Εκπαίδευση και νεολαία
Μαζική πρώτη απάντηση στα σχέδια Κεραμέως

Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Αθήνα

Εκατοντάδες νέοι και νεές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις της κυβέρνησης, την Πέμπτη 14/1. Μόλις μια μέρα πριν η υπουργός Παιδείας Κεραμέως, μαζί με τον υπουργό Προ.Πο Χρυσοχοΐδη, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τη διάλυση των εκπαιδευτικών κατακτήσεων. Ανακοίνωσαν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ουσιαστική απαγόρευση των διεκδικήσεων με πειθαρχικά μέτρα εναντίον του φοιτητικού κινήματος, τις διαγραφές φοιτητών, την επιβολή σκληρότερου ταξικού κόσκινου στην πρόσβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.

Φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες κι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν δηλώνοντας ότι το συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αφήσουν να περάσει η επίθεση.

Το παρών μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους έδωσαν το ΣΕΚ στις σχολές, οι μαθητές/τριες Anticapitalista και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”.

“Είναι μια πολύ μαζική κινητοποίηση” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ. “Παλέψαμε να γίνει το σημερινό συλλαλητήριο γιατί χρειαζόμασταν μια άμεση απάντηση στην τεράστια επίθεση που φέρνει το νομοσχέδιο της Κεραμέως και όχι μόνο. Είναι μια μάχη ενάντια στην είσοδο της αστυνομίας στις σχολές, αλλά και ευρύτερα ενάντια στην ανατροπή της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης τις τελευταίες δεκαετίες, που είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Με μια σειρά μέτρα, από τη βάση του 10 έως την αξιολόγηση των σχολών, όλο και λιγότερα παιδιά της εργατικής τάξης θα αποκτούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλές σχολές όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές θα κινδυνέψουν με κλείσιμο και εν τέλει θα είναι μια Παιδεία κομμένη και ραμμένη για τις ανάγκες των αφεντικών κι όχι για τις ανάγκες των ανθρώπων της τάξης μας και της επιστήμης. Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με νέο συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη, το οποίο πρέπει να είναι πανεκπαιδευτικό. Να βγει δηλαδή απεργία από τους εκπαιδευτικούς και όλοι μαζί φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικοί να τσακίσουμε το νομοσχέδιο και την κυβέρνηση”.

Προσλήψεις

“Τα πανεπιστήμια κοντεύουν τον ένα χρόνο που παραμένουν κλειστά και διεκδικούμε να ανοίξουν με όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία μας. Αυτό σημαίνει προσλήψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στην καθαριότητα, χρηματοδότηση στις υποδομές. Αυτά χρειαζόμαστε κι όχι μπάτσους” μας λέει η Άννα Αδαμίδη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής. “Λένε για την 'ανομία', τις 'καταστροφές της δημόσιας περιουσίας' κι άλλα τέτοια, προκειμένου να δικαιολογήσουν την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Η ίδια η αστυνομία και η κυβέρνηση, είναι αυτές που φέρνουν την 'ανομία' και τις καταστροφές. Είδαμε τι έγινε στις εστίες, μέσα στην περίοδο των γιορτών, όπου μπήκαν μέσα πάνοπλοι αστυνομικοί και χωρίς κανένα λόγο τα έκαναν γυαλιά καρφιά”.

Ο Τζίμης, μαθητής Α' Λυκείου που διαδήλωσε με το μπλοκ των μαθητών/τριών Anticapitalista, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της επίθεσης στους μαθητές/τριες: “Το νομοσχέδιο θα εμποδίσει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να μπουν στις σχολές πόσο μάλλον σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως μας βάζουν τεράστιες δυσκολίες με την τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά που δεν έχουν ίντερνετ, ή υπολογιστή ουσιαστικά έχουν ήδη αποκλειστεί. Τώρα συζητάνε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς όμως να έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν τις συνθήκες που γίνεται το μάθημα, δηλαδή να προσλάβουν εκπαιδευτικούς, να κάνουν περισσότερες τάξεις με λιγότερα παιδιά στην καθεμιά. Στις ίδιες κακές υποδομές θα στοιβαχτούμε 20 και 25 παιδιά ανά τμήμα χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας”. 

Η αστυνομία παρά την παρουσία της με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, αύρα, κλούβες κλπ, αλλά και την επίθεση που επιχείρησε κάποια στιγμή με ξύλο και χημικά, δεν κατάφερε να διαλύσει τη συγκέντρωση η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι την Ομόνοια.

Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Χανιά

Μέσα σε κλίμα καταστολής και μόνιμων επιθέσεων στην δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δόθηκε μεγάλη απάντηση με τις κινητοποιήσεις της 14/1. 

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης, μαζί με πολλούς άλλους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, κάλεσε σε κινητοποίηση ενάντια στην είσοδο της αστυνομίας στους χώρους ασύλου και ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, τις διπλές βάσεις εισαγωγής και το πέταμα χιλιάδων τωρινών και μελλοντικών φοιτητών εκτός της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Το παράδειγμα του φοιτητικού συλλόγου ακολούθησε η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Χανίων καλώντας και αυτοί στην κινητοποίηση δίνοντας της πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα. 

Η κινητοποίηση στέφθηκε με επιτυχία. Εκατοντάδες κόσμου συμμετείχαν στην πορεία η οποία κινήθηκε κανονικά στο κέντρο της πόλης κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει αρχικά την πορεία στην Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στήνοντας μια διμοιρία ΜΑΤ στο δρόμο σαν μπλόκο. Παρ’όλα αυτά η διαδήλωση συνεχίστηκε και ολοκλήρωσε την διαδρομή της με μαζική συμμετοχή και χωρίς κάποια άλλη ενόχληση. Πέρα από τα συνδικάτα, κάλεσε το ΣΕΚ, το ΜΛ-ΚΚΕ και η Συνέλευση αλληλεγγύης στη Rosa Nera. Είναι αξιοσημείωτος ο πανεκπαιδευτικός χαρακτήρας που πήρε η συγκέντρωση, τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης

Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες φοιτητές, φοιτήτριες και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 14/1 στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ. Κεραμέως και  Χρυσοχοΐδης, θέλουν να βάλουν την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, δυσκολεύουν την πρόσβαση σε αυτά για τα παιδιά της εργατικής τάξης (ν+2, τράπεζα θεμάτων, βάση του 10), επαναφέρουν την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων την ίδια ώρα που πριμοδοτούν με κάθε τρόπο την ιδιωτική εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έτρεξαν να ανοίξουν όπως-όπως τα δημοτικά σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα και στη Θεσσαλονίκη να εντοπίζονται κρούσματα covid-19 από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.

Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν να ανοίξουν σχολεία και σχολές με τους όρους που βάζει εδώ και μήνες το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Αγ. Βενιζέλου, ενώ λίγο μετά οι φοιτητές που προσπάθησαν να βγουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν, δέχθηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ με σπρωξιές και χημικά.

Παρ' όλα αυτά οι φοιτητές ενώθηκαν τελικά με τους εκπαιδευτικούς που καλούσαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας λίγο αργότερα στο ΥΜΑΘ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα απέδειξε ότι είναι ενωμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της ΝΔ και να αφήσει στα χαρτιά όσα νομοσχέδια τρέχει να περάσει η ΝΔ σε καιρό πανδημίας, με τη μαζική του δράση στο δρόμο, σπάζοντας τις υποκριτικές απαγορεύσεις και την καταστολή.

Ευκλείδης Μακρόγλου

Γιάννενα

Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Περιφέρεια την Πέμπτη 14/1. Διαδηλώσαμε στο κεντρικό δρόμο της πόλης με σύνθημα “λεφτά για την Υγεία - λεφτά για την Παιδεία και όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία”. Θα συνεχίσουμε. Την Πέμπτη 21/1 θα ξαναγίνει διαδήλωση στις 12μεσ στην Περιφέρεια. 

Αρετή Κανέλλου

Βόλος

Φοιτητική κινητοποίηση έγινε στο Βόλο την Πέμπτη 14/1. Ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ και σύντροφοι/ισσες του ΣΕΚ, συγκεντρωθήκαμε στο Θόλο και πραγματοποιήσαμε πορεία. Ενώσαμε τις φωνές μας με όλους όσους διαδήλωσαν πανελλαδικά ενάντια στις επιθέσεις της κυβερνησης στην Παιδεια. Οι φοιτητές/τριες που διαδήλωσαν την Πέμπτη 14/1, οι μαθητές που έκαναν καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία, δασκαλοι, καθηγητες, γονείς, όλοι μαζί, μπορουμε να ακυρώσουμε τα σχέδια τους, να διώξουμε την Κεραμέως και την κυβέρνηση. 

Τάσος Τσιούνης