ΜΜΕ: Η αντίσταση δυναμώνει

Από την Τρίτη 13/12 στις 6πμ ξεκινούν οι κυλιόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή 16/12 που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για όλα τα δημόσια ΜΜΕ ((ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας). Συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 15/12 στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητιέται η τροπολογία για την αναγνώριση της δουλειάς στα ιντερνετικά ΜΜΕ και της ασφαλιστικής και εργασιακής εξομοίωσης όσων εργάζονται σε αυτά, με τις αντίστοιχες ειδικότητες σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Την Τρίτη, αργά το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ έκανε προσφυγή για να βγάλει παράνομη την απεργία και τα κλαδικά σωματεία κάλεσαν έκτακτη συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είχαν πάρει απόφαση για συνέχιση των απεργιών τους σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9/12 με 86 ψήφους υπέρ και 65 ψήφους κατά.

Την ώρα που διεξαγόταν η συνέλευση οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι η ΝΕΤ μετέδιδε ζωντανά συνέντευξη του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου παίρνοντας εικόνα από διεθνές δίκτυο. Άμεσα και ομόφωνα αποφάσισαν ότι προφανώς αυτή η κίνηση «σπάει» την απεργία, προχώρησαν σε κατάληψη και η συνέντευξη διακόπηκε!

H ΠΟΣΠΕΡΤ κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 14/12 καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι στη 1.30μμ στη Βουλή σε συντονισμό με τους «υπό κατάργηση» Οργανισμούς που αξιοποιούν την 3ωρη στάση εργασίας που έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, την Παρασκευή 9/12 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού στην ΕΣΗΕΑ όπου συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ, την Εργασιακή Επιτροπή της Ελευθεροτυπίας, από τους εργαζόμενους του Alter και εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, από Δημοτικά ΜΜΕ και από την Απογευματινή. Ήταν ένα μεγάλο βήμα στη μάχη της οργάνωσης των κοινών αγώνων από τα κάτω και κατέληξε στην απόφαση για συναυλία αλληλεγγύης την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στις 8μμ έξω από το Alter.

Τη σύσκεψη άνοιξαν οι εργαζόμενοι του Αlter που μετέφεραν την απόφασή τους να οργανώσουν συναυλία που να είναι αφιερωμένη στο δικό τους αγώνα, αλλά και τις μάχες των υπόλοιπων εργαζόμενων σε ΜΜΕ και όχι μόνο. Μάλιστα, τόνισαν ότι θα κάνουν την προσπάθεια να καλυφθεί ζωντανά με δουλειά των τεχνικών και των δημοσιογράφων του καναλιού.

Την πρόταση για τη συναυλία αγκάλιασαν όλοι οι υπόλοιποι. Η σύσκεψη ήταν πλούσια σε εμπειρίες από τις μάχες και προτάσεις για τη συνέχεια. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έδωσαν την εικόνα της συνέλευσής τους που είχε προηγηθεί και το μπλοκάρισμα της συνέντευξης του Παπαδήμου. Οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας μίλησαν για τις κινητοποιήσεις τους και ανέφεραν ότι θα κάνουν γενική συνέλευση την Τρίτη 13/12 (διαβάστε στις δίπλα στήλες). Οι εργαζόμενοι από την Απογευματινή μετέφεραν τις εμπειρίες από το πώς τους κορόιδευε ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, συμπεράσματα χρήσιμα για τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία. Παρεμβάσεις έκαναν και οι εργαζόμενοι από τον Αδέσμευτο Τύπο που είναι απλήρωτοι 5 μήνες, καθώς και οι εργαζόμενοι από το ΔΟΛ που μίλησαν για τις μάχες που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων τόνισε την ανάγκη να απαιτηθεί από τις ηγεσίες των συνδικάτων των ΜΜΕ να στηρίξουν τους αγώνες και να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Νέα σύσκεψη των εργασιακών επιτροπών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16/12.

Διαβάστε επίσης

ALTER: Συμπαράσταση μέχρι τη νίκη

ΔΟΛ

Ελευθεροτυπία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελάδας

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Όλη η Ελευσίνα στο πλευρό των απεργών της Χαλυβουργίας

Ναυπηγεία: Στο δρόμο του αγώνα ξανά

15 Δεκέμβρη: Μέρα απεργιακής δράσης

Εκλογές στα Συνδικάτα - Άνοδος της Αριστεράς

Νοσοκομεία: Καζάνι που βράζει

Βοήθεια στο Σπίτι

ΕΜΔΥΔΑΣ: 24ωρη απεργία

Εργαζόμενοι ΕΚΠΑ