Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
FRONTEX σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι

Φωτό: Frontex

Το Ελληνικό Λιμενικό διαπράττει εγκλήματα και η Frontex σφυρίζει αδιάφορα. Αυτό είναι, εν ολίγοις, το συμπέρασμα της έκθεσης της ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο της Frontex.

Η έκθεση της ομάδας -την “αμεροληψία” της οποίας απέναντι στην υπηρεσία εγγυάται η συμμετοχή ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και ακροδεξιών κομμάτων- δεν αφορά τη δράση του Ελληνικού Λιμενικού αλλά την ίδια τη Frontex. Ο διευθυντής της, Φαμπρίς Λετζέρι, κατηγορείται ευθέως πως η υπηρεσία του “απέτυχε να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη μέλη με τα οποία είχε κοινή επιχείρηση, και να δώσει συνέχεια, με τρόπο κατάλληλο, ενδελεχή και αποτελεσματικό. Ως αποτέλεσμα, η Frontex δεν εμπόδισε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Διαρκές έγκλημα

Με λίγα λόγια, η Frontex -για την οποία η έκθεση αναφέρει, παρά τις αντίστοιχες καταγγελίες, ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως “διέπραξε απευθείας επαναπροωθήσεις και/ή μαζικές απελάσεις”- έκανε τα στραβά μάτια στις επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού αγνοώντας το γεγονός πως υπήρχε πληθώρα καταγγελιών από τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 

Από τη δική τους πλευρά ο Μηταράκης και ο Μητσοτάκης μπορεί να προσποιούνται πως δεν ξέρουν τίποτα για επαναπροωθήσεις, αλλά το συμπέρασμα της ομάδας είναι αποστομωτικό: η Frontex καλείται να αξιολογήσει τις πληροφορίες περί “παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας”, ώστε να αποφασιστεί εάν πρέπει να ανασταλεί ή να τερματιστεί η παρουσία της στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 46 του κανονισμού λειτουργίας της, “επιτυχία” που μέχρι τώρα έχει καταφέρει μόνο η κυβέρνηση του Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Όσο υποκριτική και αν είναι η στάση της ομάδας που δεν προτείνει καν την απομάκρυνση του διευθυντή της Frontex, η πρόσφατη καταγγελία της Aegean Boat Report, για νέα επαναπροώθηση δέκα προσφύγων, μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κυνικό τρόπο πως Μηταράκης και Μητσοτάκης είναι συνένοχοι σε ένα διαρκές έγκλημα κατά των προσφύγων.