Βιβλιοκριτική - Ρόμπερτ Μπρένερ: «Ο,τι είναι καλό για την Goldman Sachs είναι καλό για τις ΗΠΑ»

Τόση ήταν η ένταση αυτής της προπαγάνδας -και η εθελοτυφλία της- που παρέσυρε μαζί της τμήματα της αριστεράς και διανοούμενους που αναφέρονταν στο μαρξισμό διεθνώς. 

Μια σειρά μαρξιστές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντιστάθηκαν σε αυτούς τους πειρασμούς και με την εργασία τους επεσήμαιναν ότι το σύστημα δεν έχει απαλλαγεί από την «κατάρα» που το είχε χτυπήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Επιβράδυνση ρυθμών ανάπτυξης και κερδοφορίας. Η κρίση δεν ήταν πίσω, ήταν μπροστά. Ο Ρόμπερτ Μπρένερ είναι ένας από αυτούς τους μαρξιστές επιστήμονες που έχουν συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα σημαντικό κείμενό του, το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά. Εχει τίτλο «Οτι είναι καλό για την Goldman Sachs είναι καλό για τις ΗΠΑ» (εκδόσεις Εργατική Πάλη, σελ.197) και είναι ο πρόλογος που γράφτηκε τον Απρίλη του 2009 για την ισπανική έκδοση ενός σημαντικού έργου του Ρόμπερτ Μπρένερ με τίτλο Economics of Global Turbulence (Τα Οικονομικά της Παγκόσμιας Αναταραχής) του 2006. 

Ο συγκεκριμένος πρόλογος, πιάνει το νήμα από κει που σταματούσε το αρχικό βιβλίο και προσπαθεί να εξηγήσει σύντομα τους μηχανισμούς που οδήγησαν στο ξέσπασμα της παρούσας κρίσης το 2007. Οπως αναφέρει ο Μπρένερ: 

«Η βασική αιτία της σημερινής κρίσης είναι η εδώ και τρεις δεκαετίες σταθερά φθίνουσα ζωτικότητα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών από οικονομικό κύκλο σε οικονομικό κύκλο μέχρι σήμερα. Η μακροπρόθεσμη εξασθένιση της καπιταλιστικής συσσώρευσης και της συνολικής ζήτησης έχουν τις ρίζες τους σε μια βαθιά παρακμή και αποτυχία ολόκληρου του συστήματος να ανακτήσει το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου...». 

Κατόπιν ο Μπρένερ εξετάζει το «μακρύ κύμα της ύφεσης» όπως αποκαλεί την περίοδο ανάμεσα στο 1973 και το 2007, τον «κεϊνσιανισμό του χρηματιστήριου» και της κάθε λογής φούσκας, την «εξαρτημένη από την κερδοσκοπία συσσώρευση». 

Η ανάλυση του Μπρένερ, χωρίς να ταυτίζεται, συμβαδίζει με την μαρξιστική ανάλυση που είχε επεξεργαστεί ο Κρις Χάρμαν, ιδιαίτερα στο τελευταίο βιβλίο του Zombie Capitalism. 

Ο καπιταλισμός γνωρίζει τη μεγαλύτερη κρίση του από τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930 και ο μαρξισμός γνωρίζει μια νέα άνθηση. Η δουλειά του Μπρένερ είναι κομμάτι της. Χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε στην πάλη για να εξηγήσουμε με σκοπό να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας.