ΑΔΕΔΥ - Ξανά έξω από τη Βουλή την Πέμπτη

Η κυβέρνηση επέλεξε να κατεβάσει δύο ξεχωριστά νομοσχέδια για το ασφαλιστικό προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν διαρροές στην ψηφοφορία στη βουλή από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να μπορέσει έτσι να ελέγξει τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων μέχρι την Τρίτη 13/7 το βράδυ θα έχουν γίνει γνωστές κάποιες αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Ο Λοβέρδος αφήνει να διαρρεύσει την τροποποίηση εκείνων των διατάξεων του νομοσχεδίου που έχουν χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί φοβάται μία νέα έκρηξη από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. 

Αντισυνταγματική

Η Ολομέλεια του Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο καθώς επίσης και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως η βασική επίθεση που αφορά τα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα παιδιά παραμένει. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα εξισώνονται σταδιακά από 1ης Ιανουαρίου 2011, εντός 3 ετών, με τους άνδρες που θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος. Τα χρόνια εργασίας για πλήρη συνταξιοδότηση αυξάνονται από 35 σε 40. Επιπλέον μεγάλη σφαγή προβλέπεται στις συντάξιμες αποδοχές αφού αναμένεται να μειωθούν μέχρι και 50%, η 13η και 14η σύνταξη καταργούνται, ενώ προβλέπεται επιπλέον περικοπή στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ με την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που θα επιβληθεί. 

«Η Κυβέρνηση και η Τρόικα μετά το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ψήφισαν στη Βουλή και αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, συγκεκριμενοποιεί και εξειδικεύει τις αντιλαϊκές επιλογές της για το Δημόσιο. Με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και με τις ρυθμίσεις που ήδη ψηφίστηκαν, καταργείται το σύνολο των δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Η στάση εργασίας και η συγκέντρωση στις 15/7 είναι μία ακόμα μάχη για να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αυτή η απεργιακή έκρηξη δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω το μνημόνιο και το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα, απαιτώντας να παγώσει το χρέος και όχι οι μισθοί και οι συντάξεις.