Εργατικό κίνημα
Υπηρεσία Ασύλου: Δικαίωση για εργαζόμενους

11/3/20, Απεργία Υπ. Ασύλου και ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

Νέα νίκη σημειώθηκε για τους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου ενάντια στην αυθαίρετη άρνηση της Υπηρεσίας Ασύλου να υπογράψει τις συμβάσεις δύο εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Το Μονομελές Πρωτοδικέιο Αθηνών δικαίωσε τις δύο εργαζόμενες από τη Λέσβο, υποχρεώνοντας το Υπουργείο να τις προσλάβει και να καταβάλει μισθούς υπερημερίας από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη καθώς και τα δικαστικά έξοδα. Οι τιμωρητικές απολύσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης του Μηταράκη ενάντια σε εργαζόμενες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Σωματείου και εκφράζονταν ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων έπεσαν στο κενό.  

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου αναφέρει ότι: “Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης δικαίωσης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των 12 συναδελφισσών/ων μας τους/ις οποίους είχε αποκλείσει το Υπουργείο παρανόμως από τη μαζική ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου τον Απρίλιο του 2020.

Οι δύο δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες οι συνάδελφοι/ισσες επαναπροσλαμβάνονται είναι το επιστέγασμα του αγώνα του Σωματείου, των συναδέλφων/ισσών και όσων στάθηκαν αλληλέγγυοι/ες σε αυτόν, που εν μέσω των ιδιαίτερων υγειονομικών και κοινωνικών συνθηκών που γέννησε η πανδημία, προχώρησαν τον Απρίλη/Μάιο του 2020 σε απεργία διαρκείας ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσές τους. Διεκδικώντας το δικαίωμα όλων στην εργασία. Διεκδικώντας το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Διεκδικώντας το δικαίωμα να αντιστεκόμαστε στις κάθε είδους αυθαιρεσίες”.