Καταπίεση και απελευθέρωση
Δικαιοσύνη για τον Ζακ

3/5/22, Διαδήλωση για τη δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ.

Στις 12 Γενάρη συνεχίστηκε επίσης η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Δικάζονται σε δεύτερο βαθμό οι δυο δολοφόνοι του, Σ. Δημόπουλος και Θ. Χορταριάς, που έχουν πρωτόδικα καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ο Δημόπουλος εκτίει την ποινή του με κατ' οίκον περιορισμό, ενώ ο Χορταριάς, μετά από ελάχιστες εβδομάδες στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με απόφαση άλλου δικαστηρίου από αυτό που τον καταδίκασε. Πρωτόδικα επίσης αθωώθηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί που κακοποίησαν τον Ζακ μέχρι θανάτου, μετά τον δολοφονικό του ξυλοδαρμό από τους δυο «επιχειρηματίες».

Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, 18 Γενάρη, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης του Χορταριά, Ι. Γλύκα. «Ταξιδέψαμε 3 ώρες για Αθήνα, έχασα το ημερομίσθιο μου για να παρευρεθώ στη δίκη των δολοφόνων του γιου μου. Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμενων δεν εμφανίστηκε. Η έδρα δέχτηκε την απουσία και ανέβαλε για τις 18/1. Καμια ευαισθησία, ευθιξία ή σεβασμό προς τους θεσμούς και τους δεκάδες ανθρώπους που ήρθαν για τη δικη», δήλωσε μέσω του Justice for Zak/Zackie η μητέρα του, Ελένη Κωστοπούλου. Το ίδιο δικαστήριο είχε κάνει δεκτή και την προκλητική απεργοσπασία του συνηγόρου του Δημόπουλου τον Δεκέμβριο. Ξεκίνησε τη δίκη ενώ οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ συμμετείχαν στην αποχή των δικηγόρων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για την δικάσιμο της 18/1 έχουν κληθεί να καταθέσουν οι γονείς και ο αδελφός του Ζακ, Ευθύμης, Ελένη και Νίκος Κωστόπουλος. Η δίκη είναι ανοιχτή στο κοινό και οι άνθρωποι του δολοφονημένου ακτιβιστή θα χρειαστούν συμπαράσταση από τον κόσμο του κινήματος που διεκδικεί δικαιοσύνη για τον Ζακ.