Η Άποψή μας
Κοίτα ποιοι θέλουν να μας κάνουν «Ευρωπαίους»

Αφίσα που κυκλοφόρησε το βρετανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP) μετά τις πλημμύρες στη Γερμανία.

Το μόνιμο «ρεφρέν» του Μητσοτάκη και των υπουργών του, σαν μοτίβο που συνοδεύει  κάθε κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους, είναι ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονιστικές, που να ευθυγραμμίζουν την Ελλάδα με τις «καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Με αυτό το αφήγημα προσπαθεί η Κεραμέως, παραδείγματος χάρη, να συγκαλύψει την απειλή για απολύσεις εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στην αξιολόγηση. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία απορρίπτουν με σαρωτικά ποσοστά την επιστροφή στο θεσμό του «επιθεωρητή» -τότε που η γη έπρεπε να τρέμει όταν εκείνος έμπαινε στην τάξη. Αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή η επιστροφή στο παρελθόν είναι ευρωπαϊκός  εκσυγχρονισμός.

Ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι να ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο. Αυτό έγινε ολοφάνερο καθώς η επίθεση της Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς ανακοινώθηκε την ίδια στιγμή που εξαπολύθηκε η απειλή για απόλυση εργαζόμενων στη δημόσια υγεία που δεν εμβολιάζονται. Το βάφτισμα της απόλυσης ως «άδειας άνευ αποδοχών» δεν αλλάζει την ουσία της επίθεσης. Ούτε είναι θεμιτό να ζωγραφίζεται μια επιστροφή στην καταναγκαστική ιατρική ως «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική».

«Ελλάδα 2.0»

Για να συγκαλύψει τέτοιες αντιφάσεις, η κυβέρνηση προβάλλει τα «εκσυγχρονιστικά» χαρακτηριστικά του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ. Ίντερνετ και ανεμογεννήτριες θα μας βάλουν σε τροχιά εξόδου από την κλιματική αλλαγή, όπως ήδη συμβαίνει στις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ. 

Όμως, πριν ακόμα σβήσουν από τις οθόνες της τηλεόρασης τα κυβερνητικά διαφημιστικά σποτ, έρχονται οι εξελίξεις να δείξουν πόσο πλαστό είναι και αυτό το αφήγημα. Οι πλημμύρες στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ΕΕ, αφήνουν πίσω τους περισσότερους νεκρούς από όσους είχαμε θρηνήσει στη Μάνδρα και στο Μάτι μαζί. Η Siemens και οι άλλοι κολοσσοί που ελέγχουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  ποτέ δεν νοιάστηκαν για τις ανθρώπινες ζωές -μόνο για τα κέρδη τους. Η τραγωδία στη Γερμανία είναι επιστέγασμα της μακρόχρονης θητείας της Μέρκελ στην υπηρεσία αυτών των συμφερόντων. Να μια «ευρωπαϊκή πρακτική» που ζηλεύει ο Μητσοτάκης.

Και ο παραλογισμός δεν σταματάει εδώ. Την ίδια στιγμή που διαφημίζουν τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξή τους, τα οικονομικά επιτελεία χαιρετίζουν την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρέλαιου, γιατί αυτό, λένε, θα εμποδίσει την άνοδο του πληθωρισμού που επηρεάζεται από την τιμή του πετρέλαιου. Το τρελοκομείο του καπιταλισμού σε όλο του το μεγαλείο! Περισσότερο πετρέλαιο για να γίνει βιώσιμη οικονομικά η «πράσινη» ανάπτυξη.

Οι πραγματικές εξελίξεις αποδομούν τα κυβερνητικά παραμύθια. Κανένας εργαζόμενος, καμιά γυναίκα, κανένας νεολαίος δεν πρέπει να αποδεχθεί καμιά θυσία για τις παρανοϊκές προτεραιότητες των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν. Καμιά απόλυση-θυσία στο βωμό αυτών των σκοπιμοτήτων. Εργατική προτεραιότητα είναι να απολύσουμε τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του και να ανοίξουμε το δρόμο για να πάρουν τον έλεγχο της κοινωνίας οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και όλοι οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου.