Εργατικό κίνημα
Να μην αφήσουμε τον Χατζηδάκη να λεηλατήσει τις συντάξεις

20/7, Συγκέντρωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο υπ. Εργασίας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης το μεσημέρι της Τρίτης 20/7, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι/ες από μια σειρά χώρους, ενώ με τα πανό τους συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ.Σάββας, εργαζόμενοι/ες από το Υπουργείο Οικονομικών και το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον επισιτισμό-τουρισμό «Η Καμαριέρα». 

«Ο νόμος που κατεβάζει ο Χατζηδάκης χρειάζεται σκληρούς αγώνες και κινητοποιήσεις για να ανατραπεί. Είδαμε τη δύναμη των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις για το 8ωρο. Χρειάζεται να βγούμε ακόμα πιο δυναμικά αυτή τη φορά, ώστε να μη φτάσει να ψηφιστεί καν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και να γίνει η αρχή για την ανατροπή της κυβέρνησης», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Τουρνάς, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΑΔΕ. «Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ανοίγει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση και της κύριας ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν αν, πότε και τι σύνταξη θα πάρουν. Την απάντηση πρέπει να τη δώσουμε στο δρόμο. Όπως το 2001 με το ασφαλιστικό του Γιαννίτση, όπως το 2007 με το ασφαλιστικό του Μαγγίνα, θα βρουν μπροστά τους το εργατικό κίνημα, που θα τους στείλει σπίτια τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Σπανόπουλος από το Δ.Σ του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών. Ο Σπύρος Βασιλείου από το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, στο χαιρετισμό του συνέδεσε τη μάχη ενάντια στην επίθεση του Χατζηδάκη με τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων στην Υγεία. Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Τάσος Αναστασιάδης, από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. «Οι κινητοποίησεις των εργαζόμενων για το ασφαλιστικό έχουν ρίξει κυβερνήσεις. Η σημερινή συγκέντρωση είναι κομμάτι μιας μεγάλης καμπάνιας για να οργανώσουμε κάθε χώρο δουλειάς, για να δώσουμε το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Απλώνουμε το μήνυμα παντού, παίρνουμε απεργιακές αποφάσεις, δίνουμε τη μάχη μέχρι τέλους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει διακοπές για να ετοιμάσει τις επιθέσεις στην εργατική τάξη. Του απαντάμε ότι θα βρει μπροστά του το εργατικό κίνημα. Δεν θα τον αφήσουμε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα διαλύσει τελείως μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις μας».

Λίγες μέρες πριν, την Παρασκευή 16/7 οργανώθηκε μεγάλη εξόρμηση με τα υλικά του Συντονισμού στο Μετρό του Συντάγματος, ενώ το απόγευμα της Τρίτης 13/7 έγινε κοινή συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων για την οργάνωση της μάχης, με μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση.

Κανένας εφησυχασμός

Οι δράσεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης εντείνονται, στη λογική ότι η καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη δεν χωράει εφησυχασμό, αντίθετα χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση για να μείνει μια και καλή κλειδωμένο στο συρτάρι. Κι όχι άδικα. Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα μετέφερε τη διαδικασία της ψήφισης για αργότερα καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από τη μια οι δανειστές που μπροστά στην οικονομική τρύπα που θα δημιουργηθεί για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης, πιέζουν είτε για νέα βαριά φορολογία στην εργατική τάξη, είτε για μνημόνιο. Από την άλλη ο κυβερνητικός φόβος για μια νέα εργατική έκρηξη ανάλογη αυτών που τσάκισαν επιθέσεις στην ασφάλιση και τα ταμεία στο παρελθόν.

Ωστόσο η επιμονή του Συντονισμού για άμεση απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο νομοσχέδιο δικαιώνεται βάσει των τελευταίων δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία παρά την αναβολή της ψήφισης για τέλος καλοκαιριού –κι όχι φθινόπωρο όπως έλεγαν οι αρχικές εκτιμήσεις– οι διαδικασίες ξεκινάνε από αυτή την εβδομάδα. Και μπροστά στην προοπτική της παράδοσης των ταμείων στα funds, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χαλαρώνουν τις πιέσεις.

Όπως γράφει ρεπορτάζ της Εφ.Συν τη Δευτέρα 19/7: «μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων… Η κατάθεση εντός των ημερών συμπίπτει με τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι οι Βρυξέλλες αίρουν τις επιφυλάξεις τους. Ο υπουργός Εργασίας δεν το βροντοφωνάζει κιόλας… Οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης αρχίζει να χάνει το λούστρο της δημοφιλίας που κατείχε, εξαιτίας και του εργασιακού που προηγήθηκε. Δεύτερο χτύπημα -χωρίς να έχει αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών- μέσα στο εξάμηνο δεν αντέχεται!... Πάντως, όντως φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους… Επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει στο περιθώριο της πρόσφατης 11ης αξιολόγησης και αφορούσαν το υψηλό κόστος μετάβασης από το ισχύον αναδιανεμητικό στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Το κόστος αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 74 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Παρότι αξιωματούχοι της Ε.Ε., όταν ρωτήθηκαν από την “Εφ.Συν”, επιβεβαίωσαν τη συγκράτηση ως προς την τελική έγκριση, οι τελευταίες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι επήλθε συμβιβασμός καθώς το πολιτικό ιερατείο της Ε.Ε. δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίγει πολλά μέτωπα σε αυτήν την πανδημική φάση, αντιμετωπίζοντας με χαλαρά κριτήρια τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών της Ε.Ε».