Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τελεσίδικη καταδίκη Λαγού και ΣΙΑ για την επίθεση στο Συνεργείο

Ο Μίχος στην επίθεση στο Συνεργείο

Στις 10/7/2013 τάγμα εφόδου της ΧΑ αποτελούμενο από 50 μηχανάκια με επικεφαλής τον Λαγό, τον Μίχο και Χρυσαυγίτες από το Πέραμα, τη Νίκαια και τον Πειραιά κατέστρεψαν και βανδάλισαν τον χώρο του Συνεργείου και χτύπησαν με ρόπαλα τον υπεύθυνο του Συνεργείου, Παναγιώτη Δριμυλή. Την περασμένη Δευτέρα το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών έκρινε ένοχους τους Ι. Λαγό ως ηθικό αυτουργό στην επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του Π. Δριμυλή και τον Ν. Μίχο και τους υπόλοιπους δράστες για συνέργεια στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, Θ. Καμπαγιάννης και Δ. Ζώτος “Η τελεσίδικη καταδίκη των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Λαγού και Μίχου... αποτελεί το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης. Για να φτάσουμε στην ομόφωνη καταδίκη, χρειάστηκε να περάσουμε από την ασυλία που απολάμβανε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή το 2013 με την αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των ηγετικών στελεχών της που εντέλει αποδείχτηκαν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο καταδίκασε εν νέου ως συνεργούς επικίνδυνης σωματικής βλάβης τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τον πυρηνάρχη Πειραιά της Χρυσής Αυγής Θ. Μπαρέκα.

Εγκληματική οργάνωση

Ο Λαγός και ο Μίχος έχουν ήδη καταδικαστεί για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντίστοιχα... Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιβεβαιώνει και θωρακίζει την απόφαση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής: όλες οι επιθέσεις γίνονταν με εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στο Συνεργείο ακόμα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, που σίγουρα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (το Εφετείο της δίκης της Χρυσής Αυγής) θα αναγνώσει και θα αξιολογήσει.

Για τα μέλη του «Συνεργείου», τον εντολέα μας και πολιτικώς ενάγοντα Παναγιώτη Δριμυλή και τους δημοκρατικούς πολίτες της Ηλιούπολης, η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη του αντιφασιστικού αγώνα που έδωσαν και κέρδισαν στη γειτονιά τους. Είναι μια νίκη των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας που παρενέβησαν, κόντρα στην προκλητική αδράνεια της αστυνομίας, και έκαναν όσα αμέλησαν οι διωκτικοί μηχανισμοί: μάζεψαν αριθμούς πινακίδων, τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες, κατέθεσαν, αντιστάθηκαν έμπρακτα στη ναζιστική τρομοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι δύο μήνες μετά την επίθεση στο Συνεργείο, το ίδιο τάγμα εφόδου – ακόμα και με τους ίδιους φυσικούς αυτουργούς – δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.”

“Είναι καιρός οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχυ που έθεσε η ίδια η κοινωνία: ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; Η ανοχή στη φασιστική και ρατσιστική βία γεννάει τέρατα. Η σημερινή τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μήνυμα με πολλούς παραλήπτες”καταλήγουν.