Εργατικό κίνημα
Aττική: Απεργία στα ξενοδοχεία 24/6

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/6 στα ξενοδοχεία της Αττικής διεκδικούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ότι δεν θα γίνουν θυσία στον βωμό των κερδών της Τουριστικής Βιομηχανίας. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30πμ στην Πανεπιστημίου έξω από το ξενοδοχείο Τιτάνια, στο οποίο οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα με κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας παλεύουν ενάντια στην εντατικοποίηση. 

Την απόφαση για την απεργία και τη συγκέντρωση στις 24/6 πήρε η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Αττικής. Σε ό,τι αφορά τα επισιτιστικά καταστήματα, το συνδικάτο καλύπτει την απεργιακή κινητοποίηση σε επιχειρήσεις που θα το αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου υπάρχουν, ή οι Σωματειακές Επιτροπές.

Τα αιτήματα των εργαζόμενων του κλάδου είναι η υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας, προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των εργολαβικών συνεργείων. Επίσης, διεκδικούν ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα των μαγείρων και των καμαριέρων, και επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012. Να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζόμενων του κλάδου «Καμαριέρα» καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Παρασκευής και προτείνει άμεσα απεργιακή συνέχεια με κλιμάκωση σε τουρισμό και επισιτισμό, όχι μόνο στην Αττική, αλλά πανελλαδικά. Για να μπορέσει αυτή η μάχη να ξεδιπλωθεί και στις “γαλέρες” των μεγάλων τουριστικών προορισμών στα νησιά, εκεί που θα πονέσει ακόμα περισσότερο τους ξενοδόχους και την κυβέρνηση που τους κάνει τις πλάτες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει από την καταγραφή των καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας και διαμονής του προσωπικού στην οργάνωση ενός μεγάλου απεργιακού προγράμματος, που θα ενεργοποιήσει και όλα τα τοπικά συνδικάτα του κλάδου. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε και να δείξουμε τη δύναμή μας και να κερδίσουμε… να ανοίξουμε έναν δρόμο για μια συνολική ήττα της κυβέρνησης και των καπιταλιστών», αναφέρει η ανακοίνωση του δικτύου «Καμαριέρα».

Θεσσαλονίκη

Στις 15/6 προηγήθηκε η απεργία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εκτός των άλλων διανομείς της efood, εργαζόμενοι της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ και ξενοδοχοϋπάλληλοι του The Met, ξεκίνησε από το ΥΜΑΘ και κατέληξε σε υποκατάστημα τράπεζας που προχωράει σε πλειστηριασμό σπιτιού ενός μέλους του Συνδικάτου.


«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ»
Μια ιστορία τρόμου εργοδοτικής και κυβερνητικής ασυδοσίας

Πρώτη είδηση παίζει τις τελευταίες ημέρες ότι «βουλιάζουν» τα νησιά από τους τουρίστες, αναφέρωντας παράλληλα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με την παραδοχή ότι είναι λίγα τα λεφτά και χωρίς εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαμονής. Οι πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό δεν έχουν καλυφθεί εδώ και δύο περίπου μήνες. Και αντί για προσλήψεις αυτό που παρατηρείται είναι οι παραιτήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μέσα σε οχτώ ημέρες στις αρχές του Ιούνη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 5.000 εποχιακοί εργαζόμενοι λόγω των κακών συνθηκών δουλειάς και διαμονής, των εξαντλητικών ωραρίων χωρίς ρεπό σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι μεγαλοξενοδόχοι δεν έχουν καμία διάθεση να καλύψουν αυτές τις θέσεις, αν δεν βρουν εργαζομένους που θα δεχτούν να δουλέψουν εξοντωτικά για ψίχουλα και χωρίς απαιτήσεις για συμβάσεις. Δεν πρόκειται για μια πρόσφατη εξέλιξη. Ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από τον φετινό χειμώνα μέχρι και πρόσφατα, όπως στο Τιτάνια, οι απολύσεις έπεσαν βροχή στα ξενοδοχεία. Απολύουν έμπειρο, αλλά με συμβάσεις και δικαιώματα, προσωπικό, για να το αντικαταστήσουν με λιγότερους και πιο ελαστικά εργαζόμενους. Ούτως ή άλλως, ούτε τα αφεντικά ούτε οι manager και οι μεγαλοδιευθυντάδες θα πληρώσουν το τίμημα, αλλά οι εργαζόμενοι που έχουν να καλύψουν τα κενά βγάζοντας διπλή και τριπλή δουλειά. Και γι’ αυτό παρατηρείται το μαζικό κύμα παραιτήσεων. 

Θέσεις εργασίας 

Είναι ψέμα ότι οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό οφείλονται εν μέρει στη μείωση της ανεργίας (!) και στην έλλειψη των προσόντων των εργαζόμενων σε σχέση με τη ζήτηση, όπως δηλώνει ο διοικητής του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στον Τουρισμό. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το α’ τρίμηνο του 2022 κατέγραψε αύξηση ρεκόρ (148,4%) στις κενές θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021. Τα νούμερα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την πραγματικότητα που ζει όλη η εργατική τάξη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: υποστελέχωση, εντατικοποίηση μέχρι τελικής πτώσης, αύξηση στα εργατικά ατυχήματα και στη μαύρη λίστα των νεκρών εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την πολιτική και το νομοθετικό της έργο, έδωσε κάθε κάλυψη και δυνατότητα στους καπιταλιστές να ασυδοτούν, να απολύουν μαζικά και επιβάλλουν τους χειρότερους όρους εργασίας. Και όλα αυτά αφού τους τάισε -δήθεν λόγω πανδημίας- με κρατικά λεφτά μέσω των προγραμμάτων επιδότησης όπως το Συνεργασία. Δεν ξεχνάμε ότι πριν κάποιους μήνες αυτή η κυβέρνηση περνούσε νομοθεσία που έδινε τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να παίρνουν ανήλικα προσφυγόπουλα από τις δομές στη δούλεψή τους. Ο θεσμικός ρατσισμός κάνει τη ζωή κόλαση σε μετανάστες και πρόσφυγες, “καλοδεχούμενους” (Ουκρανούς) και μη, για να αντέξουν τις τρώγλες και τα 12ωρα δουλειάς σε ξενοδοχεία και χωράφια. 

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτή τη νέα κούρσα για υπερκέρδη εις βάρος της. Όχι γιατί παραιτείται και δεν δέχεται αυτούς τους όρους. Αλλά γιατί με την απεργία μπορεί να παραλύσει τα πάντα και να επιβάλλει συμβάσεις, αυξήσεις, ωράρια. Ξενοδοχεία γεμάτα τουρίστες, αλλά με απεργούς εργαζόμενους… έτσι θα «βουλιάξουν» οι καπιταλιστές. 

Μάνος Νικολάου