Εκπαίδευση και νεολαία
Αποκλεισμός Πολυτεχνειούπολης

Σε μπαράζ κινητοποιήσεων προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ωθούμενοι από το μέγεθος της επίθεσης Κεραμέως, αλλά κι από την επιτυχία του συλλαλητηρίου της περασμένης Πέμπτης. Καθ' οδόν για τα νέα συλλαλητήρια που έχουν ανακοινωθεί για την Πέμπτη 21/1, φοιτητές κι εργαζόμενοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, προχωρούν σε διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, στις 19 και 20/1. Στην κινητοποίηση καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ, ο Σύλλογος ΕΤΕΠ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ο Σύλλογος ΕΔΙΠ, η Σωματείακή Επιτροπή των Καθαριστριών και οι σύλλογοι των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών. Στο κάλεσμά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

“Σχεδόν ένα χρόνο τώρα τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά και οι φοιτητές αναγκάζονται να ξοδεύουν τα φοιτητικά τους χρόνια πίσω από μια οθόνη, ξεκομμένοι από τον κοινωνικό τους χώρο και τη συνύπαρξη με τους συναδέλφους τους. Ο εγκλεισμός της νεολαίας έχει δώσει στην κυβέρνηση το χώρο να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σε σημείο που ούτε η ίδια δεν θα φανταζόταν, φέρνοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής μέσα στις σχολές μας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι φοιτητές στις σχολές τους, βρήκε 30.000.000 ευρώ για να ιδρύσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φέρει κάμερες και face control... Όλοι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ χρειάζεται τώρα να εναντιωθούμε σε αυτά τα μέτρα, να συντονίσουμε τις δράσεις μας μέσα από τους συλλόγους μας, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και σύγκλητο ότι θα μας βρουν απέναντί τους!... Απαιτούμε να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών”.

Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 18/1, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ. “Προχωρήσαμε σε κατάληψη δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας δεν θα περάσει! Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων και η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν έχει άλλη επιλογή από το να σεβαστεί τις αποφάσεις μας και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών” δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία στην οποία υπογράφουν χιλιάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ ψηφίσματα ενάντια στα μέτρα της Κεραμέως έχουν υιοθετήσει πλήθος σωματείων από το χώρο της εκπαίδευσης κι όχι μόνο.

Την ώρα που το παρόν φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης βρισκόταν στο τυπογραφείο, ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση του ΣΕΚ στις σχολές ενάντια στις επιθέσεις του νομοσχεδίου Κεραμέως, με ομιλητές/τριες την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο ΠαΜακ, την Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, τη Σταυρούλα Πανίδου, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον Δημήτρη Αντωνίου, συμβασιούχο διοικητικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.