Ένα καράβι για το Πακιστάν

Ενώ οι ΗΠΑ και οι διεθνείς της φίλοι, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση δίνουν δισεκατομμύρια για την κατοχή του Αφγανιστάν και για τη συνεργασία με τον πακιστανικό στρατό, μοιάζουν να έχουν ξεχάσει εντελώς τα εκατομμύρια πρόσφυγες που έχασαν τα σπίτια τους, τη γη τους και τα υπάρχοντά τους. Η μόνη τους έγνοια είναι αν η καταστροφή δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στους Πακιστανούς Ταλιμπάν.

Στον αντίποδα, η Πακιστανική Κοινότητα επισημαίνει ότι «Η ανθρωπιστική καταστροφή δεν έχει προηγούμενο με τουλάχιστον 3000 νεκρούς ανάμεσα στα είκοσι εκατομμύρια πλημμυροπαθών και τα πέντε εκατομμύρια αστέγους. Τριάμισι εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης σε πόσιμο νερό με συνέπεια την έκθεσή τους σε κινδύνους σοβαρών ασθενειών όπως η ελονοσία. Η μόνη ελπίδα για τη σωτηρία εκατομμυρίων ζωών που κινδυνεύουν είναι η άμεση αποστολή βοήθειας πριν είναι αργά. Καλούμε όλους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να συνδράμουν αποφασιστικά για να φύγει άμεσα ένα καράβι αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς».

Σύσκεψη


Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή που έγινε τη Δευτέρα 30/8. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές από την ΠΟΣΠΕΡΤ, την ΟΙΕΛΕ, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας, της Κοινότητας του Μπαγκλαντές, μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, ιρανοί πρόσφυγες και άλλοι. 

Αποφασίστηκε η καμπάνια για τη συγκέντρωση βοήθειας να ξεκινήσει άμεσα, με την έκδοση κουπονιών και μαζική απεύθυνση σε σωματεία και ομοσπονδίες. Ένα από τα πρώτα συνδικάτα που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν βοήθεια είναι αυτό της ΠΟΣΠΕΡΤ. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τους συναδέλφους και στην Αθήνα και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ», είπε η Βάνα Μπρατάκου στη σύσκεψη. «Έχουμε επίσης ενημερώσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, στην οποία συμμετέχει η Τράπεζα αίματος της ΠΟΣΠΕΡΤ και έχει άλλους 104 Συλλόγους Μέλη».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η βοήθεια που θα συγκεντρώσουμε θα πάει στον κόσμο που την έχει ανάγκη και όχι στην κυβέρνηση», είπε ο Ζέιν Ουλά Αμπεντίν πρόεδρος της κοινότητας Μπαγκλαντές. «Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγάλη βοήθεια. Αν βγούμε σε κάθε πλατεία της Αθήνας για 5-6 ώρες και μαζέψουμε από 1 ευρώ θα μαζέψουμε μεγάλο ποσό. Σε αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε μόνη της την Πακιστανική Κοινότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλες οι Κοινότητες. Μπορούμε επίσης να στήσουμε περίπτερα. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε μαζέψει με αυτόν τον τρόπο 3 τόνους φάρμακα που τα στείλαμε στο Μπαγκλαντές. Έτσι πρέπει να οργανώσουμε την καμπάνια».