Καταπίεση και απελευθέρωση
Ηράκλειο: Pride διαδήλωση

16/7, Ηράκλειο. Φωτό: Λεωνίδας Μαρουλάσοβ

Την Παρασκευή 16/7 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Pride διαδήλωση μετά από κάλεσμα που έβγαλε η «Πρωτοβουλία για PRIDE Ηρακλείου». Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν με πανό η «Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη», η «Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου» και πλήθος κόσμου της πόλης. Ήταν μια μεγάλη διαδήλωση με παλμό, συνθήματα ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό. 

Πολύ χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας που έδινε τον τόνο κατά την διάρκεια της διαδήλωσης, όπως και επίσης πολλές οικογένειες που συμμετείχαν στηρίζοντας την κινητοποίηση. Παρόλο που σημειώθηκαν κάποιες ομοφοβικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της πορείας, αυτό δεν εμπόδισε την διαδήλωση να συνεχίσει κανονικά, καθώς είχε πολύ μεγάλη μαζικότητα αντιμετωπίζοντας έτσι τα μειοψηφικά αυτά σκηνικά. Συνθήματα όπως «η απελευθέρωση δε θα 'ρθει με τους νόμους, γκέι, τρανς, λεσβίες, βγαίνουμε στους δρόμους» και «η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί» πρωταγωνιστούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. 

Συνεχίζουμε με νέες δράσεις και κινητοποιήσεις απέναντι σε αυτό το σύστημα και τις σάπιες ιδέες του μέχρι να τις τσακίσουμε. Με έμπνευση τις διαδηλώσεις που γίνονται αυτή την στιγμή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και όχι μόνο.

Μαντώ Καλατζάκη