Εργατικό κίνημα
Άγιος Σάββας: Μια πρώτη νίκη

15/7, Προαύλιο Αγ. Σάββα. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Με μια ακόμα απεργιακή κινητοποίηση συνέχισαν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του νοσοκομείου Άγιος Σάββας τη μάχη ενάντια στην παραχώρηση υπηρεσιών στους εργολάβους. Την Πέμπτη 15/7 δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες συμμετείχαν στην δίωρη στάση εργασίας που είχε καλέσει το σωματείο. “Η κυβέρνηση λέει ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όχι μόνο δεν νοσήλευσε ούτε ένα περιστατικό κορονοϊού, αλλά και από τα υπόλοιπα περιστατικά δεν δεχόταν φτωχούς, δεν δεχόταν μετανάστες κλπ. Διότι η λογική τους είναι το κέρδος και μόνο. Ξεκινήσαμε νωρίς τη μάχη να μην μας τους φέρουν λοιπόν τώρα μέσα στα νοσοκομεία γιατί έχουμε μπροστά μας την κλιμάκωση. Και έχουμε μπροστά μας και τη μεγάλη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό που ετοιμάζουν”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων, Κ. Καταραχιάς, στην απεργιακή συγκέντρωση.

Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις η διοίκηση είχε αναγκαστεί να δεσμευτεί προφορικά ότι οι συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις θα έληγαν 16 Ιούλη, θα μείνουν μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι/ες στα συνεργεία καθαρισμού και όχι μόνο, δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να δουλέψουν ούτε με προφορικές δεσμεύσεις, ούτε βέβαια σε εργολάβους -που η διοίκηση επιμένει ότι θα φέρει μετά τις 31 Οκτώβρη. “Το 2014-15 δούλεψα σε εργολάβο και ήμουν 18 μήνες απλήρωτη. Πήραμε 800 ευρώ μόνο, δύο μηνιάτικα. Και ο διοικητής παρίστανε ότι είναι στο πλευρό μας. Ποτέ δεν πήραμε τα λεφτά μας. Υπέγραφες ότι πήρες μισθό, δώρο χριστουγέννων, όλα, ενώ δεν είχες πάρει ποτέ τίποτα. Δεν υπέγραφες, έφευγες”, είπε στη συνέλευση η Ματίνα Μπλαντή, συμβασιούχος καθαρίστρια.

Επόμενα βήματα

Οι εργαζόμενοι/ες διεκδίκησαν συνάντηση με τη διοίκηση για να ανακοινώσουν ότι το νοσοκομείο θα μείνει χωρίς καθαριότητα το Σαββατοκύριακο αν δεν αρχίσουν άμεσα να υπογράφονται οι ανανεώσεις των συμβάσεων. Κατά την προσφιλή της τακτική, η διοίκηση αρνήθηκε να συναντήσει το σωματείο και τους εργαζόμενους/ες. Ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο απεργιακής απάντησης υποχώρησε και έτσι κανένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη δεν δούλεψε χωρίς σύμβαση μετά τις 16 Ιούλη. Μετά την πρώτη αυτή νίκη, η επιτροπή αγώνα συμβασιούχων που έχει συγκροτηθεί στο νοσοκομείο οργανώνει ήδη τα επόμενα βήματα, με πρώτο μια ανοιχτή σύσκεψη, την Πέμπτη 22/7 στις 12.30μμ. 

Η Γιώτα Οικονομίδη, συμβασιούχος καθαρίστρια, είπε στην ΕΑ: “Φτιάξουμε μια επιτροπή αγώνα για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των συμβάσεων που λήγουν. Θέλουμε να συμμετέχουν συμβασιούχοι από όλες τις σχέσεις, ΣΟΧ, επικουρικοί, ΟΑΕΔ. Το σωματείο στηρίζει αυτή την κίνηση που κάνουμε. Ξεκινήσαμε με μαζική στάση εργασίας στις 8 Ιούλη. Με αφορμή δηλώσεις που είχαν γίνει ότι είμαστε άχρηστοι στην καθαριότητα και ότι έχουν μαζευτεί καταγγελίες σε βάρος μας -πράγμα για το οποίο εμείς δεν έχουμε ακούσει τίποτα- κυκλοφορήσαμε κείμενο για το ποιος είναι Άριστος και ποιος είναι Άχρηστος. 

Μετά από τη συζήτηση που κάναμε σήμερα στη συνέλευση αποφασίσαμε να πάμε στη διοίκηση και πούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε προφορικά μέχρι τις 31 Οκτώβρη, τη στιγμή μάλιστα που οι συμβάσεις σε άλλα νοσοκομεία έχουν πάει μέχρι 31 Δεκέμβρη. Αν δεν υπογράφαμε άμεσα θα ήμασταν στον αέρα: δεν καλυπτόμαστε σε περίπτωση ατυχήματος, δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε τον μισθό μας. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με εργαζόμενους που αγωνίζονται και στα άλλα νοσοκομεία. Είμαστε αρκετές χιλιάδες και μπορούμε να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε: να μην απολυθεί κανείς, να μην έρθουν εργολάβοι”.