Υπογραφές και εκδηλώσεις για τη διαγραφή του χρέους

Στη συζήτηση που οργανώθηκε στο Σκαραμαγκά συμμετείχαν πάνω από 15 εργαζόμενοι. Την κουβέντα άνοιξαν ο Μιχάλης Κυράνας από την Πρωτοβουλία των Οικονομολόγων και ο Σωτήρης Κοντογιάννης, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη. Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση που επικεντρώθηκε στο πως μπορεί να γίνει η στάση πληρωμών αίτημα πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων για να αναγκαστούν να το συμπεριλάβουν και οι μεγάλες ομοσπονδίες και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παραδείγματα από Βενεζουέλα και Βολιβία που έχουν γίνει εθνικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ μπήκαν ερωτήματα για το ποιες συνέπειες θα υπάρξουν αν σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος στους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους. 

Μεγάλη συμμετοχή είχε η συγκέντρωση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που συνδιοργάνωσαν τα Σωματεία Εργαζόμενων από τους Δήμους της Αγίας Παρασκευής, της Παλλήνης και των Γλυκών Νερών. «Περίπου 200 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Κόσμος από όλη τη γύρω περιοχή συγκεντρώθηκε για να συζητήσει. Η Σοφία Παππά, πρόεδρος του Σωματείου των Γλυκών Νερών και ο Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου στην Αγία Παρασκευή αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχουν ο Καλλικράτης και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στις ζωές της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και τόνισαν ότι χρειάζεται να ανατραπούν. Ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ της Ιντρακόμ εξήγησε γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε με απεργίες διαρκείας, να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και να απαγορευτούν οι απολύσεις. Ο Κώστας Τουλγαρίδης από τους δασκάλους της περιοχής έβαλε στην συζήτηση πως τα νέα μέτρα χτυπάνε τα σχολεία και την δημόσια εκπαίδευση. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία άνοιξε ακόμα περισσότερο η συζήτηση για τη στάση πληρωμών και για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που βάζουν το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο τέλος της εκδήλωσης κλείσαμε τη Μεσογείων και μοιράσαμε ανακοινώσεις σε όσους περνούσαν», μας δήλωσε ο Στέλιος Μιχαηλίδης. 

Πετυχημένη εκδήλωση έγινε στο νοσοκομείο Αγία Σοφία. «Συμμετείχαν πάνω από 25 άτομα. Κατά κύριο λόγο, από τους γιατρούς και τους διοικητικούς και η κουβέντα κράτησε δύο ώρες. Εισηγητής ήταν ο Μωυσής Λίτσης, οικονομικός συντάκτης στην Ελευθεροτυπία. Την εκδήλωσε την οργάνωσε η νοσοκομειακή επιτροπή μαζί με την Πρωτοβουλία Γενοβα-Νυστέρι και την ΤΑΠΑΝ. Συζητήσαμε πως μπορεί να επιβληθεί η στάση πληρωμών και πως μπορούν να οργανωθούν οι πενθήμερες επαναλαμβανόμενες στα νοσοκομεία. Επίσης, σημαντική ήταν η παρατήρηση ενός συντρόφου ότι χρειαζόμαστε γενική πολιτική ανατροπή και ότι το κίνημα χρειάζεται αυτά τα προχωρημένα αιτήματα», μας είπε ο Γιώργος Τσαμούρης.

Για την εκδήλωση στην ΕΡΤ που είχε οργανωθεί από τους Financial Crimes μας μίλησε ο Νάσος Μπράτσος. «Εισηγητής στην κουβέντα ήταν ο Θανάσης Διαβολάκης, οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλά ερωτήματα - μπορεί να γίνει στάση πληρωμών και τι θα σημάνει η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, ποια είναι η εμπειρία της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, έχει το κράτος λεφτά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τι σημαίνουν όλα αυτά για τις καθημερινές μας διεκδικήσεις, πώς επιδρά η παγκόσμια κρίση στις οικονομίες άλλων κρατών, πώς μπορούμε να μεταφέρουμε τη συζήτηση σε ευρύτερα στρώματα εργαζομένων, ποια πολιτικά ζητήματα ανοίγουν, πώς απαντάμε στην προπαγάνδα των ΜΜΕ».

Ο Δημήτρης Αγωγιάτης μας μίλησε για την παρέμβαση στη γειτονιά του με τα κείμενα υπογραφών της καμπάνιας «Η εξόρμηση το Σάββατο ήταν εντυπωσιακή. Από το σταθμό του Ηλεκτρικού στον Ταύρο δεν περνούσε πολύς κόσμος, αλλά όσοι άκουγαν για την καμπάνια σταματούσαν να υπογράψουν. Μια κοπέλα βγήκε από το σταθμό και ρώταγε που να υπογράψει. Δώσαμε 12 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και υπέγραψαν πάνω από είκοσι άτομα. Έχω την αίσθηση ότι πολύς περισσότερος κόσμος ξέρει πλέον για αυτό το αίτημα και πάνω από όλα συμφωνεί. Δεν βρέθηκε ένας να πει ότι αυτό που κάνουμε είναι λάθος. Μάλιστα, ένας εργαζόμενος που στήριξε την καμπάνια, μετά από κουβέντα οργανώθηκε και στο ΣΕΚ. Μας έλεγε ότι προσπάθησε να βγει απεργία στο χώρο που δουλεύει, μια μικρή επιχείρηση».