ΜΕΤΡΟ - 24ωρη στις 13/7

Η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει την απεργία που παρέλυσε για τρεις ημέρες όλη την Αθήνα χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά τους γνωστούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των δικαστηρίων. Έτσι η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΑΜΕΛ, έβγαλε την απεργία στο ΜΕΤΡΟ παράνομη και καταχρηστική. 

«Τις τελευταίες ημέρες, η Διοίκηση της Εταιρείας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόλυση 275 ΔΟΚΙΜΩΝ εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις δε μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου»., αναφέρει η ανακοινωση του σωματείο εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ. «Από ιδρύσεώς της η ΑΜΕΛ πραγματοποιεί πολύμηνη και ποιοτική εκπαίδευση στο προσωπικό της το οποίο καλείται να διαχειριστεί καθημερινά πανάκριβο εξοπλισμό που έχει πληρώσει και ακόμα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Άρα στην ουσία μιλάμε πλέον για εξειδικευμένο προσωπικό και όχι για υπαλλήλους οι οποίοι απασχολούνται καλύπτοντας εποχικές ή περιοδικές ανάγκες ...οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους». 

Την Τετάρτη 16/6 συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης βρέθηκε στην κεντρική βάση του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, την ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την απεργία τους. «Πριν λίγες ημέρες έληξε η σύμβασή ενός χρόνου που είχα» μας είπε ένας από τους απολυμένους. «Μου ανανέωσαν τη σύμβαση για δύο μήνες και δύο μέρες μετά με ειδοποίησαν ότι η σύμβαση είναι άκυρη. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, το ΜΕΤΡΟ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους συμβασιούχους. Πρέπει να παλέψουμε μέχρι τη νίκη για να μην περάσει αυτή η πολιτική». 

Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων, γιατί με την δυναμική τους απεργία κλιμακώνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των συγκοινωνιών. Γι αυτό το λόγο η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων κυκλοφόρησε αφίσα και κείμενο υπογραφών που καλεί σε συμπαράσταση στην απεργία του ΜΕΤΡΟ και απαιτεί κάτω τα χέρια από τον ΟΣΕ, κάτω τα χέρια από τις δημόσιες συγκοινωνίες.