Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Πώς σας φαίνεται η συμμετοχή σας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ;

Ρισάρ: Μου κάνει πολύ καλό να συμμετέχω σε αυτό το φεστιβάλ, γιατί βλέπω ένα κομμάτι του πληθυσμού και ιδιαίτερα όλες τις ενώσεις των εργαζομένων που είναι εδώ να στέκονται δίπλα μας και να στηρίζουν τους μετανάστες. Αυτό μας δίνει τη διάθεση να θέλουμε πολύ να συμμετάσχουμε και την επόμενη φορά. Εμείς σαν Ένωση Μεταναστών Εργατών πήραμε την πολύ καλή πρωτοβουλία και ενημερώσαμε όλο τον κόσμο για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Ιούλη και όλοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουνε. Επίσης γράψαμε πολλούς στην Ένωση Μεταναστών Εργατών και στην Κίνηση ΕΕΡΦΑ για να παλέψουμε οργανωμένα ενάντια στο ρατσισμό.

Μαγιορό: Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Μου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπω όλους τους μετανάστες και όλους τους επισκέπτες που είναι εδώ σήμερα να δείχνουν τόσο ενδιαφέρον και να συζητούν μαζί μας. Μιλάμε με τον κόσμο, τους δίνουμε την προκήρυξη για το συλλαλητήριο, και το αποδέχεται και σου δίνουν ραντεβού εκεί. Είχαμε πολλές εκπλήξεις από παιδιά που ήρθαν χωρίς να τους έχουμε εμείς ειδοποιήσει και πολλοί γράφτηκαν στην Ένωση Μεταναστών Εργατών, μέχρι και την τελευταία ημέρα ακόμα και τώρα που μιλάμε πολύς κόσμος γράφτηκε και κάποια παιδιά που μας ήξεραν έφεραν τους φίλους τους στο τραπεζάκι για να γίνουν μέλη. 

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η συμμετοχή σας στις απεργίες που γίνονται στην Ελλάδα; 

Ρισάρ: Συμμετείχαμε σαν Ένωση Μεταναστών σε όλες τις απεργίες που έχουν γίνει. Ήταν πολύ καλή εμπειρία και μας δίνει την διάθεση να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας και στην επόμενη απεργία, για να είμαστε ακόμη περισσότεροι. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή τη χώρα, με αυτό τον τρόπο γινόμαστε και εμείς ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που παλεύει ενάντια στην κρίση και ενάντια στην αδικία. 

Μαγιορό: Πιστεύω ότι η συμμετοχή μας στις πανεργατικές απεργίες θα κάνει το κράτος να μας προσέξει. Γιατί αν μείνουμε σε ένα σημείο απομονωμένοι από το υπόλοιπο κίνημα, νομίζουν ότι εμείς δεν διεκδικούμε. Αλλά όταν διαδηλώνουμε, είναι σα να χτυπάμε πόρτες. Έτσι ξέρουν ότι θέλουμε και ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτή η χώρα δεν ανήκει ούτε στον πρόεδρο, ούτε στον πρωθυπουργό, αλλά σε όλους όσους ζουν και δουλεύουν εδώ. Γιατί και εμάς μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Ελλάδα. Είναι σαν ένα καράβι, αν το καράβι βυθιστεί δεν είναι μόνο οι έλληνες που θα πνιγούν αλλά και εμείς οι μετανάστες. Και για αυτό πρέπει να παλεύουμε όλοι μαζί και είναι η ενότητα που δίνει τη δύναμη. 

Πιστεύω ότι και στις 20 Ιούλη όλος αυτός ο κόσμος θα συμμετέχει. Εμείς θα κινητοποιήσουμε όλους τους μετανάστες από διαφορετικές εθνικότητες. Θα είμαστε εκεί με τα τζέμπε και θα τους ξεσηκώσουμε όλους. Έχουμε κάνει μαζέματα, έχουμε συζητήσει και πώς θα οργανωθούμε και τι σχέδιο έχουμε για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με όσο περισσότερους μετανάστες μπορούμε.