Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Συντονισμός ενάντια στις απολύσεις

5/2, Σύσκεψη συντονισμού στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της καθαριότητας του Αγίου Σάββα και του Σωτηρία συνεχίζουν δυναμικά τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και τους εργολάβους. Την Τρίτη 6/2 το πρωί βρέθηκαν μαζικά έξω από το Υπουργείο Υγείας, απαιτώντας από τον υπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή του και να ισχύσει η παράταση των ΣΟΧ μέχρι τον Ιούνιο και για τους εργαζόμενους του Αγίου Σάββα, του Σωτηρία, του Καραμανδάνειου Πάτρας και του νοσοκομείου Λάρισας.

Προηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 5/2 η σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων με τη συμμετοχή δεκάδων υγειονομικών, μόνιμων και συμβασιούχων, από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Σωτηρία, Έλενα Βενιζέλου, ΨΝΑ Δαφνί, Γεννηματάς, Αγία Όλγα και Ευαγγελισμός. Αποφασίστηκαν οι επόμενες δράσεις με τη συμμετοχή των ΣΟΧ, όπως η συγκέντρωση στο υπουργείο και η παρέμβαση στην κινητοποίηση των εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό που έγιναν την επόμενη μέρα, και περιοδείες ενημέρωσης στα νοσοκομεία, με πρώτο κινηματικό σταθμό την οργάνωση μαζικού μπλοκ υγειονομικών στην πανελλαδική διαδήλωση των φοιτητικών καταλήψεων την Πέμπτη 8/2 και κλιμάκωση μέχρι την πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2.

Τη συζήτηση άνοιξε η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Αγ. Σάββα: «Στην ερώτηση ή εργολάβος ή ανεργία, εμείς πρέπει να απαντήσουμε αγώνας. Ενημερώσαμε την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μας απάντησε μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο ότι εξετάζουν να βρουν λύση ώστε να εφαρμοστούν αυτά τα ελάχιστα που υποσχέθηκαν την Πέμπτη. Αυτή η μάχη αφορά όλους τους υγειονομικούς, όχι μόνο αυτούς που απολύονται, γιατί χρειαζόμαστε καθαρά νοσοκομεία. Είναι πολύ σημαντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΣΟΧ στον Άγιο Σάββα παλεύουμε ενωμένες/οι. 

Ο Άγιος Σάββας ήταν από τα πρωτοπόρα σωματεία που πριν λίγα χρόνια έκαναν αγώνα για να φύγουν οι εργολάβοι, “εισέβαλαν” στο υπουργείο και ανάγκασαν την αλλαγή του νόμου για να γίνουν οι πρώτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Χτυπώντας τους συναδέλφους της καθαριότητας, θέλουν να χτυπήσουν και αυτό το σωματείο για να δημιουργήσουν και παράδειγμα για το πώς σταματάνε τα μαχητικά σωματεία και τον κόσμο που παλεύει, ώστε να περάσουν μετά παντού τις επιθέσεις. Δεν θα τους περάσει!»

«Ο Άδωνις ανέλαβε στο Υπουργείο Υγείας και είπε θα σας απολύσω όλους και όλες», συνέχισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ. «Κάτω από την πίεση της απεργίας την 1 Φλεβάρη, έδωσε μια δέσμευση για παράταση των συμβάσεων αλλά αυτή δεν τηρείται. Η συνέχεια χρειάζεται να οργανωθεί προς τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, να κερδίσουμε όλους τους συναδέλφους ΣΟΧ σε όλα τα νοσοκομεία ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απολυθούν, παρά τις δεσμεύσεις για παράταση. Δεύτερον, μέσα στα νοσοκομεία που βρισκόμαστε συγκροτούμε επιτροπές που οργανώνουν την ενημέρωση σε όλα τα τμήματα ανεξαιρέτως. Οι σύντροφοι του Συντονιστικού Νοσοκομείων σήμερα στον Ευαγγελισμό κάναμε περιοδεία και ανακαλύψαμε ότι δεν ήξερε πολύς κόσμος τι έγινε στην απεργία και τις εξελίξεις με τις απολύσεις. Υπάρχουν γενικές συνελεύσεις σε πολλά νοσοκομεία ενόψει και της μεγάλης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2. Χρειάζεται πρόγραμμα για να παρέμβουμε σε όλες αυτές τις συνελεύσεις.

Και τέλος, να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια που παλεύουν. Την Πέμπτη 8/2 είναι πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η ΑΔΕΔΥ έχει βγάλει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο. Πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο μπλοκ εκείνη την ημέρα μαζί με τις φοιτητικές καταλήψεις».

Στη συνέχεια καθαρίστριες από το Σωτηρία τόνισαν ότι το προεδρείο στο σωματείο τους δεν τους στηρίζει καθόλου. «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι/ες μας, δεν έχουμε ενημέρωση», είπαν. «Είμαι γιατρός και δουλεύω στο ΕΠΙΨΥ. Ερχόμαστε κάθε βδομάδα στο Σωτηρία με την Εργατική Αλληλεγγύη και μιλάμε σε όλα τα τμήματα», ανέφερε η Μυρτώ Μαργέλη. «Όταν ενημερώναμε για την απόλυσή σας, όλοι ήταν με το μέρος σας. Μπορούμε να μαζέψουμε υπογραφές για να βγει συνέλευση, όπως το έχουμε ξανακάνει. Υπάρχει ανάγκη από όλους να συζητήσουν συλλογικά σε συνέλευση γιατί το νοσοκομείο έχει χιλιάδες προβλήματα».

«Ποιος σου είπε να κάνεις παιδιά;»  

«Δουλεύω ως ΣΟΧ από το 2017 στο Σωτηρία», είπε ο Γιάννης. «Προχτές ρώτησα τον εργολάβο αν υπάρχει επίδομα τέκνων για να πάρω την απάντηση “Ποιος σου είπε να κάνεις παιδιά;”. Ούτε οι τριετίες αναγνωρίζονται, οι μισθοί είναι της πείνας. Βλέπω ότι υπάρχει καλύτερη οργάνωση στον Άγιο Σάββα. Απευθύνομαι στις συναδέλφισσές μου του Σωτηρία: να οργανωθούμε και εμείς. Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, γιατί τη δουλειά μας την έχουμε ήδη χάσει. Μόνο με τον αγώνα θα την ξανακερδίσουμε».

«Ο Άγιος Σάββας που έκανε απεργία διαρκείας καθόρισε την απεργία της Πέμπτης και την αναδίπλωση του Υπουργείου. Γιατί είχαν έρθει και στη συνέλευσή μας και σε πολλά άλλα νοσοκομεία, ξεσήκωσαν τους εργαζόμενους και η προοπτική για μια γενικευμένη απεργία τους πονάει. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας σωματείου εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου, ΔΣ ΕΙΝΑΠ, ενώ η Βασιλική Σ., εργαζόμενη σε μαιευτήριο από το ίδιο νοσοκομείο πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω με τίποτα γιατί, εκτός των άλλων, η εργασία στους εργολάβους δεν είναι εξασφαλισμένη. Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους ΣΟΧ θέλουν να μπουν στα ιδιωτικά συνεργεία γιατί φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

«Όλος ο κόσμος θέλει να παλέψει για να κρατήσει τη δουλειά του. Γι' αυτό παίζει ρόλο το παράδειγμα του Άγιου Σάββα και η ενημέρωση σε όλους τους συναδέλφους ότι στραπατσάραμε τον Γεωργιάδη, όχι απλώς γιατί τον γιουχάραμε, αλλά γιατί αναδιπλώθηκε. Πιέστηκε στην τελευταία απεργία, χρειάζεται και άλλη πίεση. Οι φοιτητές είναι σε καταλήψεις διαρκείας, κάθε βδομάδα χιλιάδες στον δρόμο και γι' αυτό δεν έχουν κατεβάσει ακόμα το νομοσχέδιο. Η καλύτερη διαφήμιση για τον αγώνα μας και πίεση προς την κυβέρνηση είναι σαν πρώτο βήμα να έχουμε ένα πολύ μεγάλο μπλοκ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο», είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγία Όλγα, ενώ η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια στο ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων, πρόσθεσε: «Στο νοσοκομείο μας ποτέ δεν είχαμε ΣΟΧ, αλλά ιδιωτικά συνεργεία. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που είναι στον εργολάβο, θέλουν να φύγουν από κει και κοιτούν τον αγώνα σας. Η νίκη σας θα “πάρει μπάλα” και τα νοσοκομεία που έχουν εργολάβο».

«Εμείς έχουμε πέντε συναδέλφους ΣΟΧ και πολλούς άλλους με δέκα διαφορετικές συμβάσεις, που τελειώνουν κομμάτι-κομμάτι και περιμένουν να δουν τι θα γίνει», ανέφερε ο Νεκτάριος Χάινταρ, μέλος ΔΣ ενιαίου συλλόγου εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί. «Δεν είναι δηλαδή μόνο οι 6.000 ΣΟΧ, αλλά και χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι. Και διεκδικούμε ότι θα μπουν και αυτοί στη μάχη. Επίσης, ετοιμαζόμαστε κι εμείς για χοντρή σύγκρουση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Αν ενωθούμε όλοι σε ένα ποτάμι, μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

Μάνος Νικολάου