ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - Σκούπα στους Τραπεζίτες, όχι στους μετανάστες

Πριν ακόμα καταλήξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ποιον ή ποια θα κατεβάσει για Δήμαρχο στο Δήμο της Αθήνας, κατέληξε στο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία. Έτσι αποφάσισε να ανακηρύξει σαν κεντρικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας το ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών, των προσφύγων, των αστέγων και των τοξικομανών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι την Τρίτη 24 Αυγούστου το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τις διακοπές του Αυγούστου, συζήτησε και ενέκρινε την εφαρμογή του πορίσματος της αρμόδιας ομάδας εργασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το κέντρο της Αθήνας. Το εν λόγω πόρισμα είχε συσταθεί με ευθύνη του υφυπουργού Προ.Πο Βούγια τον περασμένο Απρίλη και κατέληξε ότι το κέντρο της Αθήνας οδηγείται στην παρακμή εξ αιτίας επτά προβλημάτων. Πρώτο στη λίστα είναι η παρουσία των μη νόμιμων μεταναστών, ακολουθεί η διακίνηση ναρκωτικών, το παρεμπόριο, η πορνεία, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, οι άστεγοι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Ο Παπανδρέου είπε ότι αυτή τη στιγμή το κέντρο της Αθήνας «λειτουργεί εναντίον των μόνιμων κατοίκων και δεν εντάσσει σωστά αυτούς που φιλοξενεί», αλλά αντίθετα, «στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυριαρχεί πολλές φορές η κοινωνική αγριότητα». Περά από τις σάλτσες και το περιτύλιγμα το μήνυμα του Παπανδρέου είναι ένα: Θα τους εξαφανίσουμε!

Το στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει το πόρισμα προβλέπει τρία στάδια. Τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα υπό τον έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τη δημιουργία ενός επίλεκτου σώματος καταστολής της ΕΛ.ΑΣ, αποκλειστικά για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του και μετανάστες αστυνομικούς, την απομάκρυνση όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, τη δημιουργία χώρων κράτησης για τους προς απέλαση αλλοδαπούς, την ενεργό συμμετοχή του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό ιδιωτών που ενοικιάζουν σπίτια χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, και άλλα τέτοια μέτρα «που θα αναβαθμίσουν την ζωή στο κέντρο της Αθήνας». 

Ο Κακλαμάνης ήταν ο πρώτος που έτρεξε να χαιρετήσει τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για καθυστέρηση. «Η πάταξη της εγκληματικότητας και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις πόλεις είναι αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Χαίρομαι που μετά από πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με το πρόβλημα που υπάρχει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και υιοθέτησε πλήρως όλες τις προτάσεις του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες στα αρμόδια υπουργεία», λέει η σχετική ανακοίνωση.

Από δίπλα και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «έστω και αργοπορημένη» απόφαση της κυβέρνησης, ζητώντας ωστόσο να μην περιοριστούν οι όποιες παρεμβάσεις σε έργα ανάπλασης και πεζοδρομήσεις υποβαθμισμένων γειτονιών, αλλά να υπάρξουν ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Πιο συγκεκριμένα ζητά την πάταξη του παρεμπορίου, που -όπως επισημαίνει- αποτελεί μέσο επιβίωσης ενός μεγάλου αριθμού αλλοδαπών και μεταναστών για τους οποίους ζητά να φύγουν από το κέντρο της Αθήνας. 

Η υιοθέτηση του εν λόγω πορίσματος είναι στην ουσία μία κατάντια για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρώτο, γιατί πρόκειται για αντιγραφή της ίδιας ρατσιστικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζοντας την αστυνομία να πραγματοποιεί καθημερινά «σκούπες» σε βάρος των μεταναστών, εισβολές σε κτίρια που βρίσκουν στέγη εκατοντάδες μετανάστες, κάνοντας καθημερινά συλλήψεις και προσαγωγές και τελικά απελάσεις, δήθεν για την πάταξη της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση του παρεμπορίου και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. 

Επιθέσεις

Αυτή η πολιτική ήταν που γέννησε τις διάφορες «επιτροπές πολιτών» που έστησαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ στον Αγ. Παντελεήμονα και στα Πατήσια. Έτσι οι υποτιθέμενοι «υγειονομικοί έλεγχοι» μετατράπηκαν σε «ντού» σε σπίτια που έμεναν μετανάστες και σε καταστήματα μεταναστών, σε εμπρησμούς σε τζαμιά, ενώ το «κυνήγι του παρεμπορίου» μετατράπηκε σε κυνηγητό, ακόμα και δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών μικροπωλητών. 

Η έγκριση αυτού του ρατσιστικού πορίσματος από την κυβέρνηση σηματοδοτεί ότι και επισήμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι η μοναδική πολιτική που μπορεί να εφαρμόζει προκειμένου να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του φτωχού κόσμου, είναι η καταστολή και μάλιστα σε βάρος των πιο χτυπημένων κομματιών της κοινωνίας, των μεταναστών, των αστέγων, των τοξικομανών. 

Η κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και του ΔΝΤ υποτίθεται ότι θα δώσει «λύση» σε υπαρκτά προβλήματα που η ίδια με την πολιτική που εφαρμόζει προκαλεί. Η μεγαλειώδης επιχείρηση που ετοιμάζεται να εφαρμόσει είναι απλή και καθαρή. Να εξαφανίσει από το κέντρο της Αθήνας τα θύματα αυτής της πολιτικής, χωρίς να λύνει ούτε το ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών, ούτε της χορήγησης ασύλου, το ζήτημα της στέγης, την διάλυση των υποδομών για την απεξάρτηση των τοξικοεξαρτημένων, ούτε της φτώχειας και της ανεργίας που οδηγεί χιλιάδες άνεργους να βγάζουν το ψωμί τους σαν μικροπωλητές στους δρόμους. 

Αυτή η κυβέρνηση επειδή ακριβώς είναι ανίκανη να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί το φόβο και το ρατσισμό. Έτσι τη στιγμή που η ίδια η Διαμαντοπούλου ομολογεί ότι φέτος θα είναι η χειρότερη από την εποχή της μεταπολίτευσης χρονιά για τα σχολεία, που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε καν γάζες, που η ανεργία κοντεύει να φτάσει στο 1 εκατομμύριο και χιλιάδες καταστήματα κλείνουν λόγω της κλοπής του εισοδήματος της πλειοψηφίας των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναδεικνύει ως νούμερο ένα πρόβλημα την «ανασφάλεια», καλλιεργώντας ταυτόχρονα το ρατσισμό σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. 

Παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε καν να ψελλίσει τις καθιερωμένες προεκλογικές υποσχέσεις. Ετσι βάζει σε εφαρμογή ένα οργανωμένο σχέδιο αποπροσανατολισμού, με απώτερο σκοπό να στρέψει την οργή του κόσμου από τους πραγματικούς υπαίτιους, την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. 

Είναι ταυτόχρονα και μία ταξική επίθεση που έχει σαν στόχο διώχνοντας τους μετανάστες, τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή στη «χρήση γης» για να διευκολυνθούν οι επίδοξοι «επενδυτές» και να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο κερδοσκοπίας των κατασκευαστικών εταιριών, των τραπεζιτών, των αρπακτικών των ακινήτων, της οικοδομής και των συμφερόντων της νύχτας. 

Ο Κακλαμάνης, ο Καρατζαφέρης και ο ΕΣΑ που χαιρετίζουν την έγκριση -υιοθέτηση του ρατσιστικού πορίσματος από την κυβέρνηση, ήταν αυτοί που επιτίθονταν στο εργατικό κίνημα όλο το προηγούμενο εξάμηνο, λέγοντας ότι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις υποβαθμίζουν την ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Είναι καιρός να σπάσουμε αυτή τη μαύρη και υποκριτική συμμαχία, κλιμακώνοντας τους αγώνες μας κόντρα στην κυβέρνηση των κερδοσκόπων και της τρόικας, παλεύοντας για πραγματικές λύσεις στη βαρβαρότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν.

Λύσεις ενάντια στη φτώχεια

Η υποκριτική και ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία που ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να δώσει λύση σε κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας. 

Αυτό που έχουν ανάγκη είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, από αυτά που προτείνει το ρατσιστικό πόρισμα. Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα είναι η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας της Αθήνας οι αιτήσεις για βιβλιάριο απορίας το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν αυξηθεί κατά 7.300 (ποσοστό που αγγίζει το 40%) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Συνολικά οι αιτήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2010, ανέρχονται σε 21.452, ενώ πέρυσι ήταν 14.212. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας, δείχνουν ότι πολλοί από τους ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση για να εξασφαλίσουν βιβλιάριο απορίας ή άλλα βοηθήματα, είναι επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν το μαγαζί τους μην μπορώντας να το συντηρήσουν, εμποροϋπάλληλοι σε μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο ή εργαζόμενοι με λίγα μεροκάματα που δε συμπληρώνουν τις μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ένα στα έξι εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έβαλε λουκέτο μέσα στο 2010 - και από πάνω, η κυβέρνηση αυξάνει το ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα επιβίωσης, ενώ κόβει τους μισθούς και πριμοδοτεί τις απολύσεις.

Ειδικά στο ιστορικό κέντρο χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς υποδομές Υγείας, καθώς η περιοχή καλύπτεται, στην ουσία μόνο από την Πολυκλινική Αθηνών και κάποια παραρτήματα του ΙΚΑ που υπολειτουργούν. 

Τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ δεν είναι σε θέση να θεραπέψουν τους τοξικομανείς εξ αιτίας των περικοπών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ με ανακοίνωσή τους στις 23 Ιούνη του 2010, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης για απομάκρυνση των κέντρων πρόληψης από το κέντρο της Αθήνας. «Γίνεται ολοφάνερη η ρατσιστική λογική ως προς την αντιμετώπιση του Οργανισμού και των χρηστών των υπηρεσιών του, όπως αυτή προκύπτει από δηλώσεις και αποφάσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και του Δημάρχου Αθηναίων, περί μεταφοράς των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, από το φυσικό τους χώρο που είναι εκεί που υφίσταται το πρόβλημα, σε χώρους νοσοκομείων ακόμα και έξω από την πόλη. Η στάση αυτή καλύπτει όλους εκείνους που με τις αποφάσεις τους και τις πολιτικές επιλογές τους έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ τόσα χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα συνειδητό σχεδιασμό απαξίωσης του Οργανισμού από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου αλλά και των Διοικήσεων».

Λίστες αναμονής

Τα χρόνια αιτήματα των εργαζομένων που είναι αύξηση των θέσεων θεραπείας με στόχο την απορρόφηση της λίστας αναμονής των τοξικομανών, Δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα ΟΛΩΝ των προγραμμάτων καθώς και ακύρωση κάθε σκέψης για ιδιωτικοποίηση των δράσεων και υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, δεν είναι προφανώς μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα χρειάζεται δημιουργία ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Δημιουργία αξιόπιστων και φθηνών συγκοινωνιών που θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Αθήνας από την ρύπανση, το θόρυβο και τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα. Οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να μπορεί η πόλη να κρατηθεί καθαρή. Να φτιαχτούν δημόσιες τουαλέτες, που δεν υπάρχουν πια πουθενά. Να δοθούν και να αξιοποιηθούν τα δεκάδες άδεια κτήρια για στέγαση των αστέγων.

Τέλος, αντί για νέα σώματα καταστολής, αντί για αύξηση των περιπολιών με πρόσληψη νέων ειδικών φρουρών ή ομάδων ΔΙΑΣ που μπουκάρουν στα σπίτια και στα καταστήματα μεταναστών και ξυλοκοπούν αθώους μικροπωλητές που προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να επιβιώσουν, χρειάζεται η εφαρμογή πολιτικής νομιμοποίησης των μεταναστών και η παροχή πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, που όχι μόνο θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο δεν θα «κόψει» δουλειές, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι κοινότητες των μεταναστών δεν πρέπει να δώσουν καμία συναίνεση σε αυτή την νέα ρατσιστική πολιτική, που έχει τελικά στόχο να αποδυναμώσει και να διασπάσει το κίνημα που παλεύει για να ανατρέψει το μνημόνιο και τη βαρβαρότητα που αυτό φέρνει για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Αντίθετα χρειάζεται να παλέψουμε για να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα να σταματήσει η πολιτική που χαρίζει δις για την αποπληρωμή του χρέους στους τραπεζίτες, θυσιάζοντας χιλιάδες ανθρώπους ντόπιους και μετανάστες στο βωμό των κερδών τους.

«Ραντεβού στου Μπακάκου»
Γράφει ο Αποστόλης Αλωνιάτης

Χρόνια τώρα όταν κάποιος ερχόταν από την ελληνική επαρχία, έδινε ραντεβού στου «Μπακάκου» στην Ομόνοια. Ήταν το πιο γνωστό σημείο στην Ελλάδα.

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνησή μας, σαν με επιφοίτηση του αγίου πνεύματος, διαπίστωσε ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει πρόβλημα ή για την ακρίβεια προβλήματα. Ποιός ευθύνεται γι αυτά;

Μα ποιοι άλλοι από τους μετανάστες, που δε κάνουν τίποτε περισσότερο από το να δίνουν «ραντεβού στου Μπακάκου».

Όχι, «αγαπητοί» μας κυβερνώντες, για το χάλι του κέντρου της Αθήνας δε φταίνε οι αφρικανοί μικροπωλητές, ούτε οι μουσουλμάνοι που εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα δυο βήματα παρακάτω από την Ομόνοια, γιατί δεν έχουν ένα επίσημο λατρευτικό χώρο. Ούτε φταίνε οι μετανάστες που ΕΣΕΙΣ δεν νομιμοποιείτε και ΕΣΕΙΣ δεν παίρνετε κανένα μέτρο για την φιλοξενία τους με αποτέλεσμα να περιφέρονται στο κέντρο της Αθήνας. 

Ούτε φταίνε οι ασθενείς χρήστες ναρκωτικών, που με την πολιτική σας, τους αντιμετωπίζετε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Για τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας την ευθύνη την έχετε ΕΣΕΙΣ, η πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και της πόλης, με την ανάλγητη, αντιλαϊκή και απρογραμμάτιστη πολιτική σας.

Γιατί ενώ τα ρίχνετε όλα στους μετανάστες, υποβιβάζοντας ανθρώπους σε «λαθρομετανάστες» δεν κάνετε τίποτε για να λυθούν τα προβλήματάτους. Αντίθετα υπογράφετε συνθήκες για απελάσεις τους, δεν δίνετε άσυλο σε πολιτικούς και περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο για την φιλοξενία τους, για την ζωή τους σε τούτη τη χώρα.

Γιατί δεν έχετε την πολιτική θέληση, ή μήπως την πολιτική ικανότητα, να σχεδιάζετε την ζωή στην πόλη μας. Δεκάδες ακίνητα στέκουν στο κέντρο αναξιοποίητα μετά την εγκατάλειψή τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κανείς δεν σχεδίασε τι θα γίνουν όλα αυτά.

Όμως έχουμε την εύκολη λύση. Επιχειρήσεις σκούπα ενάντια στους «κακούς ξένους». Αποτέλεσμα: Λαϊκίστικη πολιτική της ξενοφοβίας για τον λαό και τις φυλλάδες και βούτυρο στο ψωμί του ΛΑΟΣ και των άλλων φασιστοειδών.

Πάντως εμείς άσπροι, μαύροι, κίτρινοι συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας να δίνουμε «ραντεβού στου Μπακάκου».