Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μια νίκη στη Μυτιλήνη

Εμβληματική νίκη στη Λέσβο

Mια ακόμη απόπειρα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πήρε την απάντηση που της άξιζε την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο. 

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη έκρινε  αθώα τα 16 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων (ανάμεσά τους και την Σάρα Μαρντίνι, την κολυμβήτρια που πέρασε στην Λέσβο κολυμπώντας και η ζωή της έγινε ταινία) τα οποία βάραιναν κατηγορίες που αφορούσαν κατασκοπεία και διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης με μόνο έγκλημά τους ότι έσωζαν ζωές. Η αθώωσή τους αφορούσε τα πλημμελήματα για τα οποία κατηγορούνταν ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των κατηγοριών που αφορούν κακουργήματα,

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Μετά από 6 χρόνια, ΑΘΩΑ και τα 16 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακόμα και αυτοί που έλειπαν και δεν εκπροσωπούνταν! Αποδείχθηκε ότι ούτε έκαναν κατασκοπεία, ούτε άκουγαν παράνομα συχνότητες του λιμενικού, ούτε υπέκλεπταν κρατικά μυστικά. Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι τα παραμύθια που στήνουν περί ΜΚΟ-κατασκόπων-ανθέλληνων-Τούρκων κτλ είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και επικοινωνιακό θόρυβο. 

Έπρεπε οι ζωές τους να διασυρθούν, να γίνουν πρωτοσέλιδο στο media, να είναι σε ομηρία για 6 χρόνια για κάτι που δεν υπήρξε ποτέ! Στην πράξη ποτέ κανείς διασώστης ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία δεν έχει καταδικαστεί επειδή έσωσε ζωές! Εκκρεμεί η δίκη για τα κακουργήματα για τα οποία αυτή η απόφαση συνιστά σημαντικό προηγούμενο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία μόνους τους στην μεγαλύτερη δίκη ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη! Ο αγώνας συνεχίζεται!»