ΟΕΝΓΕ: Συμμετοχή στη ΔΕΘ - 24ωρη στις 29/9

«Να αξιοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις για να ξεδιπλωθεί ένα νέο απεργιακό κίνημα στα νοσοκομεία», μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ με την Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία αγριεύει. Η κυβέρνηση πέρασε μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο που πετσοκόβει τα πάντα και βάζει τον κόσμο να πληρώνει. Στόχος του ΔΝΤ στα νοσοκομεία είναι να εξαφανιστεί η παροχή υγείας στον κόσμο. Υπάρχει όμως η δυνατότητα από την πλευρά των εργαζόμενων να το ανατρέψουν, ο συνδικαλισμός στα νοσοκομεία παίζει ρόλο. Έχουμε μια σημαντική παρακαταθήκη, την 5νθήμερη απεργία των γιατρών όταν ψηφιζόταν ο νόμος. Ήταν μια απεργία που βγήκε κάτω από την πίεση του κόσμου και του ρόλου που παίξαμε σαν Νυστέρι προτείνοντας απεργία διαρκείας. Όλοι όσοι είχαν το ρεαλισμό ότι δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τοποθέτηση και να μιλήσουν για απεργίες. 

Το επόμενο διάστημα, για να πάμε σε απεργίες διαρκείας, θα παίξει ρόλο το να κερδίσουμε κόσμο στο πρόγραμμα για στάση πληρωμών. Στο Αγία Σοφία η εκδήλωσή μας για αυτό το ζήτημα, συγκέντρωσε πάνω από 30 εργαζόμενους μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά και στην οργάνωση χρειάζεται να παίξουμε ρόλο, για παράδειγμα στην οργάνωση μιας συνέλευσης ή μιας απεργιακής φρουράς. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να ανεβάσουμε κόσμο από τα νοσοκομεία στη ΔΕΘ».


Γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών έγινε και την Τρίτη 31 Αυγούστου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Στη συνέλευση αποφασίστηκε να συμμετάσχουμε οργανωμένα στην κινητοποίηση για τη ΔΕΘ και το ίδιο έχει αποφασίσει το Σωματείο των εργαζομένων» μας είπε ο Γιάννης Κούτρας ειδικευόμενος γιατρός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου. «Επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο Σεπτέμβρη να εφαρμόσει στην πράξη το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα κουτσουρεμένο πρόγραμμα εφημεριών που θα βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών. Επίσης στη συνέλευση αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης στο νοσοκομείο με θέμα τη διαγραφή του χρέους, ενώ την επόμενη εβδομάδα η ΕΝΙΘ θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση ενόψει της ΔΕΘ».