Εργατικό κίνημα
efood: Κόκκινο απεργιακό ποτάμι

17,6, Αθήνα. Μοτοπορεία efood. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ένα «κόκκινο ποτάμι» με απεργούς διανομείς της efood ξεκίνησε την Παρασκευή 17/6 από το Πεδίον του Άρεως και έφτασε στα γραφεία της εταιρίας στο Ν. Ηράκλειο μέσω της Πατησίων με κόρνες και υψωμένες γροθιές. Κινητοποιήσεις των διανομέων της efood έγιναν την ίδια μέρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες πόλεις. Στις 24/6 το Σωματείο Εργαζομένων στην 

efood κλιμακώνει με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση - μοτοπορεια στις 3μμ στο Πεδίο Άρεως.

«Σήμερα κατεβήκαμε στη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις αλλαγές που πήρε απόφαση να κάνει η εταιρία σε σχέση με τον τρόπο που ορίζουμε τις βάρδιές μας», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος, μέλος του σωματείου εργαζομένων efood και της ΣΒΕΟΔ. «Πήγε περίπατο η δυνατότητα που είχαμε να ελέγχουμε εμείς το ωράριό μας. Αυτό κυρίως επηρεάζει τους 4ωρους που κάνουν και δεύτερη δουλειά, αλλά και τους υπόλοιπους, 6ωρους και 8ωρους. Από τον Σεπτέμβρη που είχαμε νικήσει με απεργία ότι θα γίνουμε όλοι αορίστου, δεν έχει γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη. Στις συναντήσεις που έχουν γίνει με την εταιρία δεν έχει βγει κάτι, πέρα από το να εκφράζει καλές προθέσεις. Που δεν υπάρχουν, γιατί τους τελευταίους μήνες συνέχισε τα “κόλπα” για να μας πιέσει. Έκοψε τις υπερωρίες και τα έξτρα που έδιναν, με αποτέλεσμα κόσμος να έχει ήδη γίνει freelancer ή να παραιτηθεί. Από την άλλη, κι εμείς έχουμε, όπως φαίνεται και σήμερα, μια μαζικότητα κερδισμένη από την προηγούμενη νίκη μας, που μας επιτρέπει να διεκδικούμε και να μην περνάει ό,τι θέλει η εταιρία. Πλέον έχουμε και το Σωματείο Εργαζομένων efood, που κάνει σήμερα την επίσημη πρώτη κινητοποίησή του».

«Η άτυπη πρόταση της εταιρίας στην πραγματικότητα είναι να γίνουν freelancer όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ωράρια που τους βάζει η εταιρία», μας είπε ο Μάνος, διανομέας efood και μέλος του Σωματείου. «Ωθεί τους 4ωρους με δεύτερη δουλειά σε αναγκαστική παραίτηση. Σε κάθε περίπτωση κερδίζει η εταιρία. Και θα μειώσει τον στόλο των μισθωτών και θα έχει περισσότερους freelancer, που είναι προς το συμφέρον της. Γιατί αν πέσει η δουλειά, η εταιρία δεν ζημιώνεται τόσο όσο ο ίδιος ο freelancer διανομέας. Την νοιάζει να έχει άπειρο κόσμο στον δρόμο για να πηγαίνει γρήγορα η παραγγελία, χωρίς να είναι αναγκασμένη να τους πληρώνει. Σκοπός της εταιρίας είναι να απαλλαγεί τελείως από τους μισθωτούς, αλλά δεν μπορεί να το κάνει με ευθεία σύγκρουση, γιατί ξέρει ότι θα γίνει μεγάλη απεργία, όπως τον περασμένο Σεπτέμβρη».