Εκπαίδευση και νεολαία
Διοικητικοί Πανεπιστημίων: Ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

ΕΚΠΑ

Με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να είναι καθοδόν ολος ο πανεπιστημιακός χώρος έχει ξεσηκωθεί εναντίον του. Ένα κομμάτι είναι και οι διοικητικοί των πανεπιστημίων. Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα προσπαθούν να συντονιστούν και να οργανώσουν την απάντηση. 

Την Παρασκευή έγινε η τρίτη τηλεδιάσκεψη τους. Στη συζήτηση άνοιξαν τα θέματα της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας με το άνοιγμα του δρόμου στους ιδιώτες, και της πανεπιστημιακή αστυνομία όπου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα δοθεί καμία ανοχή, είτε υπάγεται στην ΕΛΑΣ, είτε στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Προτάθηκαν δράσεις όπως παράσταση διαμαρτυρίας, διακίνηση κειμένου και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Εκεί είναι κι ο προσανατολισμός που εμείς ως ΣΕΚ στις Σχολές προσπαθήσαμε να βάλουμε. Να ενωθούν δηλαδή οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων και όχι μόνο, με το φοιτητικό κίνημα και να μην μείνει η μάχη για το νομοσχέδιο μια φοιτητική υπόθεση. Για αυτό κάναμε και την επιλογή να έχουμε έναν από τους διοικητικούς εργαζόμενους ομιλητή στην εκδήλωση μας στις 19/1 με θέμα "ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία". Η πίεση που ασκούν οι εργαζόμενοι διοικητικοί είναι μεγάλη και φτάνει μέχρι και την ομοσπονδία τους, που προσανατολίζεται σε στάση εργασίας την Πέμπτη 21/1 και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο. 

Μαρία Καστελιώτη
φοιτήτρια Φιλοσοφικής

Πάντειο

Την Παρασκευή 15/1, ο σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου καλούσε σε διαδικτυακή συνάντηση για διερεύνηση κοινών δράσεων για την υπεράσπιση του δημοσίου δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την πειθάρχηση της πανεπιστημιακής ζωής και την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη συλλογών ΔΕΠ σχεδόν από όλες τις σχολές και φοιτητές/τριες. Άνοιξε το ζήτημα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου και της συνολικότερης επίθεσης της ΝΔ στη δημόσια παιδεία. Στη συζήτηση συμμετείχαμε μέλη του ΣΕΚ στις σχολές και προχωρήσαμε σε παρέμβαση, για να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους σε κοινές δράσεις, για να ενώσουμε τη μάχη των φοιτητών και των εργαζομένων ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαλύσει την δημόσια Παιδεία. Τους ενημερώσαμε και τους καλέσαμε να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κάθε βδομάδα με το ΣΕΚ στις σχολές, για να ξεκινήσουμε να οργανωνουμε από κοινού και να συμβάλουν με την παρουσία τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12μμ στα προπύλαια. Στο τέλος της συζήτησης, προτάθηκε να βγει δελτίο Τύπου, και μέρα κινητοποιήσεων έξω από κάθε σχολη και οργάνωση κοινών δράσεων.

Μαρία Ρίζου
φοιτήτρια ΕΜΜΕ