Εργατικό κίνημα
Απεργία στις Τράπεζες

21/6, Απεργοί της Τράπεζας Πειραιώς έξω από το κτίριο της Διοίκησης στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πειραιώς

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) την Τρίτη 21/6. Μαζική ήταν και η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο κτήριο της Διοίκησης στο κέντρο της Αθήνας. Οι τραπεζοϋπάλληλοι διεκδικούν προσλήψεις και όχι απολύσεις, να σταματήσει η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις.

«Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις μπορούμε να πούμε ότι η απεργία έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τράπεζα Πειραιώς», δήλωσε στην ΕΑ ο Μάρκος Τσατσούλης, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και γραμματέας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος ΟΤΟΕ. «Οι εργαζόμενοι έστειλαν σήμερα τη δική τους απάντηση προκειμένου να σταματήσει ο φαύλος κύκλος συρρίκνωσης απέναντι στο επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας, που ζητάει τη μείωση του προσωπικού κατά το 1/3 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μαζί με τη μείωση του 20% τα προηγούμενα τρία χρόνια, θα φτάσουμε στο τέλος του 2023 με το μισό προσωπικό σε σχέση με το 2019. 

Συρρίκνωση

Οι εργαζόμενοι σήμερα απεργούν για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που διασφαλίζει την εργασία, την εξέλιξή τους και την αύξηση των αποδοχών τους. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν κινητοποιήσεις όπως στην Αχαΐα ενάντια σε επικείμενα, μη ανακοινωμένα επίσημα, κλεισίματα καταστημάτων. Ως αντιπροσωπευτικός σύλλογος στην Τράπεζα Πειραιώς ήδη από πέρσι έχουμε ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες, έχουμε μιλήσει σε 22 δήμους και περιφέρειες της χώρας που έχουν εκδώσει ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ώστε να παραμείνει σε κάθε δήμο τουλάχιστον ένα τραπεζικό κατάστημα. Το μέγεθος της συρρίκνωσης του δικτύου είναι τέτοιο που δεν υπάρχει κανένα κατάστημα σε 52 από τους 250 δήμους, πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η εικόνα της ερημοποίησης που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες στις τοπικές κοινωνίες και στην περιφερειακή ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. 

Επικαλούνται την ψηφιοποίηση και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για τη συρρίκνωση του δικτύου, αλλά η πραγματικότητα είναι η γρήγορη απόδοση μερισμάτων από τα κεφάλαια της τράπεζας προς τους μετόχους και μέσω αυτής της μείωσης του κόστους να χρηματοδοτηθεί η ψηφιακή εξέλιξη της τράπεζας. Είναι μια λογική που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μιλώντας ακόμα και με όρους καπιταλισμού. Και όλα αυτά πατώντας πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Σήμερα η τράπεζα έχει την ίδια οργανική κερδοφορία (δηλαδή χωρίς τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια) που είχε το 2007 με το μισό προσωπικό και το μισό δίκτυο καταστημάτων. Αυτό δείχνει και τη μεγάλη εντατικοποίηση που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους. Αν χρειαστεί, ανάλογα με την απάντηση της διοίκησης, θα πάμε για συνέχεια των κινητοποιήσεων».

«Εδώ και τρία χρόνια που έχουν χαθεί 20.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία απεργία», επισήμανε ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ. «Σήμερα επιτέλους ξεπεράσαμε αυτό το φοβικό σύνδρομο και αυτή τη στιγμή τα περισσότερα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς είναι κλειστά, με τη συμμετοχή στην Περιφέρεια να αγγίζει το 100%. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην τράπεζα και στα golden boys της διοίκησης ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη συρρίκνωση του δικτύου, δεν θα αφήσουμε τον κόσμο που δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες χωρίς τραπεζικό κατάστημα, δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας να χάσουν τη δουλειά τους. Έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες. Να πιάσουν τόπο τα 18 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Τράπεζα Πειραιώς με τις τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις. 

Ήταν λάθος της ΟΤΟΕ που δεν προκήρυξε απεργία σε όλο τον κλάδο. Γιατί αυτά τα προβλήματα δεν τα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μόνο στην Πειραιώς και την Εθνική, που έχουν και αυτοί απεργία σήμερα, αλλά και στην Eurobank και στην Alpha. Η ΟΤΟΕ πρέπει να λάβει το μήνυμα που στέλνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και να βγει μπροστά με κινητοποιήσεις και αγώνα για το καλύτερο μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων».

Μάνος Νικολάου


Εθνική

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας την Τρίτη 21 Ιουνίου. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στα κεντρικά της ΕΤΕ, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας. Το παρών έδωσαν τόσο εν ενεργεία όσο και συνταξιούχοι εργαζόμενοι της ΕΤΕ.

«Απεργούμε σήμερα για να διεκδικήσουμε μια επιχειρησιακή σύμβαση που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων στην τράπεζα. Όλων - και των ελαστικά εργαζόμενων» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Νάνσυ Ποτίτση, απεργός και μέλος της Πρότασης Προοπτικής. «Αυτή τη στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών, όχι μόνο στην Εθνική, αλλά και στην Alpha, την Πειραιώς, ακολουθούν την ίδια πρακτική. Γίνεται ένα τεράστιο κυνήγι με διώξεις κι εθελούσιες. Δεν κάνουν ούτε μία πρόσληψη ώστε να καλυφθούν οι θέσεις που χάνονται. Υπάρχουν απώλειες στο μισθό, υπερεντατικοποίηση στην εργασία. Κλείνουν καταστήματα κι αυτό ζημιώνει και την κοινωνία που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. 

Επίθεση

Η επίθεση των τραπεζιτών είναι και απέναντι στους τραπεζοϋπάλληλους και απέναντι στην κοινωνία. Κάνουμε λοιπόν αυτή την απεργία με αιχμή την υπογραφή της σύμβασης για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες τόσο για τους συναδέλφους στον κλάδο όσο και συνολικά για τους εργαζόμενους. 

Η σημερινή απεργία πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Η συμμετοχή μαθαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μόνο ως ξεκίνημα μπορεί να εκληφθεί αυτή η απεργία. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε. Οι δυνάμεις που ηγούνται στα σωματεία είναι προσκείμενες στην ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ και δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ συμβιβαστική η στάση τους και γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους να τους υπερβούν και να επιβάλουν τους όρους του αγώνα τους».

Στέλιος Μιχαηλίδης