Εργατικό κίνημα
Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Στις 6-9 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Η αντικαπιταλιστική συλλογικότητα στα ΜΜΕ “Financial Crimes” στηρίζει και συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” και σε ανακοίνωσή της τονίζει: 

 «Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ είναι μία κρίσιμη μάχη για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας την ώρα που οι εργαζόμενοι βάλλονται από τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Οι δημοσιογράφοι και συνολικά οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις εργασίας -ΣΣΕ δεν υπάρχει εδώ και 15 χρόνια-, με χαμηλούς μισθούς, με απλήρωτες υπερωρίες, σε ρυθμούς εντατικοποίησης και υπό ασφυκτικό καθεστώς λογοκρισίας.

Η απουσία της ΕΣΗΕΑ -με ευθύνη της ηγεσίας του σωματείου- από τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων την τελευταία διετία, και η αναιμική έως ανύπαρκτη στήριξη στα προβλήματα του κλάδου, είναι η βασική αιτία που οι μιντιάρχες έχουν την αυτοπεποίθηση να επιβάλλουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας...Η απεργία ως το ισχυρότερο μέσο αγώνα που έχουμε στα χέρια μας έχει εξοριστεί από το λεξιλόγιο της ηγεσίας του σωματείου που καλλιεργεί αυταπάτες ότι δείχνοντας διάθεση καλής συνεννόησης μπορεί να κερδίσουμε κάποια ψίχουλα. Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις ο κλάδος μας έχει καταφέρει να κερδίσει απέναντι στις επιθέσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται και από την κοινωνία....

 Οι “Financial Crimes” δίνουμε τη μάχη καθημερινά στα ΜΜΕ μέσα από τις γραμμές της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή”, και διεκδικούμε την είσοδό μας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να δυναμώσουμε τη φωνή των αγώνων».

Τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για τους εργασιακούς εκπροσώπους και το Μεικτό Συμβούλιο της Ένωσης. Στην Alter Ego Media, όπου το προηγούμενο διάστημα έγιναν πετυχημένες κινητοποιήσεις για αυξήσεις, στο in.gr κατεβαίνει ξανά υποψήφιος ο νυν εργασιακός εκπρόσωπος, Νεκτάριος Δαργάκης.

 

Οι παλαιότεροι δεν μπορούσαμε καν να το φανταστούμε πώς θα ήταν, οι νεότεροι το θεωρούν σαν μια κανονικότητα, αφού μόνο αυτό έχουν ζήσει. 

Ο λόγος για τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δηλαδή στην πλειονότητα των Μέσων Ενημέρωσης. Αποτέλεσμα αυτού, οι εξωφρενικά χαμηλοί μισθοί με τις ατομικές συμβάσεις και η εργοδοτική αυθαιρεσία που φτάνει από το ύψος των μισθών και τα ωράρια μέχρι και την κατά πρόσωπο κοροϊδία σε όποιον/α διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τα ψίχουλα που μας πετούν. Οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ που γίνονται από τις 6 έως τις 9 του Φλεβάρη είναι μια ευκαιρία να αποτινάξουμε από πάνω μας μια σχεδόν 15ετή κατρακύλα που φαίνεται να μην έχει σταματημό για τα δικαιώματά μας. 

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ανίερες συμμαχίες συνάφθηκαν μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ψεύτικες υποσχέσεις δόθηκαν και το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο: οι εργαζόμενοι/ες στον Τύπο να χάνουμε όλο και περισσότερα από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, με άμεσο αποτέλεσμα αυτών, όπως εξυπακούεται, και τη χαμηλή ποιότητα του παραγόμενου αγαθού, της ενημέρωσης. Μόνη εξαίρεση όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε και αποτελεί “Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”, κομμάτι δυναμικό της οποίας είναι και οι Financial Crimes, που στα δίσεκτα χρόνια, με όραμα, θέσεις και κινηματική δράση, υπερασπίστηκε μόνο το δίκιο των εργαζομένων. Χωρίς διασυνδέσεις με τα κέντρα εξουσίας, αλλά με μόνο γνώμονα το δίκιο μας έναντι των ισχυρών των Μέσων, δηλώνει και σε αυτές τις εκλογές «παρούσα» και ζητά την ψήφο των συναδέλφων/συναδελφισσών για ένα καλύτερο αύριο και για τους εργαζόμενους και για την ελευθεροτυπία. Για να σηκώσουμε επιτέλους κεφάλι. 

Άννα Μήτρου,
Διορθώτρια στην εφημερίδα Documento