Εργατικό κίνημα
Ευαγγελισμός: Στάση εργασίας 6/2

6/2, Ευαγγελισμός. Φωτό: Ζαννέτα Λυσικάτου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο με κέντρο τις καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 6/2 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ζητούν μονιμοποίηση και προσλήψεις προσωπικού, καθώς δουλεύουν χωρίς άδειες και ρεπό για να καλύψουν τις ανάγκες. 

«Οι καθαρίστριες συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση, δεν δούλεψαν και ζητούσαν να γίνουν και άλλες πρωινές στάσεις εργασίας για να μην καθαρίζεται το νοσοκομείο, ώστε να φανεί το πρόβλημα», μας μεταφέρει η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. «Επίσης, άνοιξε η συζήτηση για το πώς θα απλωθεί αυτός ο αγώνας και στα άλλα νοσοκομεία, ήξεραν για τη σύσκεψη στον Άγιο Σάββα που έγινε το προηγούμενο απόγευμα και ρωτούσαν τι αποφασίστηκε. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ η παρουσία των καθαριστριών από τον Άγιο Σάββα, που έδωσαν την εικόνα των μαχών που δίνουν και που δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν κερδίζοντας όλο το προσωπικό να κατέβουν ενωμένοι σε απεργία.

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που υποτιμάει τη δουλειά των καθαριστριών, θα επισκεφτεί την Πέμπτη 8/2 το νοσοκομείο σε εκδήλωση για κοπή πίτας. Την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο των φοιτητικών καταλήψεων. Η πρότασή μας ήταν το σωματείο του Ευαγγελισμού να βγάλει για εκείνη την ημέρα επιπρόσθετη στάση εργασίας από το πρωί, να αφήσουμε βρώμικο το νοσοκομείο και το αμφιθέατρο που θα μιλήσει ο Άδωνις και να κατέβουμε μαζικά στο συλλαλητήριο των φοιτητικών καταλήψεων. Αυτή η πρόταση εξέφρασε το μεγαλύτερο κομμάτι των καθαριστριών. Όμως η ηγεσία του σωματείου ανακοίνωσε, χωρίς να λάβει υπόψιν τον ξεσηκωμό που επικρατούσε, ότι έχει αναλάβει δικηγόρος για να ξεκινήσει επίσχεση εργασίας στην καθαριότητα την επόμενη εβδομάδα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κοπή πίτας, αφήνοντας εκτός το συλλαλητήριο. 

Το άλλο ζήτημα που έχει ανοίξει στον Ευαγγελισμό είναι η συγχώνευση των χειρουργικών κλινικών. Αντί να προσλάβουν προσωπικό, υπουργείο και κυβέρνηση σπρώχνουν απογευματινά χειρουργεία και την ιδιωτικοποίησή τους για να τα πληρώνουν οι ασθενείς. Συνέλευση του χειρουργικού τομέα θα γίνει την Παρασκευή 9/2 στις 10πμ. Επίσης έχει αποφασιστεί συνέλευση όλου του προσωπικού στις 20/2, που θεωρούμε ότι είναι πολύ αργά. Τώρα ανοίγει η μάχη για τις απολύσεις των καθαριστριών, για την ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων και τόσα άλλα, γι' αυτό χρειάζεται άμεσα συνέλευση όλου του προσωπικού για να μπει ενιαία σε έναν απεργιακό βηματισμό που θα κορυφωθεί στην πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2».