Καταπίεση και απελευθέρωση
Οργανώνουμε την Απεργιακή 8Μ

 

Στις 30 Γενάρη η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη οργανώνει την πρώτη σύσκεψη – συνέλευση για τη φετινή διεθνή ημέρα των  γυναικών, που θα είναι ένα από τα πρώτα σημαντικά οργανωτικά σκαλοπάτια για να φτάσουμε στην απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη 2024. 

Από το 2019 και μετά, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη έχει προωθήσει μέσα στα συνδικάτα, στη νεολαία, στις γυναικείες οργανώσεις, στην κοινωνία γενικά, την άποψη ότι το σύστημα του σεξισμού προέρχεται από την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζει, και ότι για να τσακίσουμε αυτό το σύστημα χρειάζεται να παλέψουμε απεργιακά όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες, με τα συνδικάτα μας μπροστά. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν συμβεί. Από τη μια η μαζικοποίηση του γυναικείου κινήματος και η ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεσή του με τα συνδικάτα και από την άλλη η λυσσαλέα επίθεση στις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πριν ένα χρόνο και μετά το έγκλημα των Τεμπών, ζήσαμε μια συγκλονιστική πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο και ακόμη περισσότερα θέλουμε να πετύχουμε στη φετινή 8 Μάρτη, καθώς οι επιθέσεις της κυβέρνησης συνεχίζονται συστηματικά. Στην περσινή απεργιακή σύγκρουση των εργαζομένων και της νεολαίας με την κυβέρνηση στις 8 Μάρτη,  ένα από τα κύρια αιτήματα, ήταν να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που γεννούν εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών. Και τι κάνει η Νέα Δημοκρατία; Προωθεί όλο και περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις, έχοντας εξαγγείλει ότι άμεσα θα ψηφίσει κατάπτυστα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Παλιοί γνώριμοι

Με τον ανασχηματισμό έχει τοποθετήσει στο υπουργείο ΠροΠο τον Χρυσοχοΐδη, «ειδικό» στην καταστολή των κινημάτων (Νέα Σμύρνη κτλ. κατά την πανδημία) και στο υπουργείο Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη, παλιό μας γνώριμο από την κυβέρνηση Σαμαρά που στο ίδιο υπουργείο ξεκίνησε τη διάλυση του ΕΣΥ, με κλεισίματα νοσοκομείων, διάλυση του συστήματος ΠΦΥ κτλ. Παίζοντας το χαρτί των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο Μητσοτάκης υποτίθεται φέρνει το νομοσχέδιο για το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία και έχει μπλέξει άσχημα γιατί αποκαλύπτεται όλος ο οχετός της ακροδεξιάς και της οπισθοδρόμησης από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο.  

Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν,  με τους αδιανόητους αριθμούς κακοποιήσεων γυναικών και γυναικοκτονιών, με τη διάλυση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, με το  θεσμικό ρατσισμό που οδηγεί σε εγκλήματα όπως στην Πύλο και τον Έβρο, με την προστασία των εγκληματικών οργανώσεων τύπου greek mafia, με την ενθάρρυνση της ακροδεξιάς και φασιστικής ατζέντας και πολλές άλλες επιθέσεις στις γυναίκες και την εργατική τάξη, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η οργή και η αγανάκτηση περισσεύουν. Αυτή η οργή χρειάζεται να συγκροτηθεί σε κίνημα ισχυρό, μαχητικό, απεργιακό, ανυποχώρητο, που θα φτάσει τη σύγκρουση μέχρι το τέλος, μέχρι να φέρει νίκες σημαντικές και όχι απλώς αποκρούσεις των επιθέσεων της κυβέρνησης.

Από την Υγεία και την Παιδεία, μέχρι τις συγκοινωνίες, την ενέργεια και το νερό, όλες οι μάχες είναι ανοιχτές και η απεργιακή σύγκρουση στις 8 Μάρτη θα είναι ένα σημείο ενοποίησης όλων αυτών των μαχών μέσα από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των μεταναστριών και προσφυγισσών. Ξεκινάμε την προσπάθεια αυτή, κερδίζοντας  ψηφίσματα από τα συνδικάτα μας, οργανώνοντας συζητήσεις και εκδηλώσεις στους εργασιακούς χώρους, στις σχολές και τις γειτονιές, κινητοποιώντας όλο τον κόσμο της αριστεράς, γυναικείων και νεολαιίστικων οργανώσεων.

Να είμαστε όλες και όλοι στην  πρώτη σύσκεψη – συνέλευση στις 30 Γενάρη για να μοιραστούμε τις ιδέες και τις εμπειρίες  μας, να μπολιαστούμε με δύναμη και έμπνευση και να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην οργάνωση μιας συγκλονιστικής 8 Μάρτη 2024! 

Μαρία Χαρχαρίδου,
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς

8 ΜΑΡΤΗ- ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις γυναικοκτονίες με άνοδο 187 τοις εκατό σύμφωνα με την έκθεση της Human Rights Watch! Καθημερινά έρχεται στην επιφάνεια η βία σε βάρος των γυναικών, οι βιασμοί, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς. Το ιστορικό σύνθημα του κινήματος για την απελευθέρωση των γυναικών «Το σώμα μας μάς ανήκει» μετατρέπεται σε: «το σώμα των γυναικών ανήκει στους βιαστές, στους δολοφόνους, στην αστυνομία, στην εκκλησία, στα αφεντικά αυτού του συστήματος».

Η επίθεση σε βάρος των γυναικών είναι ολόπλευρη. Οι γυναίκες είναι πιο κακοπληρωμένες και το χάσμα στους μισθούς μεγαλώνει σύμφωνα με έρευνα της ΑΔΕΔΥ. Τα νοσοκομεία, και όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας που έχουν ανάγκη οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν τη λεηλασία των ιδιωτικοποιήσεων. Το Έλενα, το ιστορικό νοσοκομείο των γυναικών, συρρικνώνεται. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη βάζει μπροστά να διαλύσει την δημόσια ψυχιατρική Υγεία, την ώρα που η κατάθλιψη είναι περίπου 50% πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία, οι ηρωίδες της Υγείας, αντιμετωπίζουν απολύσεις ως συμβασιούχες στα νύχια των εργολάβων που προωθεί ο κάθε Γεωργιάδης.

Αυτές οι επιθέσεις είναι που ανοίγουν το δρόμο στους Μίχους και όλους τους (εκ)βιαστές. Και ο Μητσοτάκης έχει το θράσος να παριστάνει ότι νοιάζεται για τα ομόφυλα ζευγάρια και για την προστασία των παιδιών με ένα νομοσχέδιο-κοροϊδία που τα όριά του τα υπαγορεύουν ο Σαμαράς και η ακροδεξιά. Η υποκρισία της κυβέρνησης που υπηρετεί την εκμετάλλευση και την καταπίεση δεν έχει όρια.

Μόνο με αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε! Η 8 Μάρτη, η παγκόσμια μέρα για την απελευθέρωση των γυναικών γίνεται πανεργατική απεργία. Πέρσι τέτοια μέρα γράψαμε ιστορία. Οι γυναίκες μαζί με τους σιδηροδρομικούς, όλη την εργατική τάξη, πλημμυρίσαμε τους δρόμους πανελλαδικά και ενώσαμε την οργή για τους νεκρούς των Τεμπών με τον αγώνα ενάντια στη σεξιστική καταπίεση.

Φέτος, απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα, τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν Πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη. Διεκδικούμε αποφάσεις από τη βάση, από τα σωματεία, από τις συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Έχουμε στο πλευρό μας τη νεολαία, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που παλεύουν με ένα κίνημα καταλήψεων στις σχολές ενάντια στα σχέδια του Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

Σε όλο τον κόσμο, παλεύουμε μαζί με τα αδέλφια μας στην Παλαιστίνη ενάντια στις σφαγές του Νετανιάχου που έχουν πρώτο θύμα τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο Μητσοτάκης παρέα με τον Μπάιντεν αγκαλιάζουν τον Νετανιάχου και κλιμακώνουν τον πόλεμο από τη Γάζα ως την Υεμένη. Αλλά βρίσκουν απέναντί τους το μεγαλύτερο κύμα αντιπολεμικών διαδηλώσεων από το 2003.

Η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη οργανώνει ανοιχτή σύσκεψη στις 30 Γενάρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας για να ετοιμάσουμε όλες αυτές τις μάχες που θα κορυφώσουμε στις 8 Μάρτη. Θα είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη