηρεσιών και τις εργατικές επιθέσεις κάτω από τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού. 

Στην πραγματικότητα, τέτοια σχέδια τα πληρώνουμε ακριβά όλοι και ως εργαζόμενοι και ως συναλλασσόμενοι πολίτες στις υπηρεσίες και ως φορολογούμενοι. Θέλουν να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους με σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα για να προσλάβουν ακόμα πιο κακοπληρωμένους με ελαστικές συμβάσεις. Όσο και να αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, η τεράστια υποστελέχωση θα δημιουργήσει τραγικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση. Όσο για τη φορολογία, τα έξοδα που εξοικονομούν ποτέ δεν πάνε στις τσέπες των φορολογούμενων ή στη δημόσια Παιδεία και Υγεία, αλλά στην αποπληρωμή του χρέους, στην κάθε “Aegean” και σε πολεμικούς εξοπλισμούς, όπως φαίνεται και στο σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού.

Οι μόνοι που έχουν όφελος από τέτοιους “εκσυγχρονισμούς” είναι οι επιχειρηματίες είτε ως ανταγωνιστές που μπαίνουν να καλύψουν την τρύπα που αφήνει μια τέτοια διάλυση είτε αργότερα ως αγοραστές με πολύ μικρό αντίτιμο μιας επιχείρησης απαλλαγμένης από αξιοπρεπώς αμειβόμενους και με δικαιώματα εργαζόμενους.