Περιβάλλον
Πατήσια - "Δέντρα κομμένα παιδιά φυλακισμένα": Οι κάτοικοι αντιστέκονται

14/7, Διαδήλωση ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Μηναΐδη-Φωτιάδη. Φωτό: Γ. Πίττας

Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων πραγματοποίησε την Τετάρτη 14 Ιούλη μαζική διαδήλωση στην γειτονιά και την Παρασκευή 16 Ιούλη κινητοποίηση έξω από το κοινοτικό συμβούλιο 5ου Διαμερίσματος. 

Την Τετάρτη, κάτω από 40 βαθμούς κελσίου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στον χώρο του πάρκου και εκατοντάδες υπέγραψαν το κείμενο υπογραφών της Επιτροπής. Η πορεία βάδισε στις γειτονιές των Πατησίων έχοντας μπροστά τα πανό της Επιτροπής και με συνθήματα -«δένδρα κομμένα παιδιά φυλακισμένα», «εεε, οοο πάρτε τις μπουλντόζες σας και φύγετε από εδώ», «δώστε λεφτά για την παιδεία, δεν θέλουμε κοντέινερ θέλουμε σχολεία», «Μεγάλο εσείς περίπατο και εμείς ούτε μικρό πάρτε τις μπουλντόζες σας και φύγετε από εδώ». Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν οι μαθητές του 8ου Λυκείου Αθήνας με το πανό τους, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά, το Σωματείο Εργαζομένων Αγίου Σάββα, η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, το Π Χώρος Κινημάτων Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης κ.α.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να σταματήσουν να κόβουν δέντρα, για να μη μπουν κοντέινερς. Δεν αξίζει αυτό στα μικρά παιδιά. Το συζητήσαμε στο σχολείο, κοινοποιήσαμε το κάλεσμα και κατεβήκαμε εδώ με το πανό μας, είμαστε εδώ για να παλέψουμε» δήλωσαν στην εργατική αλληλεγγύη η Αθανασία και ο Νικόλας, μαθητές  στο 8ο Λύκειο. «Σαν Σύλλογος Αθηνά πήραμε ομόφωνη απόφαση να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση γιατί είναι απαράδεκτο να θέλουν να στεγάσουν νήπια σε κοντέινερ. Ζητάμε αξιοπρεπείς χώρους για τα παιδιά και όχι κοντέινερ στις αυλές των σχολείων ή των ελάχιστων πάρκων» μας είπε ο Νίκος Κουράκης, εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις σε όλη τη γειτονιά με προκήρυξη και αφίσα και σήμερα εδώ συγκεντρωνόμαστε καλώντας όλους τους κατοίκους να έλθουν και να συμμετέχουν σε ένα αγώνα που είναι για το καλό όλης της γειτονιάς» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Άγγελος Ντινόπουλος εκ μέρους της επιτροπής. 

“Να συσπειρωθούμε”

«Θέλουμε το πάρκο μας, την πλατεία μας όπως ήταν πριν, ελεύθερο να παίζουν τα παιδιά. Αυτό που συμβαίνει εδώ συμβαίνει και σε άλλες γειτονιές στην περιοχή, πρέπει να συσπειρωθούμε» μας λέει η Ελένη, κάτοικος της περιοχής.

«Όπως ξέρουμε όλοι η περιοχή των Κάτω Πατησίων είναι υποβαθμισμένη από πράσινο και όχι μόνο» μας λέει ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, παλιός κάτοικος της περιοχής, ο οποίος μας δείχνει τον τραυματισμένο του πόδι από την επίθεση των ΜΑΤ την περασμένη Παρασκευή. «Το 2000 επί θητείας Αβραμόπουλου ξεκίνησε η δημιουργία του χώρου και ολοκληρώθηκε επί θητείας Ντόρας Μπακογιάννη το 2005. Έρχεται τώρα ο κ. Μπακογιάννης, ο υιός να το καταστρέψει».  

«Έχουμε κάνει μια έρευνα μαζί  με την ομάδα μου, όλοι μηχανικοί, πάνω στο κομμάτι της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί» μας λέει ο Νίκος Οικονομόπουλος, πολιτικός μηχανικός. «Η καταγγελία μας που κατατέθηκε χθες έχει να κάνει με προβληματικά διοικητικά έγγραφα που παρουσιάζονται, με μελέτες που δεν έχουν καν επισυναφθεί και με εγκρίσεις αρμόδιων φορέων που δεν υπάρχουν». 

Στο κοινοτικό συμβούλιο της 5ης κοινότητας την Παρασκευή 16/7, οι κοινoτικοί σύμβουλοι του Μπακογιάννη καταψήφισαν αρχικά το ψήφισμα των παρατάξεων Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας αλλά στη συνέχεια υπερψήφισαν να μην κοπεί κανένα δένδρο από το πάρκο Μηναΐδη-Φωτιάδη. Αυτή η στάση δείχνει ότι βρίσκονται κάτω από την πίεση της οργής των κατοίκων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των εργαζόμενων που δεν θέλουν “δένδρα κομμένα και παιδιά φυλακισμένα" σε κοντέινερ.