Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Υγείας αγωνίζονται

15/7, Χανιά, Συγκέντρωση των εργαζόμενων του νοσοκομείου. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

Χανιά

Στα Χανιά την Πέμπτη 15/7, οργανώθηκε συγκέντρωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων με κύριες αιχμές την μονιμοποίηση των εργαζόμενων στην Υγεία και την άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και υπήρξε μικροφωνική όπου διαβάστηκαν σχετικά κείμενα από τους εκπροσώπους του Συλλόγου και από αλληλέγγυους. Ο Βαρδής Γεωργιακάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε τα διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου μας, αποτέλεσμα χρόνιων μνημονιακών πολιτικών. Ένα από τα κυριότερα είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία του προσωπικού δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Από τον Οκτώβρη αρχίζουν οι πρώτες αποχωρήσεις. Συνάδελφοι που είναι σε ομηρία. Δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά. Ήρθαν, δούλεψαν, μπήκαν στη φωτιά και τώρα τους λένε ‘αύριο φέυγετε’. Κι εμείς που θα μείνουμε πίσω, πώς θα συνεχίσουμε με τόσες ελλείψεις; Ταυτόχρονα διεκδικούμε την ένταξή μας στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αλίμονο να μην είναι οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ, που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τις ασθένειες. Τρίτον, διαμαρτυρόμαστε για τις μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, δεν κάνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά, αλλά γίνεται με μπαλώματα. Χρειάζεται γενναία αύξηση στη χρηματοδότηση και προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς για να μη φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό, ώστε κάθε νοσοκομείο να έχει το προσωπικό που πρέπει». 


Αττικό

Σύσκεψη φορέων κάλεσε την Τετάρτη 14/7 το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείο Αττικό και η συνέλευση ενάντια στην προτεινόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου με ΣΔΙΤ, κυριαρχία των πανεπιστημιακών, επιχειρηματικότητα και ιδιωτικοοικονομι­κή λειτουργία. 

Σύμφωνα με το σωματείο η σύσκεψη αποφάσισε τις εξής δράσεις: «Να γίνει υπόθεση όλης της Δυτικής Αθήνας και των κατοίκων της ο αγώνας ενάντια στην προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα του νοσοκομείου Αττικό. Να συζητηθεί το θέμα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής. Να προχωρήσουμε σε μεγάλο συλλαλητήριο στην περιοχή στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ξαναλέμε: Ο νέος οργανισμός είναι για μας αιτία πολέμου, η θέση μας είναι πάρτε τον πίσω άμεσα». 

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού το σωματείο του Αττικό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η ανάγκη για μαζικό οργανωμένο εμβολιασμό απαιτεί ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και όχι μετακινήσεις προσωπικού από τη μία δομή στην άλλη όπως κάνει η κυβέρνηση… Απαιτεί εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης).

Η κυβέρνηση ας δει τις δικές της ευθύνες στην καθυστέρηση των εμβολιασμών.

Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των υγειονομικών, που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη δουλεύοντας σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο και το υγειονομικό κίνημα είναι ΥΠΕΡ του καθολικού, δημόσιου, δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Για να μπορούμε να παλέψουμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς υγιείς και όρθιοι».


Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 14/7 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων του ΓΝΘ Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως μεταφέρουν οι σύντροφοι/ισσες από την Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη: «ύστερα από επανειλημμένες καταγγελίες του σωματείου προς τη διοίκηση για παραβιάσεις των ωραρίων εργασίας του προσωπικού, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και προκάλεσαν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή και μετά την ανακοίνωση της σημερινής κινητοποίησης για αυτά τα ζητήματα, η απάντηση της διοίκησης ήταν να καλέσει την πρόεδρο του σωματείου σε ΕΔΕ, χωρίς μάλιστα να της επιτρέπει την παρουσία δικηγόρου!

Η αντίδραση από το σωματείο ήταν άμεση και έτσι την περασμένη Δευτέρα, ο υποδιοικητής δήλωσε πως σταματάει η διαδικασία.

Την Τετάρτη 14/7, δεκάδες εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, καθώς και αντιπροσωπείες της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΝΙΘ, αλλά και άλλων νοσοκομείων της πόλης όπως του Ιπποκράτειου, συγκεντρώθηκαν κανονικά για να απαιτήσουν την άμεση λύση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και γενικότερα το ΕΣΥ, αυτά που προκάλεσαν την απαράδεκτη αντίδραση της διοίκησης.

Πολλοί που πήραν το λόγο έκαναν λόγο για μια νίκη απέναντι στην οργανωμένη προσπάθεια των διοικήσεων των νοσοκομείων αλλά και της κυβέρνησης να στοχοποιηθεί και να ποινικοποιηθεί ο συνδικαλισμός, όπως προηγούμενα είχε συμβεί με τον Κ. Καταραχιά, την Α. Ρέτζιου, τον Θ. Σιούλη. Οι μάχες συνεχίζονται κόντρα στην ασυδοσία των διοικήσεων και την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης που ετοιμάζεται για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία. Ξεκινούν ταυτόχρονα οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή των νοσοκομείων της πόλης στο αγωνιστικό διήμερο της ΔΕΘ, 10-11/9».

Σε νέα κινητοποίηση στην πύλη του ΑΧΕΠΑ καλεί το πρωί της Τετάρτης 21/7 η ΠΟΕΔΗΝ, με σύνθημα «Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα». Σε παάσταση διαμαρτυρίας καλεί η ΕΝΙΘ την ίδια μέρα, στις 12μ, στις ΥΠΕ.

14/7, Νοσοκομείο Παπανικολάου. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη