Αντιπολεμικό κίνημα
«Στοπ στη Γενοκτονία των Παλαιστινίων - Στοπ στις δολοφονίες των Δημοσιογράφων» Κάλεσμα για απεργία

4/9, Συγκέντρωση δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κάλεσμα για απεργία για την Παλαιστίνη απηύθυναν και οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη στην ΕΣΗΕΑ στην Ακαδημίας αναρτώντας από το κτίριο ένα μεγάλο πανό που έγραφε: Στοπ στη Γενοκτονία των Παλαιστινίων Στοπ στις δολοφονίες των Δημοσιογράφων».

Οι συγκεντρωμένοι, που σήκωσαν φωτογραφίες με τους νεκρούς δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς της Γάζας συνάντησαν την υποστήριξη των περαστικών, ντόπιων αλλά και τουριστών. Την ώρα που το πέντε μέτρων πανό ξεδιπλωνόταν από το μπαλκόνι της ΕΣΗΕΑ οι οδηγοί στα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα άρχισαν να χτυπάνε ρυθμικά τις κόρνες τους δηλώνοντας την υποστήριξή τους. 

Στη συγκέντρωση, που έγινε μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στα ΜΜΕ, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Άχμεντ Χασάν από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, ο Στέλιος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποστολή March to Gaza, ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος, ο  Άχμαντ, από την πρωτοβουλία Gaza is Here, ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και η Φύλλια Πολίτη από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ.

«Τη μάχη που δίνουμε η Γενοκτονία να μη μείνει θαμμένη από τα ΜΜΕ την έχουμε ξεκινημένη και δεν θα την σταματήσουμε» τόνισε η Φύλλια Πολίτη. «Δεν μας αρκεί ότι οι Ενώσεις μας βγάζουν κάποια ψηφίσματα και καταγγελίες. Είναι πολύ λίγο πολύ αργά. Διεκδικούμε από τις Ενώσεις συγκεκριμένα πράγματα: 

Πρώτον να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και από το Ισραήλ να ανοίξουν τα σύνορα στην Γάζα για να μπούνε μέσα οι δημοσιογράφοι. Το δεύτερο αφορά σε αυτό που γράφει το πανό πίσω μου, ότι “η Είδηση είναι η Γενοκτονία”. Και στα ελληνικά ΜΜΕ η είδηση δεν είναι η γενοκτονία. Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων σπανίως θα την αναδείξουν πρώτο θέμα, σπανίως θα δούμε κάποιο πρωτοσέλιδο. Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ να εξασφαλίσει ότι η Γενοκτονία είναι η Είδηση μέσα στους χώρους δουλειάς όπου οι συνάδελφοι δίνουν μάχες για να περνάνε αυτά τα θέματα στις ειδήσεις. 

Τέλος, απαιτούμε κινητοποιήσεις. Θέλουμε τα συνδικάτα των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. Διεκδικούμε και απεργία για την Παλαιστίνη. Ο κόσμος φωνάζει στο πλευρό της Παλαιστίνης σε όλη τη χώρα αλλά για να σταματήσουμε τον Μητσοτάκη και το Ισραήλ χρειαζόμαστε απεργίες». 

• Διαμαρτυρία την Πέμπτη 4/9 το πρωί κάλεσε και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας έξω από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Πληροφόρησης με πανό «σταματήστε τη δολοφονία αμάχων και ενημέρωσης».

• Με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, Παρασκευή 5/9 στο Σύνταγμα η εκδήλωση του «Gaza is Here-Initiative against Genocide» με την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Σαλμά Καντούμι να συνδέεται απευθείας από τη Γάζα και να συνομιλεί με το ακροατήριο.

• Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη έξω από το Deree για να καταγγείλει τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από ισραηλινά ιδρύματα που σχετίζονται άμεσα με την ισραηλινή κατοχή και το άπαρτχαϊντ στο διεθνές Συνέδριο της European Society of Criminology (ESC). 

Στη συγκέντρωση που έγινε μετά από κάλεσμα των Mothers against Genocide, του BDS Greece, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, του «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή και άλλων τοπικών συλλογικοτήτων, συμμετείχαν και πολλά μέλη της ESC τα οποία πήραν τον λόγο για να καταγγείλουν τη νομιμοποίηση μέχρι τέλους της ισραηλινής συμμετοχής -παρά το γεγονός ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Αθηναίων απέσυραν την αιγίδα τους από το συνέδριο.