Εργατικό κίνημα
Πανελλαδική Απεργία Νοσοκομείων 22 Ιούνη: Προσλήψεις-μονιμοποιήσεις-όχι ιδιώτες στο ΕΣΥ

23/2, Αθήνα. Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Απεργιακή κλιμάκωση

Συνέχεια στον αγώνα τους για την υπεράσπιση κι ενίσχυση του ΕΣΥ ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις, δίνουν οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια νοσοκομεία στις 22 Ιούνη. Η απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει 7ωρη στάση εργασίας 8πμ-3μμ για την Αθήνα και 24ωρη για την περιφέρεια. Την κινητοποίηση μετατρέπει σε πανυγειονομική η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για στάση εργασίας από τις 8πμ έως 12μ. Το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη στις 9πμ και θα βαδίσει στο Υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα έξω από τις ΥΠΕ θα βρεθούν οι απεργοί στην Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση για τη νέα πανυγειονομική απεργία στις 22 Ιούνη έγινε στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ από τους αντιπροσώπους του Συντονιστικού Νοσοκομείων που συμμετείχαν στο Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή. Τόσο στις παρεμβάσεις τους όσο και στις προτάσεις αποφάσεων που κατατέθηκαν γραπτά στο συνέδριο, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πρόβαλλαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις καλώντας σε κήρυξη απεργίας τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η πρότασή τους πατούσε πάνω στο κλίμα οργής που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία αλλά και στη διάθεση απεργιακής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική όπως εκφραζόταν με μια σειρά κινητοποιήσεις. Τις ίδιες μέρες στο ΓΝΑ Γεννηματάς γινόταν μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις που έχουν γίνει ποτέ στο νοσοκομείο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας γέμισαν το αμφιθέατρο και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις. Ήταν μια διαδικασία που επιβλήθηκε από τα κάτω στην ηγεσία του Σωματείου, με κείμενο υπογραφών που διακίνησαν τα μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις στα επείγοντα με ενημερώσεις σε ασθενείς και συνοδούς στις εφημερίες, παραστάσεις στη Διοίκηση.

Λίγο μετά ξέσπασε ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτρας, που βρισκόταν να λειτουργεί χωρίς παιδοαναισθησιολόγους. Όλη η πόλη ξεσηκώθηκε δίπλα στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου διεκδικώντας προσλήψεις ενάντια στη διάλυση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ακόμα και των παιδιών. Η προκλητική απάντηση του Υπουργείου Υγείας ήταν να επιχειρήσει να μετακινήσει γιατρούς από τα παιδιατρικά της Αθήνας και να αποδυναμώσει αυτά για να καλύψει τις τρύπες.

Η προσπάθειά του σκόνταψε για άλλη μια φορά στην αντίδραση της βάσης. Οι εργαζόμενοι/ες στο Αγλαΐα Κυριακού, αφού είχαν επιφυλάξει μια «θερμή υποδοχή» στον Μητσοτάκη όταν τόλμησε να επισκεφτεί το νοσοκομείο στα τέλη Μάη, απάντησαν στις μετακινήσεις με στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διοίκηση και κινητοποιήσεις στην πύλη. Το αποτέλεσμα ήταν να μην επιτρέψουν να γίνει καμιά μετακίνηση.

«Περιττά»

Την ίδια ώρα, στον Άγιο Σάββα, το Αγία Όλγα, το ΨΝΘ και σε πολλά ακόμα νοσοκομεία έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις των εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών. Ακόμα και έξω από το Λοιμωδών-Αγία Βαρβάρα, ένα από τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περιόδο των μνημονιακών επιθέσεων ως δήθεν περιττά για το ΕΣΥ, έγινε την περασμένη βδομάδα μαζική συγκέντρωση υγειονομικών, φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής διεκδικώντας την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του. Ενώ και στο Έλενα Βενιζέλου μόλις την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι/ες κυνήγησαν τον Πλεύρη όταν έμαθαν για την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο νοσοκομείο.

«Τα σωματεία αυτά και οι κινητοποιήσεις τους, έδειξαν το δρόμο και ανάγκασαν την ΠΟΕΔΗΝ να κλιμακώσει με την απεργία στις 22 Ιούνη», αναφέρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στις συνεδριάσεις των οργάνων τόσο της ΠΟΕΔΗΝ όσο και της ΟΕΝΓΕ μεταφέροντας αυτή την εικόνα και καλώντας τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών να ανταποκριθούν. «Γι’ αυτό χρειάζεται να την οργανώσουμε σε κάθε νοσοκομείο», συνεχίζει. «Με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και απεργιακή σύγκρουση μπορούμε να συσπειρώσουμε τους συναδέλφους μαζικά και να έχουμε αποτελέσματα.

Στις 22 Ιουνη όλοι μαζί πανελλαδικά, να ξαναπιάσουμε το νήμα της απεργιακής σύγκρουσης. Γιατί χωρίς προσλήψεις μαζικές και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ούτε άδειες θα δούμε, ούτε θα μειωθεί η δουλειά μας. Αντίθετα θα ενταθεί αφού το σύστημα αβοήθητο μετά την πανδημία -που δεν τελείωσε- καλείται πετσοκομμένο να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της ακρίβειας και της φτωχοποίησης. Να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης που για να εξυπηρετήσει τους καπιταλιστές διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία».


Ενάντια στην καταστροφική κυβέρνηση

«Την Τετάρτη 22 Ιούνη απεργούμε πανελλαδικά και διαδηλώνουμε, για να σώσουμε τα νοσοκομεία μας από την καταστροφική μανία της κυβέρνησης της ΝΔ. Για να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις τώρα στο ΕΣΥ, για να σώσουμε ζωές. Για να μην έρθουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, για να γυρίσουν πίσω στη δουλειά οι συνάδελφοι σε αναστολή»», αναφέρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

Η «καταστροφική μανία» της κυβέρνησης δεν είναι υπερβολή. Μέσα στα δυο χρόνια της πανδημίας, πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της εγκληματικής της διαχείρισης. Μιας διαχείρισης που άφησε το ΕΣΥ στο έλεός του, χωρίς προσωπικό, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς μέτρα προστασίας και αντίθετα πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Η κήρυξη για πολλοστή φορά του τέλους της πανδημίας πριν μερικές βδομάδες δεν αλλάζει το γεγονός ότι καθημερινά προστίθονται νέα θύματα ή ότι 100 περίπου άνθρωποι χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ούτε το γεγονός ότι με τις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον (Ο4 και Ο5) το έκτο κύμα είναι εδώ.

Μόνο την τελευταία βδομάδα σημειώθηκε, όπως παραδέχονται όλοι οι «ειδικοί», αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και των νοσηλευόμενων κατά 41%. Πολλοί προειδοποιούν ότι τα σημερινά καθημερινά 5 με 7 χιλιάδες κρούσματα θα γίνουν 20 χιλιάδες μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Το τι θα σημάνει αυτό για τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» (νεκροί, διασωληνωμένοι) θα φανεί στη συνέχεια. Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, η πανδημία συνεχίζει να πιέζει το σύστημα και το ενδεχόμενο τα πράγματα να χειροτερέψουν ξανά άμεσα είναι παραπάνω από ανοιχτό.

Δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που φέρνει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Τις τελευταίες βδομάδες εργαζόμενοι και ασθενείς «πληρώνουν» τις συνέπειες της επί δυο χρόνια μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου. Για να μην κάνει μια πρόσληψη και να μη δώσει ένα ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση πρακτικά επέλεξε να κλείσει το ΕΣΥ για κάθε άλλη λειτουργία και ασθένεια -εξετάσεις, χειρουργεία, τακτικά ιατρεία κλπ. Το αποτέλεσμα είναι τώρα η υπερφόρτωση των ήδη επιβαρυμένων νοσοκομείων με όλα τα άλλα νοσήματα που έχουν πίσω. Κι αυτό με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους από πριν την πανδημία (λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων, νοσήσεων, αναστολών εργασίας). Η αύξηση της συνολικής θνητότητας κατά 32,44% τις πέντε πρώτες βδομάδες του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 δεν είναι ανεξάρτητη από αυτές τις επιλογές.

Σχέδιο διάλυσης

Όλα αυτά παραμένουν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση της ΝΔ. Μητσοτάκης, Πλεύρης και Σία έχουν βάλει στόχο να διαλύσουν το ΕΣΥ ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την πόρτα στους ιδιώτες. Αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί η επιμονή στις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την ίδια ώρα που όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας. Όπως και η απόλυση των χιλιάδων εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου στο τέλος Ιούνη, στις υπηρεσίες κύρια της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης, για να επιστρέψουν οι πανάκριβοι εργολάβοι.

Αντίστοιχη είναι η επίθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και θεσμοθετεί τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με συμμετοχή των ασθενών στο κόστος κατά 30%. Οι δηλώσεις της Γκάγκα, λίγο πολύ ότι «αφού τα δίνουν στα φακελάκια, ας νομιμοποιήσουμε τα φακελάκια», φανερώνουν ποιο είναι το «νέο ΕΣΥ» που ονειρεύονται. Το ίδιο ισχύει με τα μεγάλα εμπόδια που βάζει το νομοσχέδιο στην πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία, με το πετσόκομμα των εξετάσεων ανά ασφαλισμένο, με το άπλωμα των ΣΔΙΤ.

Απέναντι σε αυτή την δολοφονική πολιτική για χάρη των κερδών των ιδιωτών, η απεργία στις 22 Ιούνη έρχεται να ξανανοίξει τη μάχη για να ανατραπούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης που αγοράζει F35, φρεγάτες και Ραφάλ αλλά πετσοκόβει κάθε χρόνο τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Υγεία. Για να γίνουν χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τόσες όσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις και όσες περισσότερες χρειάζονται για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. Για να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να γυρίσουν στις θέσεις τους όλοι οι εργαζόμενοι σε αναστολή. Για να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας.

Για να επιταχτεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες και να ενταχτεί στην υπηρεσία του ΕΣΥ. Για να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονιακών επιθέσεων και να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Για να γίνουν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και να ενταχτούν όλοι στα ΒΑΕ. Δεν μπορεί η απάντηση στη μισθολογική εξαθλίωση πχ των γιατρών να είναι η κατάργηση της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησής τους ώστε να μπορούν να ιδιωτεύουν και έτσι να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, όπως λέει η κυβέρνηση. Ούτε μπορεί να εφημερεύουν απλήρωτοι για μήνες -σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, που εξήγγειλε έναρξη επίσχεσης εργασίας άμεσα σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αν δεν γίνει η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, «το κονδύλι του 2ου τριμήνου δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα, με κίνδυνο να μην πληρωθούμε τις τακτικές εφημερίες του Απριλίου ούτε τον Ιούνιο».


17/6, Οι εργαζόμενοι στο Έλενα Βενιζέλου ενάντια στην επίσκεψη Πλεύρη.

 

Με το Συντονιστικό στην πρώτη γραμμή

Με συνελεύσεις, περιοδείες, αφισοκολλήσεις και άλλες δράσεις οργανώθηκε η πανυγειονομική απεργία στις 22 Ιούνη. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την επιτυχία της. 

«Σαν τον κλέφτη ήρθε την περασμένη Παρασκευή 17/6 ο Πλεύρης στο Έλενα Βενιζέλου», μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων. «Ούτε ανακοινώσειες, ούτε επισημότητες, ούτε τίποτα, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι το μόνο που θα έβρισκε απέναντί του θα ήταν τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά ούτε κι έτσι γλύτωσε από την οργή μας. Με το που μάθαμε ότι κυκλοφορεί στο νοσοκομείο μας, μέσα σε μισή ώρα κυριολεκτικά, κινητοποιήσαμε δεκάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες και κατεβήκαμε στο προαύλιο. Τον προλάβαμε στην έξοδό του, με τους μπράβους του να τον βάζουν σε ένα αυτοκίνητο και να φεύγει τρέχοντας. 

Επίσημα ήρθε να φωτογραφηθεί σε κάτι ανακαινισμένες αίθουσες χειρουργείων και μονάδας αυξημένης φροντίδας. Οι συγκεκριμένες έχουν εγκαινιαστεί ήδη καμιά δεκαριά φορές. Η ουσία της επίσκεψης ήταν τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει το Έλενα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Να αρχίσουν δηλαδή οι ΣΔΙΤ στο μοναδικό δημόσιο μαιευτήριο της Ελλάδας που αποτελεί τεράστιο φιλέτο για τους ιδιώτες. Παρά την απαράδεκτη στάση μελών της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου που τον συνόδευαν σαν παρατρεχάμενοι, εμείς στείλαμε το μήνυμα ότι τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά. Όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο, με την συγκρότηση επιτροπής αγώνα, με την ενωτική οργάνωση κινητοποιήσεων για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, με την επιτυχημένη παρέμβασή μας σαν Ενωτική Πρωτοβουλία στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου, εκφράστηκε στην άμεση ανταπόκριση των εργαζόμενων στο κάλεσμά μας να κατέβουμε επί τόπου στο προαύλιο.

Ακολούθησε μίνι συνέλευση, όπου συζητήσαμε για τη συνέχεια του αγώνα. Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία ενημερώσαμε για την απεργία στις 22 Ιούνη με τους περισσότερους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι ότι θα συμμετέχουν. Όλοι/ες μαζί κανονίσαμε προσυγκέντρωση 8:15πμ στην πύλη για να κατέβουμε οργανωμένα, με το πανό του Σωματείου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια».

Ο ίδιος ως μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συμπληρώνει: «Στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταφέραμε να καλέσει σε  συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης. Διεκδικούμε να κλιμακώσουμε αμέσως μετά ενάντια στις απλήρωτες εφημερίες, τα εντέλεσθαι για μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που χτυπά όλα τα νοσοκομεία. Επίσης να γίνει απεργιακή κινητοποίηση συμπαράστασης στον συνάδελφο Νίκο Σκούφογλου που απολύεται από τον Ευαγγελισμό.

Εκδικητική απόλυση

Πρακτικά είναι ο μοναδικός γιατρός που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας, στον οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασής του παρά τη σχετική εισήγηση υπέρ της παράτασης από τον επιστημονικά υπεύθυνο διευθυντή του τμήματος και τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα. Όπως λέει και η ΟΕΝΓΕ που έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση, πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση για τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην περικοπή μισθού του ίδιου και δεύτερου συναδέλφου για δήθεν “αγενή συμπεριφορά” προς τον τότε αναπληρωτή διοικητή».

«Την Παρασκευή 17/6 έγινε Εκτελεστική Γραμματεία και Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, που αποφάσισαν τη στάση εργασίας στις 22 Ιούνη», μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Συμμετείχαν σύμβουλοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι περιέγραφαν μια εικόνα κατάρρευσης σε όλα τα νοσοκομεία. Το ένα δεν έχει αξονικό, το άλλο δεν έχει υπέρηχο, το άλλο δεν έχει καθόλου γιατρούς σε μια ειδικότητα, στο άλλο ένας γιατρός μετακινείται από εδώ και από εκεί για να καλύπτει τρύπες σε τρία νοσοκομεία σε μια περιοχή ολόκληρη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πρότασή μας σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων ήταν 24ωρη απεργία στις 22 Ιούνη που να στέλνει το μήνυμα της κλιμάκωσης. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα επίσχεση εργασίας αν δεν καταβληθούν όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες. Η απεργία της Τετάρτης και η επιτυχία της θα παίξει ρόλο για τη συνέχεια. Στο Γεννηματάς οργανώσαμε ενημέρωση στην πύλη και περιοδείες μέσα καλώντας σε προσυγκέντρωση στο νοσοκομείο το πρωί για συλλογικό κατέβασμα στη διαδήλωση».

«Τη Δευτέρα, δυο μέρες πριν την απεργία στις 22 Ιούνη, έγινε γενική συνέλευση στο Αγλαΐα Κυριακού», μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων. «Ήταν η πρώτη συνέλευση που οργανώναμε σαν νέο ΔΣ και είχε ανταπόκριση με δεκάδες εργαζόμενους/ες όλων των ειδικοτήτων, γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κλπ να παίρνουν μέρος. Η διάθεση ήταν πολύ αγωνιστική και σε αυτό είχε παίξει ρόλο η νίκη μας ενάντια στις μετακινήσεις αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο της Πάτρας. Για όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ήταν μια απόδειξη ότι μπορούμε να ανατρέπουμε επιθέσεις με τις κινητοποιήσεις μας και ότι το Σωματείο μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Αξιοποιήσαμε λοιπόν το θάρρος που πήραμε όλοι/ες με αυτή την μικρή νίκη και καλέσαμε στη συνέλευση σε μαζική συμμετοχή στην απεργία με προσυγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 8πμ.

Αποφασίσαμε επίσης ότι η συνάντησή μας ως νέο ΔΣ με τον υποδιοικητή θα γίνει στο αμφιθέατρο, ανοιχτά, παρουσία όλων των εργαζόμενων που θέλουν να παραβρεθούν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και μόνο αγωνιστικά θα τα λύσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξανά έξαρση της πανδημίας. Φεύγοντας το Σαββατοκύριακο από το νοσοκομείο που είχαμε δυο μεγάλες ανοιχτές εφημερίες, γύρω στα 20 με 30 παιδιά περίμεναν στην ουρά για ράπιντ τεστ. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, στα νοσοκομεία προσλήψεις δεν έχουν γίνει για να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα με καλύτερους όρους, ίσα ίσα που ερχόμαστε μετά από δου χρόνια εξόντωσης. Θα είμαστε λοιπόν την Τετάρτη στην απεργία και θα συνεχίσουμε για νοσοκομεία στελεχωμένα και ανοιχτά για όλους».

«Δεκάδες εργαζόμενοι/ες βρεθήκαμε την περασμένη Τετάρτη 15/6 έξω από τη Διοίκηση του Αγία Όλγα ενάντια στις απολύσεις των εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου στο τέλος του μήνα, για να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι», μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. «Στη συνάντηση που έγινε προφανώς δεν δόθηκε καμιά απάντηση στο αίτημά μας για παραμονή όλων στη δουλειά με παράταση της σύμβασης άμεσα και μονιμοποίηση στη συνέχεια. Γι’ αυτό καλέστηκε νέα συγκέντρωση την Τρίτη το πρωί, παραμονή της απεργίας. Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις αλλά και με εξόρμηση στην πύλη, οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων συζητήσαμε για τη σημασία της συμμετοχής στην απεργία και τη διαδήλωση στις 22 Ιούνη μαζί με όλους τους εργαζόμενους/ες».