Πάμε στη ΔΕΘ για συλλαλητήριο - σεισμό

Η πραγματική εικόνα είναι του γενικού αναβρασμού σε μεγάλους και μικρούς χώρους. Ο κόσμος που ανάγκασε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλούν σχεδόν κάθε μήνα Πανεργατική απεργία από το Δεκέμβρη και μετά, όσοι πρωτοστάτησαν στις δυναμικές κλαδικές απεργίες, οι πρωταγωνιστές της βάσης ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη ξανά. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι τα ψέματα ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος και «δεν θέλει να δίνει αγώνες που δεν έχουν προοπτική», όπως μας φλομώνουν τα «παπαγαλάκια» του ρεαλισμού σε όποια πλευρά και αν ανήκουν.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, ξέρει ότι ακόμα και χιλιάδες άνθρωποι που την ψήφισαν όχι μόνο θέλουν να παλέψουν, αλλά αναζητούν εναλλακτική λύση έξω από το ΠΑΣΟΚ και τα βλέμματα τους είναι στραμμένα στα αριστερά.

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι δείκτης για την άμεση συνέχεια μέσα στο φθινόπωρο. Δείκτης και για τα δύο στρατόπεδα, και το δικό τους και το δικό μας.

Θα είναι μήνυμα αντίστασης στα αφεντικά, στην κυβέρνηση, στην τρόικα. Η μαζική συμμετοχή θα είναι άλλη μια υπογράμμιση ότι οι αγώνες μας βάζουν στόχο να ανατρέψουν τα μέτρα του Μνημονίου. Βάζουν στόχο να διώξουν την τρόικα και να σταματήσουν την αφαίμαξη από τις τράπεζες και τα αφεντικά. Η στάση πληρωμών του χρέους είναι το αίτημα που αποτελεί το πιο δυνατό όπλο μας σε αυτή τη μάχη. Η κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την παύση πληρωμών. Έτσι, θα εξασφαλίσει το εργατικό κίνημα ότι θα βάλουμε τέλος στους εκβιασμούς από τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους.

Επίσης, δεν γίνεται ειδικά σε περίοδο κρίσης να χάνει κανείς τη δουλειά του. Η απαγόρευση των απολύσεων με νόμο είναι άμεση ανάγκη. Θα δώσουμε μάχη να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στον ιδιωτικό χώρο μέχρι τους συμβασιούχους σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Ζητάμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία, τους Δήμους.

Εξοπλισμοί

Τα χρήματα υπάρχουν. Η φορολογία των πλούσιων, και όχι οι φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζεται να κάνει ο Παπανδρέου, είναι μια συγκεκριμένη πηγή. Το ίδιο συγκεκριμένη απαίτηση είναι το κόψιμο των εξοπλισμών, να γυρίσει πίσω ο στρατός από το Αφγανιστάν, να σταματήσει άμεσα η συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη, το Ισραήλ.

Το πανεργατικό συλλαλητήριο θα είναι απάντηση και στους συμμάχους του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα από όλα θα είναι ξεσκέπασμα του Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας που τελευταία τοποθετούν τον εαυτό τους κατά του Μνημονίου. Τα βαμπίρ της δεξιάς ποτέ δεν ήταν με κανένα αγώνα, αλλά τρέμουν την προοπτική της εργατικής αντιπολίτευσης και θέλουν να την «καπακώσουν». Δε θα τους αφήσουμε.

Παρόμοια μάχη έχουμε να δώσουμε και με τον «μαύρο» σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και τον Καρατζαφέρη. Δεν θα αφήσουμε να διασπάσουν την τάξη μας χρησιμοποιώντας ρατσιστικά και εθνικιστικά επιχειρήματα. Πλάι πλάι στα αιτήματα ανατροπής των μέτρων, χρειάζεται να είναι η απαίτηση της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών, η χορήγηση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, η απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά. Δεν θα γίνουν οι μετανάστες, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης.

Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι δείκτης και για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η γενική αίσθηση ξεσηκωμού που υπάρχει για το φθινόπωρο χρειάζεται την επιβεβαίωσή της με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που θα πολιορκούν τον Παπανδρέου προετοιμάζοντας ένα νέο απεργιακό κύμα μετά την έκρηξη που είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Οι φοιτητές και οι μαθητές χρειάζεται να είναι μαζί με τους εργάτες κόντρα στα σχέδια της Διαμαντοπούλου για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, για περαιτέρω διάλυση της δημόσιας παιδείας, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

Η μαζική συμμετοχή θα είναι μήνυμα έμπνευσης πανελλαδικά, αλλά και στην εργατική τάξη σε κάθε χώρα που έχει για παράδειγμα αντίστασης το εργατικό κίνημα εδώ. 

Σε μια σειρά από χώρους ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις για μαζικό ανέβασμα στη Θεσσαλονίκη. Το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ πήρε απόφαση να βάλει πούλμαν που θα μεταφέρει τους εργαζόμενους στη ΔΕΘ με επιχορήγηση φαγητού 20 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ σχεδιάζουν να βάλουν δύο τουλάχιστον πούλμαν, αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Στη διαδήλωση θα συμμετέχουν οργανωμένα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζομενοι στις συγκοινωνίες.

Σε όλους τους χώρους ετοιμάζονται περιοδείες, εκδηλώσεις ενημέρωσης και γενικές συνελεύσεις για να οργανωθεί η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι δυνάμεις του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έχουν κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη και έχουν ξεκινήσει περιοδείες ενημέρωσης από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών πήρε την πρωτοβουλία να στήσει περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος από την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη με στόχο να κλείσουν τη συμμετοχή τους εργαζόμενοι και νεολαίοι για το μεγάλο συλλαλητήριο.

Η σύγκρουση με την αδίστακτη κυβέρνηση και την τρόικα δεν είναι εύκολη, μπορεί να είναι όμως νικηφόρα. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ μπορεί να είναι η αφετηρία μιας νέας πανεργατικής και απεργιακής ανταρσίας για να ανατρέψουμε τα μέτρα λιτότητας, για να ανοίξουμε το δρόμο να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και το σύστημα τους. Όλοι στη Θεσσαλονίκη!ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ μπροστά

Ο κόσμος στο μετρό είναι αγανακτισμένος. Δεν πάει άλλο. Εμείς δεν παρατάμε τα όπλα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Έχουμε αποφασίσει να ανέβουμε στη διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση, θα έχουμε πανό και θα πάμε δυνατά. Έχουμε κλείσει συμμετοχές που γεμίζουν ένα πούλμαν και θα πάμε και για άλλο. Το πούλμαν θα αναχωρήσει από το Μετρό στα Σεπόλια το Σάββατο το πρωί στις 9 και θα επιστρέψει το βράδυ.

Όλοι οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση, σε αυτή τη «χούντα». Τα ξεπουλάνε όλα. Περιμένουμε και τη δικαίωση των συμβασιούχων που έχουν πάρει τα ασφαλιστικά μέτρα, είμαστε αισιόδοξοι.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο που είναι, γιατί δεν μας στηρίζουν; Καταγγέλουμε την πολιτική της κυβέρνησης και συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος Σωματείου ΜΕΤΡΟ Οχι θυσίες

Δεν πάει άλλο. Ο κόσμος έχει εξοργιστεί. Οι περικοπές είναι τεράστιες. Νομίζω ότι ο Σεπτέμβρης είναι πολύ κρίσιμος για να βάλουμε ως αίτημα την στάση πληρωμής του χρέους. Έχω μιλήσει ήδη με κόσμο για τη ΔΕΘ, ακόμα και με κάποιους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Βλέπουν ότι μας ζητάνε θυσίες που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Κάποιοι από αυτούς μου έχουν πει ότι θα ανέβουν και για τη διαδήλωση.

Στην ΕΡΤ τα πράγματα είναι άσχημα. Απέλυσαν πάνω από χίλιους συμβασιούχους το καλοκαίρι και τώρα το πρόγραμμα είναι γεμάτο με επαναλήψεις. Ο Γενικός Διευθυντής μας λέει «κάνουμε όλοι, τα πάντα». Αυτό όμως δεν γίνεται, δεν βγαίνει έτσι ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα. Μου φαίνεται ότι θέλουν να ξεπουλήσουν ένα κομμάτι της δημόσιας τηλεόρασης. 

Οι περικοπές μας έχουν χτυπήσει πραγματικά. Εγώ μετά από 16 χρόνια δουλειάς παίρνω 900 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλοι που αμείβονται χειρότερα από μένα.

Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ«Μαζικά»

Οι Λιθογράφοι είμαστε κοντινός κλάδος με τα ΜΜΕ, τυπώνουμε όσα γράφουν. Η κρίση έχει αρχίσει και χτυπάει τον κλάδο μας εδώ και καιρό. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή έχει τρομάξει όλους τους συναδέλφους. Χωρίς να είναι υπερβολικό, για να έχουμε και μία εικόνα για τον ιδιωτικό τομέα, όποιος λιθογράφος μείνει άνεργος αλλάζει επάγγελμα. 

Δεν υπάρχει λιθογραφείο που να έχει κάνει πρόσληψη μήνες τώρα. Μόνο ξεφορτώνονται κόσμο. Όσο μπορούν. Τους διώχνουν λίγους λίγους. Αυτό μαθαίνεται συζητιέται και δημιουργεί μεγάλο πανικό. Υπάρχουν δεκάδες κρούσματα κατάργησης συλλογικών συμβάσεων που γίνονται άτυπα. Υπάρχουν πολλά εργοστάσια που οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να πάρουν λιγότερα χρήματα με τη λογική του «καλύτερα να χάσω 200 ευρώ παρά όλη μου τη δουλειά». Η εταιρία που πουλάει μηχανές για τα τυπογραφεία, έχει ένα χρόνο να πουλήσει μηχανή.

Αυτό το ξέρουν και τα αφεντικά, πατάνε πάνω σε αυτό και πιέζουν. Το λάθος που έχει κάνει η Ομοσπονδία είναι ότι δεν έχει συντονίσει τον κόσμο για να απαντήσουμε μαζικά πάνω στις απολύσεις. 

Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις

Οι συμβάσεις είναι τρομερά μεγάλο ζήτημα για τον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει να δούμε τη στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. 

Πρέπει να βγούμε μαζικά στον κόσμο για τη ΔΕΘ. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης θα στήσει περίπτερο στο κέντρο για εγγραφές, να κυκλοφορήσουμε παντού φυλλάδια ότι πάμε στη Θεσσαλονίκη. Για μένα η ΔΕΘ είναι μεγάλος σταθμός για τη συνέχεια των επόμενων αγώνων. Την κοιτάνε και οι ίδιοι, από τη μεριά της κυβέρνησης. 

Η εικόνα μέσα στο δικό μου εργοστάσιο τον Αύγουστο που δουλεύαμε είναι ότι όλοι έχουν την αίσθηση ότι θα γίνει χαμός. Άλλες χρονιές δεν είχα αυτή την αίσθηση με τους γύρω μου. Χρειάζεται να συμμετέχουμε μαζικά, με δεκάδες χιλιάδες κόσμο, με δεκάδες πούλμαν που θα ανεβαίνουν στη ΔΕΘ και θα «μποτιλιάρουν» την Εθνική Οδό για να απλωθεί το μήνυμα και να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για μας την επόμενη μέρα.

Μήτσος Αργυροκαστρίτης, λιθογράφος «Να ξαναπιάσουμε το νήμα»

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών ήμασταν από τους πρώτους που δεχτήκαμε την επίθεση της κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου μας έλεγαν «ρετιρέ» για να διασπάσουν την εργατική τάξη. Από την μεριά μας τον προϊδεάσαμε τι θα συμβεί αν ακολουθούσε τις επιταγές των Βρυξελλών που «ζητούσαν αίμα». 

Οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο βγήκαμε σε μια δυνατή απεργία. Μπήκε έτσι η πίεση πάνω στην ΑΔΕΔΥ να καλέσει απεργία για το δημόσιο τομέα και έπειτα σύρθηκε και η ΓΣΕΕ να κάνει το ίδιο.

Δεν λείπαμε από καμία από τις Πανεργατικές, με τα πανό μας και με τα συνθήματα μας. Χρειάζεται να ξαναπιάσουμε αυτό το νήμα. Είμαστε αντίθετοι με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών μας που τις «παραμύθιασε» ο Παπακωνσταντίνου ότι θα μας κόψουν λιγότερα. Είμαστε κομμάτι του πανεργατικού κινήματος και η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι η ευκαιρία να ξεκινήσουμε δυναμικά.

Τιάνα Ανδρέου, εργαζόμενη στην Επιτροπή ΚεφαλαιαγοράςΚαι οι φοιτητές

Το φοιτητικό κίνημα πέρσι συμμετείχε στις Πανεργατικές απεργίες για να στηρίξει τους εργαζόμενους κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας. Φέτος, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή. Με το νομοσχέδιο που κατεβάζει η Διαμαντοπούλου ανοίγουν όσα ζητήματα είχαν παγώσει από τον αγώνα των φοιτητών το 2006-07. Η αξιολόγηση, οι διδακτικές μονάδες, τα ΚΕΣ και άλλα. 

Εκ των πραγμάτων, τα φοιτητικά αιτήματα συνδέονται με τα εργατικά. Χρειάζεται να μπει μπροστά όλο το κίνημα. Σε όλο του το φάσμα, από τους μετανάστες μέχρι τους φοιτητές και τους μαθητές. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ είναι η πρώτη μάχη. Όσο πιο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή τόσο καλύτερη αφετηρία θα έχουμε για τους αγώνες που έρχονται.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία να μεγαλώσουμε την αντίσταση κόντρα στις επιθέσεις που ετοιμάζουν. Στο Πάντειο παρόλο που δεν έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις θα κρεμάσουμε πανό που θα καλεί στο συλλαλητήριο και από την επόμενη Τρίτη που ξεκινούν θα παρεμβαίνουμε στα μαθήματα που θα δίνονται για να κλείσουμε συμμετοχές φοιτητών και φοιτητριών.

Μάριος Κούνας, Πάντειο

Και οι μαθητές

Τουλάχιστον προκλητική ήταν η δήλωση της Διαμαντοπούλου τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη από την μεταπολίτευση.

Το «νέο σχολείο» που μας ετοιμάζει φέτος η Διαμαντοπούλου με το ΔΝΤ, μόνο σχολείο δεν μπορεί να ονομαστεί. Μόνο σε γυμνάσια και λύκεια τα κενά σε καθηγητές θα είναι γύρω στα 12 χιλιάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότεροι μαθητές ανά τμήμα, σε σχολικά κτίρια που ήδη από τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν με κοντέινερ.

Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση και διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας αυτή τη χρονιά, χρειάζεται να οργανώσουμε απ´ τη μεριά μας, οι μαθητές και οι καθηγητές, την αντεπίθεση στα σχέδια κυβέρνησης-ΔΝΤ.

Γι´ αυτό και φέτος είναι πολύ σημαντικό το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτέμβρη, όπου θα διαδηλώσουμε μαζικά οι μαθητές και θα δώσουμε τη συνέχεια της αντίστασης μέσα στα σχολεία μας με γενικές συνελεύσεις για να απαιτήσουμε μαζί με τους καθηγητές μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα, λεφτά για τα σχολεία και όχι για κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ.

Όλοι στη Θεσσαλονίκη!

Ορέστης Ηλίας, 1ο Λύκειο Βριλησσίων