Καταπίεση και απελευθέρωση
Να τσακίσουμε το σύστημα του σεξισμού

17/7, Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στη σεξιστική βία. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της 19χρονης κοπέλας στην Ηλιούπολη. Από την ημέρα της κατάθεσής της, νέα στοιχεία έρχονται συνέχεια στο φως. Εκτός από τον 39χρονο αστυνομικό που την είχε αιχμάλωτη και την εξέδιδε, καθώς και τον πατέρα της ο οποίος τη βίαζε από μικρή, συνελήφθη ένας τρίτος άνδρας. Όπως κατέθεσε η 19χρονη, και αυτός την εξέδιδε με απειλές και βία. Διερευνάται ο ρόλος και άλλων συνεργών. Τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει, ενώ η συνήγορος της 19χρονης, Α. Λεγάκη, έχει δηλώσει ότι κι άλλες έχουν επικοινωνήσει μαζί της και έχουν καταγγείλει τον αστυνομικό. Ζητούν προστασία προκειμένου να καταθέσουν. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με κύκλωμα μαστροπείας. Ένα κύκλωμα που δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο σύμμαχο από την ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί που κρατούσαν τον συνάδελφό τους, τού επέτρεψαν να κάνει ένα τηλεφώνημα, δήθεν σε δικηγόρο, με αποτέλεσμα αυτός να καταφέρει να επικοινωνήσει με κάποιον συνεργό του ο οποίος εξαφάνισε τον ενοχοποιητικό υπολογιστή του. Ταυτόχρονα, η εταιρία πορνογραφίας Sirina δήλωσε ότι το θύμα του αστυνομικού είχε υπογράψει συμβόλαιο “με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες”, δηλαδή ...γνήσιο υπογραφής και ταυτότητα! Τόσο διάτρητη είναι η “νομιμότητα”, ειδικά αν βάζει η ΕΛΑΣ το χεράκι της με οποιονδήποτε τρόπο.

Και ενώ ο βόθρος του οργανωμένου εγκλήματος και της σεξιστικής βίας ξεχειλίζει, μια ακόμη διάσταση της ιστορίας αυτής παγώνει το αίμα. Ο δράστης είχε την αποκλειστική επιμέλεια της κόρης του, 9 ετών, την οποία είχε αποσπάσει από την πρώην γυναίκα του “με εκβιασμούς, τρομοκρατία και απειλές ενωμένες με άμεσο κίνδυνο ζωής”, όπως αναφέρει η δικηγόρος της. Ο αδίστακτος μαστροπός έχει καταφέρει να πείσει τις αρχές ότι η μητέρα του παιδιού είναι ...ακατάλληλη για να το μεγαλώσει κι ότι είναι κατάλληλος ο ίδιος! Η πρώην γυναίκα του έχει μιλήσει άλλωστε και για την κακοποίηση που έχει υποστεί και η ίδια από τον αστυνομικό. Τώρα, η οικογένεια του αστυνομικού βάζει τα δυνατά της για να κρατήσει την επιμέλεια του κοριτσιού, πιθανότατα για να μη μιλήσει για τα όσα ενδεχομένως έχει δει στο σπίτι.

Ο Χρυσοχοΐδης μίλησε με έμφαση για την “ενδοοικογενειακή βία” τις επόμενες ημέρες της αποκάλυψης αυτού του εγκλήματος. Ανακοίνωσε μάλιστα, σε εκδήλωση στο Περιστέρι στις 14/7, τη δημιουργία πιλοτικών “γραφείων ενδοοικογενειακής βίας” σε κάθε αστυνομικό τμήμα, με πρώτη τη Δυτική Αθήνα. Δεν το κάνει από ευαισθησία για το βασανιστήριο που υπέστη η νεαρή κοπέλα από τον πατέρα της. Το κάνει για να απομακρύνει τη συζήτηση από τα όσα έκανε ο αστυνομικός και στη συνέχεια η ΕΛΑΣ. Ούτε η επιλογή της Δυτικής Αττικής είναι τυχαία -το μήνυμα είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία εντοπίζεται στις εργατικές οικογένειες, ότι οι αγροίκοι είναι οι φτωχοί άντρες.

Σύγκρουση

Δεν υπάρχει αδιάφθορο κομμάτι της αστυνομίας που μπορεί να παίξει τον ρόλο που υπόσχεται ο Χρυσοχοΐδης, ο ίδιος άλλωστε θα προτιμούσε η υπόθεση της Ηλιούπολης να είχε προλάβει να κουκουλωθεί. Η δημοσιότητα ήρθε μέσα από τη σύγκρουση με τον κρατικό μηχανισμό. Το αντανακλαστικό της σερβιτόρας που βοήθησε το θύμα, να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε μια φεμινιστική συλλογικότητα, το ότι οι καταγγελίες των δικηγόρων της κοπέλας διαδόθηκαν, το ότι οι εργαζόμενοι/

ες στο Γεννηματάς στάθηκαν στο πλευρό της κοπέλας, γνωρίζοντας ήδη πριν φτάσει στον χώρο του νοσοκομείου τι έχει συμβεί, η άμεση αντίδραση των κατοίκων της Ηλιούπολης με μια μεγάλη διαδήλωση, είναι όλα αποτέλεσμα ενός κινήματος που έχει δράσει για χρόνια και έχει εδραιωθεί. Όσοι και όσες θέλουν να πάρουν θέση κόντρα στην κακοποίηση και το έγκλημα δεν είναι μόνοι/ες και το ξέρουν. Και γι' αυτό μπόρεσαν να σταθούν απέναντι ακόμη και στο τέρας της συγκάλυψης.

Η ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος όχι μόνο γιατί χρειάζεται την αστυνομία για να κυβερνήσει και θα την υπερασπιστεί πάση θυσία, αλλά γιατί υπηρετεί συνολικά αυτό το σάπιο σύστημα. Το σύστημα στο οποίο αρκεί ένα γνήσιο υπογραφής για να πέσει μια νέα κοπέλα στα νύχια μιας πορνογραφικής εταιρίας και να μην γίνονται ερωτήσεις για να μη χαθούν τα κέρδη. Το σύστημα στο οποίο η κρίση των από πάνω μετατρέπεται σε σκληρές επιθέσεις στην εργατική τάξη και ιδίως τις γυναίκες, στερώντας τους δικαιώματα και επιλογές. Το σύστημα που έρχεται να καλύψει ιδεολογικά όλα αυτά που συμβαίνουν με σκληρή προπαγάνδα για τη θέση της γυναίκας και για το “πατρίς – θρησκεία – οικογένεια”.

Η απάντηση για το πώς θα σπάσει αυτό το απόστημα βρίσκεται στους αγώνες απέναντι στην καταστολή, στην κυβέρνηση και στο σύστημα. Το Σάββατο 17 Ιούλη εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στη σεξιστική βία και τη συγκάλυψη. Η αναγκαιότητα να δοθεί συνέχεια στη μάχη φάνηκε δυστυχώς σχεδόν αμέσως, με το νέο τραγικό περιστατικό γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο να αποκαλύπτεται λίγες ώρες μετά: ένας 30χρονος άνδρας σκότωσε την κοπέλα του, χτυπώντας την και πετώντας τη στα βράχια. Φίλοι/ες και γνωστοί/ες της 26χρονης Γαρυφαλλιάς, εμφανίστηκαν στην κηδεία της με πανό “Όχι άλλη Γαρυφαλλιά – Όχι άλλοι νταήδες”.