Εργατικό κίνημα
Απεργία στο Κρατικό Νίκαιας

8/12/23, απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με κέντρο τα προβλήματα στα χειρουργεία, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κρατικό Νίκαιας προχωράει την Τετάρτη 7/2 σε στάση εργασίας 7.30πμ-11πμ και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. 

«Παλεύουμε ενάντια στην τεράστια έλλειψη προσωπικού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο χώρο του χειρουργείου», δηλώνει ο Βαγγέλης Παπάς, νοσηλευτής χειρουργείου στο Κρατικό Νίκαιας. «Η Επιτροπή Χειρουργείου αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα την αναγκαστική μείωση των διαθέσιμων εβδομαδιαίων χειρουργικών αιθουσών. Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 7 άτομα έχουν αποχωρήσει είτε με σύνταξη είτε με παραίτηση, γιατί ήταν συμβασιούχοι και δεν άντεχαν άλλο την κοροϊδία με τις παρατάσεις και βρήκαν αλλού δουλειά. Οι εργαζόμενοι έχουμε γίνει λάστιχο έτσι ώστε να βγουν παραπάνω χειρουργεία με αναπόφευκτες εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας, με υπερεργασία, υπερωρίες και ανεπαρκή τήρηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των χειρουργείων. 

Επίσης, μόλις δύο μέτρα μακριά από το χώρο ανάπαυσης προσωπικού του χειρουργείου, λειτουργεί κλίβανος οξειδίου του αιθυλενίου (τοξικό καρκινογόνο), πάνω από 25 χρόνια παλαιότητας που εμφανίζει συνεχώς βλάβες, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, τον οποίο μάλιστα χειρίζονται νοσηλευτές του χειρουργείου και όχι επαγγελματίες. Η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του σωματείου εισηγήθηκε να προχωρήσει σε ελέγχους και στη συνέχεια καταγγελία για αυτό το θέμα.

Απέναντι σε όλα αυτά, είναι προκλητικό η κυβέρνηση να προβάλλει ως λύση τα απογευματινά χειρουργεία, που θα κοστίζουν χιλιάδες ευρώ στους ασθενείς. Παλεύουμε για ένα δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ για όλους και όλες, γι' αυτό απαιτούμε μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης».