Τα εγκλήματα της FRONTEX

Στις αρχές Ιούλη 16 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στον Έβρο. Οι μετανάστες που ήταν αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας κολυμπώντας στον ποταμό. Είχαν ξεκινήσει μαζί με δεκάδες άλλους από τις χώρες καταγωγής τους πληρώνοντας 1.000 ευρώ έκαστος στους λαθρέμπορους, οι οποίοι τους εγκατέλειψαν στη μοίρα τους. Την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, αστυνομικοί της διεύθυνσης Ορεστιάδας, συνέλαβαν 25 μετανάστες, ανάμεσά τους δέκα παιδιά. Όπως κατήγγειλαν όταν έφτασαν στο ποτάμι, οι λαθρέμποροι έβαλαν τα παιδιά σε μία βάρκα και, απευθυνόμενοι στους υπόλοιπους, τους κάλεσαν να πέσουν στο ποτάμι και να κολυμπήσουν. Οι περισσότεροι κολύμπησαν και βγήκαν σώοι στην ελληνική πλευρά, άλλοι βρέθηκαν πνιγμένοι. 

Στις 11 Ιουλίου πέντε μετανάστες, ανάμεσά τους δύο βρέφη, βρέθηκαν πνιγμένοι στις νότιες ακτές της Ισπανίας. Ο θάνατός τους ήταν μία καθαρή δολοφονία. Επέβαιναν μαζί με άλλους 40 μετανάστες σε πλοίο που είχε ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μαρόκο. Όταν το σκάφος της Ισπανικής ακτοφυλακής το πλησίασε, δυο άνδρες, μια γυναίκα και δυο βρέφη έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. 

Την ίδια περίοδο το γαλλικό υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2010 απελάθηκαν 14.760 μετανάστες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, έχει θέσει ως στόχο την απέλαση 28.000 ατόμων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το 2009 ο στόχος ήταν στις 27.000 και απελάθηκαν 29.000 μετανάστες. 

Τις ίδιες ημέρες που γίνονταν αυτά τα εγκλήματα η Φρόντεξ, η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ που έχει αναλάβει το κυνήγι των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα για να γλυτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο, ανακοίνωσε τις «επιτυχίες» της. 

Στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα από τότε που περιπολούν στο Αιγαίο οι δυνάμεις της Φρόντεξ η είσοδος των μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου μειώθηκε κατά 70%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής (12/6) «Μείωση αφίξεων που αγγίζει το 70% γνωρίζει το Αγαθονήσι από τότε που περιπολούν στο νησί οι δυνάμεις της Frontex. Οπως σημειώνει ο κοινοτάρχης του νησιού κ. Ευάγγελος Κοττορός, ενώ πέρυσι μέχρι τον Ιούνιο είχαν φθάσει στο νησί 2.850 αλλοδαποί, φέτος στο ίδιο διάστημα έφθασαν μόλις 430 άνθρωποι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω της παρουσίας της Φρόντεξ μειώθηκε η παράνομη είσοδος αλλοδαπών σε όλο το Αιγαίο, όπως φαίνεται από τον αριθμό των συλλήψεων. Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση ήταν 50% (από 3.986 το α´ τετράμηνο του 2009 σε 1.955 το α´ τετράμηνο του 2010) και στο Νότιο Αιγαίο 65% (981 από 2.818)». Στα χερσαία σύνορα οι συλλήψεις και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυξήθηκαν κατά 167% (από 2.416 σε 6.459). Αντίστοιχα, στην Ήπειρο ενώ πέρσι είχαν συλληφθεί το α´ τετράμηνο 5.616, φέτος την αντίστοιχη περίοδο συνελήφθησαν 7.889.

Αυτά είναι τα «επιτεύγματα» της επιχείρησης «Ποσειδών» της Φρόντεξ, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με τη συμμετοχή 22 κρατών. Η Φρόντεξ διαθέτει δεκάδες περιπολικά σκάφη, αεροσκάφη, κινητές μονάδες επιτήρησης, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς. Ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων έχει γνωρίσει θεαματική αύξηση (από 6 εκατ. ευρώ το 2005 σε 88,8 εκατ. ευρώ το 2009 και 87,9 εκατ. το 2010). Ο Οργανισμός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (που κατασκευάσθηκαν για πολεμική χρήση και έχουν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί μόνο σε εμπόλεμες ζώνες) για την επιτήρηση των συνόρων και το κυνήγι των μεταναστών. 

Τα συγκεκριμένα στοιχεία που δόθηκαν για όλη την ΕΕ είναι επίσης αποκαλυπτικά. «Οι συλλήψεις για παράνομη είσοδο (που αφορά όσους συλλαμβάνονται την ώρα που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη και σχετίζεται κυρίως με τις συλλήψεις στις θαλάσσιες οδούς) μειώθηκαν κατά 33%, από 166.000 σε 106.000. Οι αρνήσεις εισόδου στην Ε.Ε. (αφορά κυρίως τις συλλήψεις στα χερσαία σύνορα) μειώθηκαν κατά 7%, από 121.000 σε 113.000. Οι συλλήψεις παράνομα διαμενόντων στην ΕΕ (που αφορά όσους έφθασαν στην Ε.Ε. με αεροπλάνο διά της νομίμου οδού με προσωρινές βίζες, αλλά παρέμειναν μετά τη λήξη της βίζας) σημείωσαν μείωση 16%, από 54.000 σε 45.000 συλλήψεις. Οι συλλήψεις αιτούντων άσυλο (των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και στη συνέχεια κυκλοφορούσαν παράνομοι στην Ευρώπη) μειώθηκαν κατά 19%, από 19.000 σε 16.000 συλλήψεις».

Αυτή η πανάκριβη δολοφονική μηχανή θα συντονίζεται από δω και στο εξής από το Λιμάνι του Πειραιά, αφού από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας ΝΑ Ευρώπης της Φρόντεξ που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη 2011. Το παράρτημα -που θα λειτουργεί πλήρως με 25 ειδικούς από τον Οκτώβριο- είναι αρμόδιο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις από τη Μάλτα και την Ιταλία μέχρι την Κύπρο. 

Περιπολίες

Οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν εκτός από τις περιπολίες και το κυνήγι των μεταναστών δηλαδή η «επιτήρηση των συνόρων» όπως το ονομάζουν επίσημα, πτήσεις επαναπατρισμού και απελάσεις μεταναστών, ενώ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα «σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων - όταν η ροή ανθρώπων που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη είναι μεγάλη - ενεργοποιεί τις ομάδες άμεσης επέμβασης για την απομάκρυνση των ανθρώπων από την ευρωπαϊκή ήπειρο». 

Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα εγκλήματα να συνεχιστούν. Πρέπει να σταματήσουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει με τον ίδιο και ακόμα μεγαλύτερο ζήλο την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε στα σύνορα, προσπαθώντας να στοχοποιήσει τους μετανάστες ως υπεύθυνους για την κρίση. Αυτή η δολοφονική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ολων των κυβερνήσεων της Ε.Ε. ανοίγει το δρόμο στους φασίστες. Πρέπει να σταματήσουμε την κυβέρνηση που συνεργάζεται με του ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή για την επιβολή «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας» με πογκρόμ από τον Άγιο Παντελεήμονα και τα Πατήσια μέχρι την Ομόνοια και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την παρουσια της Φρόντεξ στο Αιγαίο. 

Στις 20 Ιούλη να απαντήσουμε οργανώνοντας το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα, να ανοίξουν τα σύνορα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, λεφτά για μισθούς και συντάξεις και όχι για περισσότερους στρατούς και αστυνομία στις πόλεις και στα σύνορα.