ΟΙΝΟΦΥΤΑ - Ρεκόρ καρκίνων

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο δημαρχείο της περιοχής την Τρίτη 31/08 οι περιγραφές ήταν συγκλονιστικές. Κάθε οικογένεια έχει και ένα παράδειγμα θανάτου από καρκίνο. Εδώ και 20 χρόνια οι κάτοικοι μιας από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας παλεύουν ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής τους. Η ασύδοτη ανάπτυξη των βιομηχανιών χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό έλεγχο είναι ο βασικός λόγος που θυσιάζονται ανθρωπινες ζωές στα Οινόφυτα αλλά και σε ολόκληρη την Βοιωτία. 

Για δεκαετίες οι κάτοικοι προσπαθούν να αναδείξουν την καταστροφή του Ασωπού και ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Εις μάτην όμως. Σήμερα όλοι δείχνουν έκπληκτοι με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τι και αν η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού ταιριάζει επιδημιολογικά με την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και του πνεύμονα. Βιομήχανοι και κυβερνητικά στελέχη δεν νοιάζονταν καθόλου, για τις χιλιάδες των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Σήμερα όλοι αυτοί το παίζουν έκπληκτοι. 

Κάτοικοι και φορείς των περιοχών δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν της συλλογικής δράσης απέναντι σε όλους όσους θέλουν να συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ανάγκες ακόμα και για τις ανθρώπινες ζωές. Το ερώτημα που τέθηκε από κάποια κάτοικο της περιοχής που είχε χάσει πρόσφατα τον σύζυγό της από καρκίνο απλά επιβεβαιώνει την αδιαφορία των υπεύθυνων: «Πουλάνε το νερό. Μας λένε πως είναι προϊόν. Τώρα ποιος θα μας εξασφαλίζει πως θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το νερό της περιοχής μας είναι πόσιμο; Οι ίδιες εταιρίες που το μόλυναν και μας διαβεβαίωναν πως όλα είναι εντάξει;»