Ο Παπανδρέου στο Ισραήλ. Όχι συμμαχίες με τους σφαγείς των Παλαιστινίων

Είναι ένας από τους πρώτους αρχηγούς κράτους που επισκέπτονται το Ισραήλ μετά τη σφαγή των ακτιβιστών πάνω στα καράβια του Στόλου της Ελευθερίας. Την ίδια στιγμή που οι πιέσεις πάνω στην ισραηλινή κυβέρνηση αυξάνονται και διάφορες κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να ζητήσουν εξηγήσεις, να ανακαλέσουν πρέσβεις και να καταγγείλουν τη σφαγή, η ελληνική κυβέρνηση κάνει επίσκεψη στο Ισραήλ με όλες τις τιμές. Το νόημα είναι σαφές: ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει να αφήσει καμιά σκιά στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και στέλνει παντού το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τους σφαγείς της Γάζας. Ο Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και ο Δημήτρης Δρούτσας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έναν ανοιχτό ρατσιστή και οπαδό της «τελικής λύσης» στο Παλαιστινιακό, που προβλέπει την οριστική εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Οπως μας πληροφορεί η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ: «ο Νετανιάχου έχει μιλήσει με τον έλληνα ομόλογό του πεντε φορές τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την ισραηλινή απόβαση-φιάσκο στο Μαβί Μαρμαρά στις 31 του Μάη». Με δυο λόγια, η ισραηλινή βαρβαρότητα, αντί για αποστάσεις, έχει δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως ο Νετανιάχου έκανε επίσημη ενημέρωση στην κυβέρνησή του για το αυξημένο ενδιαφέρον του Παπανδρέου λέγοντα ότι «οι Ελληνες ανησυχούν επίσης για τις εξελίξεις στην Τουρκία».

Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις. Η ιστοσελίδα defencepoint.gr, συνήθως καλά ενημερωμένη στα «αμυντικά» θέματα, αναφέρει ότι «η Αθήνα φαίνεται πως σκοπεύει να αναπτύξει μια πιο στενή συνεργασία με το Τελ-Αβίβ τόσο στον στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο αφού είναι σίγουρο πως το «κενό» που άφησε η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να καλυφθεί.»

Η «διακοπή» της άσκησης Μίνωας, που ανακοινώθηκε από τον Δρούτσα την ώρα της σφαγής στο Μαβί Μαρμαρά ήταν προφανώς μόνο για τα μάτια του κόσμου. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν πρόβες πολέμου πάνω από το Αιγαίο σε συνεργασία με την ελληνική αεροπορία, ενώ το Ισραήλ χτυπούσε τους ακτιβιστές. Αυτές τις μέρες οι δολοφόνοι επέστρεψαν. Στις 19 και 20 του Ιούλη, χωρίς να πάρει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, έγινε έκτακτη ισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο.

Ισραηλινές ασκήσεις

Οπως αναφέρεται σε διάφορες πολεμοκάπηλες πηγές του διαδικτύου: «ένα μήνα μετά το επεισόδιο τα ισραηλινά αεροσκάφη επιστρέφουν στους ελληνικούς ουρανούς υπό τις ευλογίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας». «Συγκεκριμένα, ύστερα από έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών, 7 ισραηλινά ελικόπτερα CH-53 και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 θα εκπαιδευτούν κατά μήκος ενός αεροδιαδρόμου που εκτείνεται από την Κάρπαθο και τη Ρόδο μέχρι το Άγιον Όρος (στα 6000 πόδια). Το σενάριο των γυμνασίων προβλέπει εναέριο ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων από τα ειδικά διαμορφωμένα C-130, προσομοιώνοντας διείσδυση τμήματος ειδικών δυνάμεων στο βάθος της εχθρικής ενδοχώρας».

Το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για πόλεμο και η ελληνική κυβέρνηση του παρέχει εναέριο χώρο και στρατιωτική συνεργασία. Μάλιστα, ετοιμάζεται και άσκηση στο ίδιο το Ισραήλ. Η εφημερίδα «Το Ποντίκι» δημοσίευσε πως ο Αρχηγός ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης έχει πάρει πρόσκληση για «κοινή εκπαίδευση μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας και του Ισραήλ τον προσεχή Οκτώβριο». Πρόκειται για διήμερη άσκηση που θα περιλαμβάνει συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών μονάδων και θα γίνει στην περιοχή του Τελ-Αβίβ.

Και φυσικά δεν είναι μόνο μερικές ασκήσεις. Οπως μας ενημερώνει το Defencepoint «Το υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει...πως η διαμόρφωση μίας «στρατηγικής σχέσης» μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας και Τελ-Αβίβ αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Ελλάδα.»

Πρόκειται για το επικίνδυνο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ που φάνηκε ότι έχει διαμορφωθεί ήδη από την κρίση του Μαβί Μαρμαρά. Η κυβέρνηση Χριστόφια δεν άφηνε τους ακτιβιστές να πιάσουν λιμάνι στην Κύπρο και η κυβέρνηση Παπανδρέου ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον αρχηγό της ισραλινής αεροπορίας την ώρα της σφαγής. Και η ελληνική και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, μαζί με τους διάφορους επαγγελματίες πατριώτες που βγήκαν να τις υποστηρίξουν, έριξαν χολή κατά των ακτιβιστών αλλά και κατά της τουρκικής κυβέρνησης που κρατούσε διαφορετική στάση. Η συνενοχή της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και σήμερα, καθώς στις 19 Ιούλη, δύο μόλις μέρες πριν από το ταξίδι στο Ισραήλ, ο Δρούτσας συναντήθηκε με τον ελληνοκύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Παπανδρέου και Δρούτσας δηλαδή πάνε στο Ισραήλ και με τις ευλογίες του Χριστόφια.

Η ανοιχτή φιλο-ισραηλινή στροφή του Γ. Παπανδρέου είναι το γεωπολιτικό συμπλήρωμα της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνησή του στην εργατική τάξη. Αν κάποτε το ΠΑΣΟΚ επέλεγε να καλέσει τον Αραφάτ στα συνέδριά του, τώρα ο Παπανδρέου επιλέγει να καλέσει τα ισραηλινά μαχητικά και να γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός μετά από τρεις δεκαετίες που θα επισκεφτεί τους σιωνιστές στην έδρα τους.