Κορονοϊός
Κυβέρνηση και κλινικάρχες: Πανδημία σκανδάλων

Κάθε μέρα που περνά η τραγωδία της πανδημίας μεγαλώνει. Τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι νεκροί έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.400. Από αυτούς πάνω από 1.750 άνθρωποι πέθαναν μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι διασωληνωμένοι βρίσκονται σταθερά γύρω στους 600 χωρίς σημάδι πτώσης, με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολύ πάνω από τα όριά του. Όσο για τα κρούσματα, μετά από ένα μήνα λοκντάουν στη Βόρεια Ελλάδα και τρεις βδομάδες στην υπόλοιπη χώρα, παραμένουν στα ύψη. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των ειδικών που τη στηρίζουν να παρουσιάσουν μια κάπως ωραιοποιημένη εικόνα με τα 1044 κρούσματα της Δευτέρας, σκοντάφτουν στο γεγονός ότι το προηγούμενο 24ωρο είχε πραγματοποιηθεί μόλις το 1/3 των διαγνωστικών τεστ των προηγούμενων ημερών.

Με αυτή την εικόνα, οι δηλώσεις Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη ότι “το ΕΣΥ αντέχει” ακούγονται ακόμα πιο προκλητικές. Ούτε μαζικές προσλήψεις, ούτε μονιμοποιήσεις, ούτε χρηματοδότηση, ούτε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να σωθούν ζωές. Αντίθετα, στήριξη των κλινικαρχών με κάθε τρόπο και μέσο, όπως αποδείχτηκε με την δήθεν επίταξη («συνεργασία» τη χαρακτήρισε πιο σωστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης την περασμένη βδομάδα) των δυο ιδιωτικών δομών στη Θεσσαλονίκη.

Το σκάνδαλο φάνηκε αμέσως με την αποζημίωση των αφεντικών τους (διπλάσια ξανά για κάθε κλίνη όπως γράφουν όλα τα δημοσιεύματα) και την αναγκαστική μετακίνηση προσωπικού από τα ήδη τσακισμένα δημόσια νοσοκομεία για να τις στελεχώσουν (αυτές, αλλά και άλλες που δεν έχουν ακόμα επιταχτεί!). Όσο περνούσαν οι μέρες, όμως, το σκάνδαλο μεγάλωνε, καθώς γινόταν φανερό ότι οι συγκεκριμένες δομές αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και στην ουσία η πανδημία γίνεται η αφορμή για τη διάσωσή τους. Όπως κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Βορείου Ελλάδας, στην περίπτωση της κλινικής ιδιοκτησίας Σαραφιανού, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι όλο το 2020. Στη δεύτερη δε περίπτωση, ο όμιλος Euromedica βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση πτώχευσης.

Όπως έγραφε η Εφημερίδα των Συντακτών στις 26/11: «Η οικονομική κατρακύλα του ομίλου Euromedica ξεκίνησε από την εποχή Λιακουνάκου, ωστόσο δεν σταμάτησε όταν πέρασε στα χέρια του αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικού fund Farallon. Έτσι, και με τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές και εργαζόμενους να συσσωρεύονται, μπήκε μπροστά το σχέδιο “εξυγίανσης” μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, όπως προκύπτει από την προσφυγή της ίδιας της εταιρείας, ότι στις 31/3/2020 οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν σε 538,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23,17 εκατ. στο Δημόσιο, 30,4 εκατ. στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, 250,4 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς, 25,8 εκατ. στη Healthcare Investors, 16,5 εκατ. στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 2,12 εκατ. σε εργαζόμενους, 23,7 σε προμηθευτές, 3,3 εκατ. σε γιατρούς κ.ά.

Έχοντας, ωστόσο, προχωρήσει σε συμφωνίες με τις τράπεζες, έρχεται τώρα η Euromedica και ζητά στην ουσία να “πακεταριστούν” όλα τα παλιά της χρέη και να πληρωθούν με εντελώς ευνοϊκό και προνομιακό τρόπο για εκείνη. Ακολούθως θα προκύψει μια νέα εταιρεία “καθαρή” από υποχρεώσεις στην οποία θα μεταβιβαστεί το ενεργητικό της παλιάς, όπως κτίρια, πανάκριβα διαγνωστικά μηχανήματα κλπ, που δεν θα οφείλει τίποτα και σε κανέναν. Ειδικά στο ελληνικό Δημόσιο. Η δικαστική απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

Την ίδια στιγμή, με επιχείρημα την υγειονομική κρίση λόγω Covid, η κυβέρνηση, παρότι γνωρίζει ότι η εταιρεία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο Δημόσιο, δεν επιτάσσει τις υγειονομικές μονάδες της με συμψηφισμό χρεών, αλλά επιλέγει να πληρώνει διπλάσιο ποσό για κάθε κρεβάτι στην υπό σύσταση εταιρεία που θα προκύψει από τη διαδικασία “εξυγίανσης”, ενώ τα χρέη της παλιάς εταιρείας θα έχουν στην ουσία διαγραφεί.

Ειδικά για το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρίας, από τα χρέη των 32,1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει μόλις το 30% σε 180 δόσεις, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 9,1 εκατ. ευρώ... Για την ιστορία απλώς αναφέρουμε σε ό,τι αφορά και τους εργαζόμενους ότι η Euromedica αμφισβητεί τις οικονομικές τους απαιτήσεις ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και ζητεί να καταβάλει σε έξι δόσεις το 30% από το χρηματικό ποσό που θα λάμβαναν σε περίπτωση κανονικής πτώχευσης της εταιρείας».

Στο βωμό της ίδιας πολιτικής οι δαπάνες για την Υγεία στον φετινό προϋπολογισμό είναι περικομένες πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ. Στο βωμό της ίδιας πολιτικής, τα δημόσια νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης θα «ενισχυθεί»... το Φλεβάρη με νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γεγονός που εκθειάστηκε από το Μητσοτάκη ως το μέλλον για την Υγεία. Ακόμα και το πλαφόν τιμής στα τεστ για τον κορονοϊό, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, είναι σκέτη κοροϊδία. Αφού άφησε για μήνες τους ιδιώτες να κερδοσκοπούν στις πλάτες των πολιτών και της υγείας τους, δίνοντας ταυτόχρονα μια επίπλαστη εικόνα της πορείας της πανδημίας αφού μόνο όποιος είχε να πληρώσει μπορούσε να ξέρει αν είναι θετικός ή όχι, έρχεται τώρα να πανηγυρίσει για τον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης των τεστ. Για δημόσια και δωρεάν μαζική ιχνηλάτηση ούτε λόγος...