Διεθνή
Αίγυπτος: ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ελεύθερη η Μαχενιούρ - Σε απεργία πείνας ο Φουάντ

Στην απελευθέρωση της δικηγόρου Μαχενιούρ Αλ Μάσρι, γνωστή για την δράση της στην Αριστερά, στο εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη της υπέρ των προσφύγων, καθώς και άλλων πέντε ακτιβιστών και δημοσιογράφων προχώρησε το δικτατορικό καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο την περασμένη Κυριακή. 

Το καθεστώς Σίσι (που είχε συλλάβει τη Μαχενιούρ τον Σεπτέμβριο του 2019 και από τότε βρισκόταν σε καθεστώς προφυλάκισης) προχώρησε στην απελευθέρωση τους κάτω από την πίεση των διεθνών διαμαρτυριών για τις συλλήψεις δικηγόρων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο - με τις κατηγορίες εις βάρος τους να παραμένουν. Απελευθερώθηκαν επίσης η Έσρα Αμπντέλ Φατάχ, ακτιβίστρια για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ο Γκαμάλ ελ Γκαμάλ, δικηγόρος, οι δημοσιογράφοι Μουσταφά Ελ Άσαρ και Μοατάζ Βαντνάν και ο Αμπντέλ Νασέρ Ισμαΐλ, σοσιαλιστής. 

Στο μεταξύ, ο σοσιαλιστής Χισάμ Φουάντ μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του ενώ μια σειρά από δημοσιογράφοι προχωράνε σε απεργίες πείνας λίγων ημερών σε ένδειξη συμπαράστασης. Ο Φουάντ ξεκίνησε την απεργία πείνας το Σάββατο 10/7 διαμαρτυρόμενος κατά της συνεχούς φυλάκισης του μετά τη διετή περίοδο προδικαστικής κράτησης. Σύμφωνα με την σύζυγο του, ο Φουάντ, που πίνει μόνο νερό, μεταφέρθηκε σε άλλο κελί αντί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Ήδη δεκάδες συμπαραστάτες-τριες και από την Ελλάδα υπογράφουν το κείμενο αλληλεγγύης στον Φουάντ και στα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων στην Αίγυπτο.