Μπροστά στις Περιφερειακές Εκλογές. Ανοιχτή πρόταση κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι φετινές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Μπροστά στην όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, προχωρά μαζί με την τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην εφαρμογή ενός πραγματικού σφαγείου μέτρων που επιδιώκουν να αναιρέσουν κατακτήσεις ενός αιώνα δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να επιβάλουν τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. 

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το μήνυμα της ελπίδας το στέλνουν οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις. Οι αγώνες αυτοί, εάν κλιμακωθούν, εάν πάρουν χαρακτηριστικά πανεργατικής εξέγερσης και γενικευμένου απεργιακού «μπλακ-άουτ», εάν υπερβούν τη γραμμή ήττας των γραφειοκρατικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μπορούν να νικήσουν, μπορούν να οδηγήσουν στην απόσυρση των μέτρων του «Μνημονίου», μπορούν να κλονίσουν και να ανατρέψουν τους πολιτικούς εκφραστές των μέτρων και πρώτα απ´ όλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση του «Μνημονίου», των τραπεζιτών, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της επίθεσης είναι και η αναδιάρθρωση των μηχανισμών του «τοπικού κράτους» μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης». Είναι βαθιά αντιδραστική και αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση που έρχεται να κάνει πράξη τις πολιτικές του «Μνημονίου» γιατί:

Γενικεύει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων. Το κράτος περνάει αρμοδιότητες και υπηρεσίες στους υπερχρεωμένους Δήμους, όχι για να «αποκεντρώσει» τις λειτουργίες του, αλλά για να φορτώσει ένα νέο δυσβάσταχτο κόστος στους εργαζόμενους.

Ενισχύει τις περικοπές στην υγεία και την παιδεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια και τα Νοσοκομεία

Επιβάλλει βαθύτερη σύνδεση του τοπικού κράτους με τις τράπεζες και το κεφάλαιο μέσα από το πλέγμα των επιχειρήσεων των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι που το «τοπικό κράτος» να γίνει όμηρος των τραπεζών

Προωθεί μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και συμβασιούχων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Εντείνει την αυταρχική θωράκιση του τοπικού κράτους απέναντι στο λαϊκό παράγοντα.

Επιβάλλει την πλήρη υποταγή των κάθε είδους σχεδιασμού στις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς μέσα από τα «κοινοτικά κονδύλια» επιβάλλονται τα κριτήρια, οι προτεραιότητες και οι επιλογές του εθνικού και υπερεθνικού καπιταλιστικού σχεδιασμού και όχι οι ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.

Βαθαίνει την ταξική διαφοροποίηση ανάμεσα στις πόλεις και ανάμεσα στις περιφέρειες στα πλαίσια της «ανταγωνιστικής» και «ανταποδοτικής» πόλης ή περιφέρειας. Θα οδηγήσει στην περαιτέρω εγκατάλειψη της επαρχίας και της υπαίθρου, ειδικά των πιο φτωχών περιοχών, και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο όνομα της «ανάπτυξης».

Προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα της ριζοσπαστικής κινηματικής δράσης και παρέμβασης στο τοπικό επίπεδο.

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το φθινόπωρό είναι μια κεντρική πολιτική μάχη στην οποία παρεμβαίνουμε με στόχο:

Την καταδίκη του «μνημονίου» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και συνολικά της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία ξεθεμελιώνοντας τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Τη μέγιστη δυνατή πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από τα κάτω και από τα αριστερά, από τη σκοπιά της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και όχι της απλής εναλλαγής διαχειριστών της αντιδραστικής πολιτικής. 

Την αποδοκιμασία τόσο της ΝΔ που ουσιαστικά συναινεί στην κυβερνητική πολιτική όσο και του ακροδεξιού, ρατσιστικού ΛΑΟΣ που έχει στηρίξει ανοιχτά το «Μνημόνιο». 

Θέλουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές:

Να εκφραστεί η πάλη ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» από τη σκοπιά των μαχόμενων ριζοσπαστικών τοπικών κινημάτων. 

Να αποτυπωθεί η δυναμική των αγώνων και η προοπτική της κλιμάκωσής τους μέχρι τη νίκη, η οργή του κόσμου της δουλειάς και η απαίτηση για συνολική ανατροπή των πολιτικών του «Μνημονίου», η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα των ενωτικών μαχητικών αγώνων να κερδίζουν και να ανατρέπουν πολιτικές, 

Να ενισχυθεί η ανάγκη συσπείρωσης όλων όσων αναζητούν δρόμους ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και θέλουν να ξανακάνουν την Αριστερά συνώνυμη με την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την ανατροπή.

Μπροστά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει ανοιχτή πρόταση για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων ανατροπής σε όλες τις περιφέρειες. Ψηφοδέλτια που να δείξουν ότι απέναντι στην κρίση και το «Μνημόνιο» μπορεί να υπάρξει αριστερή απάντηση, ριζοσπαστική εναλλακτική λύση. Ψηφοδέλτια που να είναι ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο «Μνημόνιο», ενάντια στον «Καλλικράτη», ενάντια στην ΕΕ. Ψηφοδέλτια που να αρνούνται τη λογική της συνδιαχείρισης του «τοπικού κράτους» και των αναδιαρθρώσεων στο όνομα της «ανάπτυξης». Ψηφοδέλτια που θα στηρίζονται στο ζωντανό κόσμο του κινήματος και θα προβάλλουν τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τις εργατικές και φοιτητικές συνελεύσεις, τις κινήσεις γειτονιάς, τις λαϊκές συνελεύσεις. Ψηφοδέλτια που θα εντάσσουν την παρέμβασή μας στις Περιφέρειες μαζί με τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά και εργασιακά τους προβλήματα σε ένα συνολικό και μάχιμο πρόγραμμα πάλης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για:

Ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Άμεση απόσυρση όλων των νομοσχεδίων.

Παύση πληρωμών. Διαγραφή του χρέους.

Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο. Έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ.

Ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού 

Απαγόρευση απολύσεων.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους.

Γενναίες φοροαπαλλαγές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική αύξηση στη φορολογία του κεφαλαίου. Να παγώσουν οι εξοπλισμοί, δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Όχι στον «Καλλικράτη» και την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «τοπικού κράτους».

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.


Αυτή η πολιτική κατεύθυνση δεν είναι μια «δική μας ανάγκη». Είναι ανάγκη των καιρών, είναι ανάγκη και του κινήματος. Είναι η ανάγκη να αποκτούν νικηφόρα προοπτική οι αγώνες, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, στηριγμένοι σε ένα ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και μια άλλη αριστερά αντάξια των περιστάσεων, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν καλύπτουν αυτή την ανάγκη ούτε ο καταστροφικός σεχταρισμός του ΚΚΕ, που εντείνει τον κατακερματισμό των αγώνων και αρνείται να θέσει πολιτικούς στόχους ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, ούτε η θεσμική, συνδιαχειριστική λογική του Συνασπισμού, που επιμένει στη συμπόρευση με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τις αυταπάτες για μια άλλη «Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Σήμερα δεν χωράει αμφιβολία ότι καμιά πολιτική που να μετατοπίζεται προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ. Είναι συνεπώς αναγκαίο να τεθεί στο προσκήνιο των αγώνων η πάλη για την αντικαπιταλιστική ρήξη αποδέσμευση από την ΕΕ. Η λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας, μετά την Ελλάδα, σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βρετανία και Δανία δείχνει ότι η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων είναι κοινή επιλογή των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων. Μόνη απάντηση στην επίθεση των αστικών τάξεων και των υπερεθνικών τους μηχανισμών είναι τα κινήματα σε κάθε χώρα αλλά και οι κοινοί, πανευρωπαϊκά συντονισμένοι αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων.

Απευθύνουμε αυτή την πρόταση πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιΐστικού κινήματος με τους οποίους συναντιόμαστε στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις τοπικές επιτροπές αγώνα. Σε εκείνους και εκείνες που συνειδητοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ, αφού καπηλεύτηκε τη λαϊκή ψήφο, σήμερα ηγείται της επίθεσης στους εργαζόμενους. Την απευθύνουμε στους αγωνιστές από τα τοπικά κινήματα, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στην επιχειρηματική-αντιδραστική μετάλλαξη του «τοπικού κράτους», στην οικολογική καταστροφή, στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων. Την απευθύνουμε, όμως, και σε όσες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά που να είναι πραγματική δύναμη ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Στηρίζουμε το κίνημα, απλώνουμε τις ιδέες της ανατροπής

Συνεχίζονται ακόμα και μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη οι συνελεύσεις και οι εκδηλώσεις που οργανώνουν οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Τετάρτη 14 Ιούλη στη Γεωπονική στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του Μετώπου όπου θα κουβεντιάσουμε για την προοπτική του κινήματος, την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη συμμετοχή στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Η μαζική συμμετοχή στις μεγάλες Πανεργατικές απεργίες των τελευταίων μηνών, το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης με αιχμή την στάση πληρωμών του χρέους και η μαχητική παρουσία μέσα στους εργατικούς χώρους έχουν δώσει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από ότι είχε μέχρι τώρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι «κοιτάζουν» προς τα αριστερά και ψάχνουν για ριζικές εναλλακτικές λύσεις. 

Στο Περιστέρι 40 άτομα συγκεντρώθηκαν στη συνέλευση της τοπική επιτροπής. «Κάναμε συνέλευση μία μέρα πριν από την πανεργατική στις 8 Ιούλη. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε πραγματοποιήσει εξόρμηση και αφισοκόλληση στο μετρό και σε άλλα σημεία της περιοχής. Κάποια άτομα που συμμετείχαν στη συνέλευση, είχαν μιλήσει μαζί μας εκεί. Έγινε μια πρώτη εισήγηση όπου παρουσιάστηκε το νέο τετρασέλιδο που κυκλοφορεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη συνέχεια κάναμε συζήτηση. Τα θέματα στα οποία κινήθηκε η συνέλευση ήταν πως εξελίσσεται η κρίση, πως μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση, τι ρόλο παίζουν οι απεργίες. Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε περισσότερο στη γειτονιά για να συνδεθούμε με όλο τον κόσμο που παλεύει χωρίς κάποια προνομιακή απεύθυνση σε άλλα μέτωπα, κόμματα ή οργανώσεις της αριστεράς. Επιδιώκουμε το συντονισμό σωματείων, όπως είχε γίνει πριν λίγο καιρό στο γειτονικό Αιγάλεω. Στη συνέλευση πήραν την κάρτα μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω από δέκα άτομα που δεν είχαν κάνει αυτό το βήμα πριν», μας είπε ο Σπύρος Γεωργακόπουλος. 

Συνέλευση πραγματοποιήθηκε και στο Αιγάλεω μία μέρα πριν την Πανεργατική από όπου μας έδωσε την εικόνα ο Μιχάλης Θεοδωράκης. «Είχαμε καιρό να οργανώσουμε συνέλευση στη γειτονιά μας και παρόλο που διάφοροι σύντροφοι είχαν υποχρεώσεις στους εργατικούς τους χώρους λόγω της απεργίας, μαζευτήκαμε 20 άτομα. Έγινε μια πρώτη εισήγηση πάνω στο πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μετά κάναμε συζήτηση για τις δράσεις μας στη γειτονιά. Από τη μεριά του ΣΕΚ ανοίξαμε και το ζήτημα του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στις 20 Ιούλη για νομιμοποίηση των μεταναστών και την απομόνωση των φασιστών. Δεκαπέντε άτομα πήραν την κάρτα μέλους και έδωσαν τη συνδρομή τους, ενώ εκλέξαμε και μια συντονιστική επιτροπή για να παρακολουθεί την καμπάνια της εγγραφής μελών». 

Σαράντα πέντε σύντροφοι και συντρόφισσες συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα 12/7 από τις περιοχές Ίλιον, Πετρούπολη και Καματερό στη συνέλευση της τοπικής επιτροπής. «Κουβεντιάσαμε για το άνοιγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιοχή, για την εγγραφή μελών, για το πως πάει το κίνημα και πως παρεμβαίνουμε για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ,που απευθυνόμαστε και με τι κέντρα. Θα κάνουμε ανοιχτά καλέσματα και στους 3 δήμους, ενώ την Παρασκευή στις 16 Ιούλη υπάρχει ένα πρώτο ραντεβού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πετρούπολη για να δούμε πως προχωράμε πιο συγκεκριμένα. Θα κάνουμε πολιτικές εκδηλώσεις μέσα στο Σεπτέμβρη. Μετά την διαδήλωση στη ΔΕΘ θα κάνουμε για τον Καλλικράτη. Στο τέλος της διαδικασίας γράφτηκαν και άλλοι σύντροφοι μέλη. Συνολικά, έχουμε φτάσει τα 41 μέλη στην τοπική επιτροπή», μας δήλωσε η Κατερίνα Πατρικίου. 

Εξορμήσεις

Αντικαπιταλιστική συνέλευση έγινε και στο Κέντρο του Πειραιά στην οποία συμμετείχαν πάνω από είκοσι άτομα. « Τον τελευταίο καιρό εχουμε σταθεροποιήσει εξωστρεφείς κινήσεις και εξορμήσεις τόσο σε πλατείες όσο και εργατικούς χώρους για να προπαγανδίσουμε τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Το νέο στοιχείο είναι ότι έχουν πλαισιώσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνιστές που θέλουν να αφήσουν πίσω τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και αρκετοί προέρχονται από άλλα κόμματα της αριστεράς. Σε αυτές τις εξορμήσεις βρήκαμε πολύ κόσμο που θέλει να οργανωθεί για να παλέψει και είναι σημαντικό που βρίσκει μπροστά του την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, στη συνέλευση έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη», μας είπε η Μαρία Ανδρέου.

Η τοπική επιτροπή στου Ζωγράφου οργανώνει τη δική της συνέλευση την Πέμπτη 15/7 στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Στο Βύρωνα η τοπική επιτροπή οργάνωσε εκδήλωση με θέμα την απάντηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπροστά στην κρίση. «Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης και ο Γιάννης Ελαφρός. Ανέλυσαν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης του Μετώπου και εξήγησαν ότι αυτά τα αιτήματα μπορούν να συσπειρώσουν τον κόσμο που αναζητάει επιχειρήματα για να δώσει τις μάχες του. Η επίσημη αριστερά, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα πάνω στο ζήτημα του χρέους. Από τη δική μας πλευρά βάζουμε καθαρά το ζήτημα της κρατικοποίησης τραπεζών με εργατικό έλεγχο, τη φορολογία στους πλούσιους, την άμεση απαγόρευση των απολύσεων. Στην εκδήλωση μπήκαν συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα όπου το εργατικό κίνημα τα έχει πετύχει. Επίσης, συζητήσαμε για τις εκλογές. Τονίστηκε ότι τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλουμε να βάζουν την αντικαπιταλιστική προοπτική και να ανοίγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα πάλης με κέντρο τα σωματεία και τα συνδικάτα», μας μετέφερε ο Κώστας Τόδουλος. 

Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε την Πέμπτη 9/7 μετά από την Πανεργατική στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «Η εργατική απάντηση στην κρίση». «Είχε περίπου 25 άτομα, οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές. Συζητήσαμε για το πως αυτή η οικονομική και πολιτική κρίση μεγαλώνει αντί να είναι σε ύφεση και για το ΠΑΣΟΚ που έχει τεράστια κρίση στο εσωτερικό του. Τονίστηκε ότι το κίνημα που υπάρχει και έχει δείξει τη δύναμη του στις 5 Μάη μπορεί να κερδίσει, αλλά σε αυτό έχει να παίξει ρόλο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Με το αντικαπιταλιστικό της πρόγραμμα που δίνει την απάντηση για το χρέος, δηλαδή στάση πληρωμών του χρέους και διαγραφή του, για την κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Ακόμα συζητήσαμε για τις περιφερειακές εκλογές που έρχονται σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης με τον Καλλικράτη και για τη συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτές. Τέλος, συζητήθηκε και η καμπάνια εγγραφής μελών που έχει ανοίξει και βάλαμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στο καλοκαίρι γιατί αυτός ο κόσμος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δράση μας παραπέρα», μας δήλωσε η Λυδία Παυλίδη.